Guia docent Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química |
català |
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010) |
Assignatures |
QUALITAT EN PROCESSOS AGROALIMENTARIS |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2019_20 |
Assignatura | QUALITAT EN PROCESSOS AGROALIMENTARIS | Codi | 20214125 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
9 | Obligatòria | Tercer | Jul., Set. |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
BLOC 1: ASPECTES RELACIONATS AMB LA QUALITAT DEL PRODUCTE | TEMA 1: LA QUALITAT DEL PRODUCTE - Definicions relacionades amb la qualitat de producte: o Normativa i legislació alimentàries o Identificació de producte: CAE o Criteris de qualitat segons la legislació o Especificacions de matèries primeres, de productes intermitjos, productes acabats, plans de qualitat de producte o Diferencies entre: control de qualitat, assessorament de qualitat, gestió de qualitat TEMA 2: LA QUALITAT DEL PRODUCTE. PROTECCIÓ DE LA GENUÏNITAT I QUALITAT DELS PRODUCTES ALIMENTARIS - Denominacions de qualitat, marques de qualitat TEMA 3: LABORATORIS D’ASSAIG I CALIBRACIÓ - La capacitat tècnica del laboratori alimentari que ha de realitzar els exàmens organolèptics (panels de tast), exàmens microbiològics de matèries primeres, paràmetres fisicoquímics de producte acabat - El control de qualitat dels resultats del laboratori - Els equips de mesura i assaig - Els procediments d’assaig, registre de dades primàries i els informes d’assaig |
BLOC 2: LA GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ | TEMA 4: LA TRAÇABILITAT - Implementació de la traçabilitat a l’empresa - Traçabilitat endavant, endarrera i de procés - Requisits de dades d’un procés productiu d’obtenció de producte - Legislació aplicable TEMA 5: SISTEMES DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA: APPCC - Introducció al registre sanitari de la indústria alimentària - La implantació d’un sistema APPCC en la indústria alimentària: principis del sistema, passos a seguir, arbre de decisions - Identificació dels pre-requisits propis d’aquest tipus d’indústria - Identificació dels riscos propis d’aquest tipus d’indústria - Mesures preventives - PCCs - Pla APPCC |
BLOC 3: SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT |
TEMA 6: GESTIÓ DE LA QUALITAT: NORMES UNE-EN-ISO 9000 - ISO 9001:2018. Requisits del sistema de gestió de qualitat a la indústria problema o Manual de qualitat o Mapa de processos i interaccions dels mateixos o Identificació dels fluxogrames de cada procés de l’empresa o Procediments i altres documents o Registres de qualitat propis o Eines per la mesura, anàlisis i millora: els indicadors: L’AUDITORIA INTERNA TEMA 7: COMBINACIÓ DELS SISTEMES APPCC I ELS SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT - Semblances i diferències - Utilització del sistema de gestió de la qualitat per gestionar l'APPCC TEMA 8: PROTOCOLS ESPECÍFICS DE QUALITAT PEL SECTOR ALIMENTARI - Identificació dels requisits propis de cada un dels següents estàndards: BRC, IFS, ISO 22000 - Desenvolupament dels plans Food Defense i Food Fraud necessaris per a la norma IFS TEMA 9: LA GESTIÓ AMBIENTAL - Antecedents, concepte i objectius - La 14001:2018 en la indústria tipus: identificació dels procediments i processos a documentar - El reglament EMAS - La integració dels sistemes de qualitat, medi ambient i seguretat alimentària |