2011_12
Guia docent 
Facultat de Lletres
A A 
català 
 
Antropologia Urbana (2010)
 Assignatures
  CUINES IDENTITATS I MULTICULTURALISME
   Fonts d'informació
Bàsica

BIBLIOGRAFIA BÀSICA:

§  ATKINS, P. ; BOWLER, I.: Food in Society. Economy, culture, geography. Londres, Arnold, 2001.

§  BEARDSWORTH, A. ; KEIL, T.: Sociology on the menu. An invitation to the study of food and society, Routledge, Londres, 1997.

§  BELL, D. y VALENTINE, G.: Consuming geographies: we are where we eat, Londres, Routledge, 1997.

§  CAPLAN, P: Food, health and identity, Routledge, Londres, 1997.

§  CANESQUI, A.M. (org.) Antropologia e Nutriçao: un diálogo possível, Rio de Janeiro: Fiocruz, 2005.

§  CONTRERAS, J. (comp): Alimentación y cultura. Necesidades, gustos y costumbres,Barecelona, Universidad de Barcelona, 1995.

§  CONTRERAS, J. ; GRACIA, M.: Alimentación y cultura. Perspectivas antropológicas, Barcelona, Ariel,  2005

§  COUNIHAN, C y VAN ESTERIK, P.: Food and cultures. A reader, Londres, Routledge, 1997.

§  DIAZ, C (coord.) ¿Cómo comemos?. Cambios en los comportamientos alimentarios de los españoles, Editorial Fundamentos, Madrid, 2005.

§  FIELDHOUSE, P. Food and nutrition. Customs and culture. Lonres: Chapman Hall, 1996

§  FISCHLER, C. Y MASSON, E. Manger. Français, Européens et Américains face à l’Alimentation. París, Odeile Jacob, 2008

§  FISCHLER, C.: L'(H)omnivoro, Barcelona, Anagrama, 1995.

 

§  FLANDRIN, J.L ; MONTANARI, M.: Historia de la alimentación, Gijón, Ediciones Trea, 2004.

§  FREITAS, C. Soares et. al. (eds). Escritas e narrativas sobre alimentaçao e cultura, Salvador, EDFBA, 2008.

§  GERMOV, J. y WILLIAMS, L (ed): A sociology of food and nutrition, Oxford, Oxford University Press, 2009.

§  GOODY, J.: Cocina, cocinas y clases, Ed. Gedisa, Barcelona, 1995.

§  GRACIA, M. (coord.): Somos lo que comemos. Estudios de alimentación y cultura en España, Barcelona,  Ariel, 2008.

§  GRIFFITHS, S. y WALLACE, J. (eds): Consuming passions: food in the age of ansiety, Manchester: Mandolin, 1998.

§  HARRIS-WHITE, B. y HOFFENBERG, R. (eds): Food: multidisciplinary perspectives,Oxford, Blackwell, 1994.

§  HARRIS, M: Bueno para comer, Madrid, Alianza Editorial , 1989.

§  MACBETH, H. y MAcCLANCY, J (eds.): Researching food habits. Methods and Problems, Berghahn Books, Oxford, 2004

§  MAURER, D.  y SOBAL, J. (eds.) Eating agendas. Food and nutrition as a social problems, Aldine, Nueva York, 1996.

§  MENNELL, S.; MURCOTT, A. y VAN OTTERLOO, A.H.: The sociology of food. Eating, diet and culture, Londres, SAGE Publications, 1992.

§  MINTZ, S.: Dulzura y poder. Madrid, Siglo XXI, 1996.

§  MURCOTT, A. (ed.) The nation's Diet. The social Science of Food Choice, Londres, Longman, 1998.

§  POULAIN, J.P: Sociologies de l'alimentation, Presses Universitaires de France, Paris, 2002.

§  WARDE, A: Consumption, food and taste: culinary antimonies and commodity,Londres, Sage, 1997.

§  WATSON, J.; CALDWELL, M.I. (eds.) The cultural politics of food and eating, Oxford: Blackwell Publishing, 2003.

