2016_17
Guia docent 
Facultat de Lletres
A A 
català 
Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2010)
 Assignatures
  SEMINARI 3: POLÍTIQUES PÚBLIQUES, MIGRACIONS, MULTICULTURALITAT I ASSISTÈNCIA
   Continguts
Tema Subtema
1. Els sistemes de protecció social i les polítiques de benestar
Polítiques socials, estats del benestar i règims de benestar. El concepte de protecció social. Tipologia de riscos i models de solidaritat. Canvis i reestructuració dels règims de benestar. Dialèctica entre la intervenció administrativa-política i els agents socials.
2. La provisió de serveis sanitaris i de benestar
La salut com a dret. Cobertura de riscos i necessitats en la salut. Característiques de les polítiques sanitàries. Característiques de les polítiques de cura social. Reptes vinculats a l'envelliment de la població, increment de les desigualtats i augment de les expectatives sobre salut i sanitat. La provisió de benestar en temps de crisi.
3. Els agents de provisió de salut i benestar
Família, estat, mercat i comunitat en la provisió de salut i benestar. El autocura i les xarxes de solidaritat. La cura com a categoria acadèmica i com a categoria política. La crisi de les cures, què és? Cures i reproducció social. La democratització de les cures.
4. Les cures de llarga durada
Els reptes demogràfics i de salut a Europa: l'envelliment de l'envelliment, malalties cròniques, diversitat funcional, salut mental. Polítiques públiques per atendre a les cures de llarga durada. La Llei de Dependència a Espanya: reestructuració i impacte de la crisi.
5. Mujeres y hombres en la provisión de cuidados. El cuidado familiar
La familia como institución asistencial. Dimensiones afectivas, morales y éticas del cuidado. Cambios en la familia, en el contexto social y en la vida de las mujeres. La externalización del cuidado familiar: mercantilización, feminización e incorporación de migrantes. La incorporación de los hombres en el cuidado familiar.
6. Dones i homes a la provisió de cures. La cura remunerat
Increment de les ocupacions de cures i condicions de la seva professionalització. La feminització i internacionalització de les ocupacions de cures. ¿Cadenes globals de cures o reproducció estratificada? La incorporació dels homes en les ocupacions de cures.
7. Maternitats, procreació i criança en transformació
El concepte de 'governança reproductiva'. La medicalització de la maternitat i les respostes actuals. Maternitats plurals: noves tecnologies reproductives, adopció i gestació subrogada. Polítiques públiques i pràctiques socials. Silencis i incerteses en els processos d'adopció i subrogació (força, frau i coacció).
8. La interrupció voluntària de l'embaràs
Controvèrsies i dilemes ètics en la interrupció voluntària de l'embaràs. Regulació i pràctiques socials. ¿Dret de les dones?
9. La violència contra les dones
Els canvis en la percepció de la violència contra les dones. Polítiques públiques a Espanya. Quan les desigualtats fan més mal: la violència contra les dones en situació de vulnerabilitat i exclusió social.
10. Las mutilaciones genitales femeninas
Abordaje social y de los profesionales sanitarios. Protocolos de actuaciones.