Grau d'Enologia (2009) |
Assignatures |
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2012_13 |
Assignatura | MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II | Codi | 19214112 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Tercer | Primer |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Alteracions dels vins, control i estabilitazció microbiològics durant la vinificació. | 1. Alteracions produides pels llevats. 2. Alteracions produides pels bacteris làctics 3. Alteracions produïdes per bacteris acètiques.Característiques generals dels bacteris acètiques. Taxonomia: gèneres i espècies mes freqüents en el most i vi. Desenvolupament durant el procés de vinificació. Mètodes de aïllament i recompte: recompte indirecte, directe totals i viables. 4. Estabilització microbiològica dels vins per mètodes físics: filtració, tractament tèrmic, altes presions 5. Estabilització microbiològica del vins per mètodes químics: l’anhídrid sulfurós (SO2), l’àcid sòrbic. Enzims lítics. |
Biologia molecular enològica | 1. Conceptes bàsics de biologia molecular 1.1. Introducció general a la Biologia Molecular. Estructura dels àcids nucleics: DNA i RNA.Replicació i estabilitat genètica. Mutacions, recombinacions i elements transposables. Reparació del material genètic. 1.2. Procès general de transcripció. Estructura i tipus de RNA. 1.3. Procés de traducció. Síntesi de proteïnes: El codi genètic: RNA de transferencia i RNA ribosòmic. Secreció de proteïnes. Regulació de l’expressió gènica 2. Biologia Molecular de Saccharomyces 2.1. Estructura genètica de Saccharomyces cerevisiae: Cromosomes: Número, estructura i composició. Cicle cel.lular. Cicle biològic: Meiosi i Recombinació. Formes homo i heterotàl.liques. 2.2. Herència extracromosòmica: DNA mitocondrial i plàsmids. Coordinació nuclear i mitocondrial. 2.3. Partícules víriques de RNA: El factor killer. Estructura i funcionament del factor killer. 2.4. Regulació de l’expressió gènica a S. cerevisiae. Exemples: la repressió catabòlica per la glucosa i per nitrogen. Respuesta general a esters. 3. Metodologia 3.1. Mètodes de treball amb àcids nucleics: Extracció de DNA. Anàlisi del DNA. Electroforesis en gel d'agarosa i de camp pulsant. Hibridacions i blottings. PCR. Seqüenciació. Anàlisi del RNA: Tècniques d’anàlisis de l’expresió gènica. RT-PCR, Northern, Chips de DNA. 3.2. Taxonomia de llevats: taxonomia clàssica versus taxonomia molecular. Tècniques per la identificació de llevats: RFLPs, electroforesis en camp pulsant, PCR, etc. 3.3. Bases de biotecnologia enològica. Mètodes clàssics de selecció. Enginyeria genètica: Tècniques de DNA recombinant. Clonatge. Llibreries genòmiques i de cDNA. 4. Mecanismes fisiològiques i moleculars de la floculació i l’autòlisi |