 

INFORMACIÓ D’INTERÉS

 

WEBSITES:

 

Estadístiques:

 

www.gencat.es/darp

www.gencat.es/sanitat/cat

www.fao.org

www.ine.es

www.mapya.es

www.naos.aesan.msc.es

www.alimentacion.es/es/

 

Temes diversos:

 

www.size-acceptance.org

www.mcdocnals.es

www.vrg.org

www.infogm.org

www.euro.who.int/obesity/import/20060217_1

http://aof.revues.org/index4773.html

http://www.lemangeur-ocha.com/

http://www.odela-ub.com

 

 

FILMOGRAFIA i DOCUMENTALS:

 

http://www.lib.berkeley.edu/MRC/fooddocs.html (enllaç interessant sobre cinema i alimentació)

http://www.indiana.edu/~wanthro/ (enllaç interessant de l’antropòleg Richard Wilk per a bibliografía i discussió sobre globalització, consumerisme, sostenibilitat i pobresa)

 

ü  La Gran Bouffe (1973, Marco Ferreri, 125 minutos)

ü  El festín de Babette (1987, Dinamarca, Karen Blixen, 109 minutos)

ü  El cocinero, el ladrón, su mujer y su amante (1990, 158 min, Peter Greenaway)

ü  Como agua para chocolate (1992, Alfonso Arau, 116 minutos)

ü  Comer, beber, amar (1994, Ang Lee, 123 minutos)

ü  El banquete de boda (1996, Ang Lee, 104 minutos)

ü  El Balneario de Battle Creek  (1996, Alan Parker, 119 minutos)

ü  American Cuisine (1998, 92min, Jean-Yves Pitoun)

ü  Chocolat (2000, Lasse Hallström, 121 minutos)

ü  Deliciosa Marta (2000, 109 minutos, Sandra Nettelbeck)

ü  Vatel (2000, Roland Joffé, 106 minutos)

ü  Tortilla Soup (2001, Maria Ripoll, 100 minutos)

ü  Un toque de canela (2003, Tassos Boulmetis, 108 minutos)

ü  Sin Reservas (2007, Scott Hicks, 105 minutos)

ü  Informativos TV·3 (Especial Vacas Locas, Trastornos comportamientos alimentarios)

ü  Lisa la vegetariana (1995, episodio de Los Simpsons, 25 minutos). Una visión divertida del debate vegetariano.

ü  El hambre en África 1990 (BBC). La feminización de la pobreza

ü  Informativos TVE: Somos Lo que comemos, 2002 (50 minutos). La industrialización del sistema alimentario en España.

ü  KARAKIA (serie TVC-33). Grups immigrants i cuines ètniques a Catalunya

ü  “A Taula”, Un món estrany (TV3)

ü  Millenium (2004): Somos lo que comemos…

ü  Super Size Me (2004, Morgan Spurlock, 98 minutos)

ü  La pesadilla de Darwin (2004, Hubert Sauper, 107 minutos

ü  ¿Sabemos lo que comemos?, Programa TV-1, 2007

ü  Cómo cocinar de tu vida, (2008 Doris Dörrie, 1.34 min.) (cocinero y sacerdote zen)

ü  Taste the Waste ( 2010, Valentin Thurn, 55 min)

 

 

SEL.LECCIÓ DE REVISTES DE REFERÈNCIA

 

Salut i  CCSS

 

 

 

Alimentació i  Cultura:

 

  • Appetite
  • Autrement
  • Anthropology of food. Ic@f Webjournal, hptt://www.icafood.org/AOF-webjour
  • British Food Journal
  • Cahiers de l'OCHA
  • Cahiers de Nutrition et Diététique
  • Digest: an Interdisciplinary Study of Food and Foodways
  • Ecology of Food and Nutrition
  • Estudis d'Història Agraria
  • Food and Foodways
  • Food , culture and Society
  • Food Policy
  • Gastronomica: the Journal of food and culture
  • International Journal of Sociology of Agriculture and Food
  • Journal of Food and Society
  • Journal of Interdisciplanary Food History
  • Revista Española de Estudios Agrosociales y Pesqueros (Agricultura y Sociedad)
  • Revista Historia Agraria
  • Food and History
Complementària