Guia docent Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química |
català |
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010) |
Assignatures |
GESTIÓ DE QUALITAT D'UNA INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2013_14 |
Assignatura | GESTIÓ DE QUALITAT D'UNA INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | Codi | 20214126 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Obligatòria | Tercer | Primer |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
BLOC 1 ASPECTES GENERALS | TEMA 1: INTRODUCCIÓ A LA INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA EN EL S.XXI - Normativa i legislació alimentària. - Introducció a la qualitat alimentària. TEMA 2: LA QUALITAT, I LES ENTITATS RELACIONADES AMB ELLA - Definició - Història - Característiques de la qualitat - Diferències entre: control de qualitat, assegurament de la qualitat, gestió de la qualitat, etc. TEMA 3: LA QUALITAT DEL PRODUCTE. PROTECCIÓ DE LA GENUINITAT I QUALITAT DELS PRODUCTES AGROALIMENTARIS - Denominacions de qualitat, marques de qualitat - Legislació i certificació sobre aquest tipus d’aliments - Introducció en els diferents mercats dels aliments de qualitat del país i perspectives de futur. |
BLOC 2 LA GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ | TEMA 4: LA TRAÇABILITAT - Implementació de la traçabilitat a l’empresa - Sistemes de traçabilitat i identificació - Legislació aplicable TEMA 5: SISTEMES DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA: APPCC - El sistema APPCC - Origen i objectius - Avantatges i limitacions - Normativa i legislació aplicable - Definicions i termes relacionats - La implantació d’un sistema APPCC en la industria agroalimentària: o Els pre-requisits o Principis del sistema APPCC o Passos per la seva implantació o L’arbre de decisió |
BLOC 3 SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT |
TEMA 6: GESTIÓ DE LA QUALITAT: NORMES UNE-EN-ISO 9000 - Introducció - Fonaments de la gestió de la qualitat - Sistemes de gestió de qualitat - Terminologia de qualitat - La sèrie de normes ISO 9000: ISO 9000, ISO 9001 i ISO 9004 - ISO 9001:2008 . Requisits del sistema de gestió de qualitat o Manual de qualitat o Mapa de processos i interaccions dels mateixos o Procediments i altres documents o Registres de qualitat o Eines per la mesura, anàlisis i millora: els indicadors: L’AUDITORIA INTERNA TEMA 7. LA CERTIFICACIÓ DEL SISTEMA DE QUALITAT - Objectius i tipus - Procediment de certificació - L’auditoria de certificació - El perfil de l’auditor TEMA 8. COMBINACIÓ DELS SISTEMES APPCC I ELS SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT - Semblances i diferències. - Utilització del sistema de gestió de la qualitat per gestionar el APPCC - Beneficis dels sistemes combinats. TEMA 9. PROTOCOLS ESPECÍFICS DE QUALITAT PEL SECTOR AGROALIMENTARI - EUREP-GAP, BRC, IFS, ISO 22000 TEMA 10: LABORATORIS D’ASSAIG I CALIBRACIÓ - Termes i definicions - ISO 17025 - BPL - La capacitat tècnica del laboratori agroalimentari - Acreditació dels laboratoris. TEMA 11: LA GESTIÓ AMBIENTAL - Concepte - Objectius - Antecedents - La sèrie de normes ISO 14000 - La 14001 - El reglament EMAS - La integració dels sistemes de qualitat, medi ambient i seguretat alimentària |