2020_21
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009)
 Assignatures
  TÈCNIQUES DE CÈL·LULES EN CULTIU
   Continguts
Tema Subtema
Sessió 1. Introducció als cultius de cèl·lules animals. Breu història dels cultius cel?lulars. Concepte actual, aplicacions i àrees d’investigació. Tipus de cultius de teixits. Biologia de la cèl?lula en cultiu.
Sessió 2. El laboratori de cultius cel·lulars. Equipament i disseny. Nivells de bioseguretat. Classificació dels agents biològics. Concepte de SDS, PPEs i SLP.
Sessió 3. Condicions físico-químiques, medis i superfícies de cultiu. Temperatura, pH i osmolaritat. Composició, preparació, selecció i optimització dels medis de cultiu. Adaptació a medis lliures de sèrum. Superfícies de creixement cel·lular.
Sessió 4. Contaminació biològica. Tècnica asèptica. Principals agents contaminants biològics: bacteris, llevats, fongs, virus i micoplasmes. Procediments i mètodes de detecció.
Sessió 5. Quantificació, citotoxicitat i mort cel·lular.

Cambra de Neubauer. Assaigs de viabilitat i citotoxicitat cel·lular.
Sessió 6. Introducció a la Citometria de flux. Breu història. Quines dades ens aporta la CMF? Aspectes pràctics. FACS
Sessió 7. Tècniques bàsiques de manipulació de cèl·ules animals en cultiu. Canvi de medi. Passe o subcultiu. Criopreservació. Transformació i immortalització. Transport de cèl.lules. Caracterització cel.lular.
Sessió 9. Biotecnologia de cèl·lules animals i teixits. Cèl·lules pluripotents (“stem cells”) vs. cultius especialitzats. Tecnologia d'aïllament i cultiu de cèl·lules pluripotents. Tècniques de diferenciació cel·lular. Reconstrucció de teixits i òrgans mitjançant co-cultiu de tipus primari.