Unitat 1. ANTROPOLOGIA, ALIMENTACIÓ I NUTRICIÓ
|
¿Alimentar-se i/o nodrir-se?. La complexitat del fet alimentaria. Relacions entre natura/cultura: un fals debat?. Funcions de l’alimentació. Comestible/no comestible. Dietes prescrites, dietes proscrites. Gramàtica culinària.
La alimentació com objecte d’estudi. Del camp i de l’objecte: “antropologies de l’alimentació”. Algunes definicions bàsiques: sistema alimentari, cultura alimentària.
|
Unitat 2. ANTROPOLOGIA DE L'ALIMENTACIO |
Perspectives teòriques: De necessitats, funcions i significats. El menjar com a llenguatge, la cuina com a sistema. Canvis i continuïtats: contextos, cuines i gustos. (Post) modernitat alimentària: subjectes, pràctiques i discursos.
Aproximacions l’estudi de l’alimentació, la salut i cultura. Debats sobre els límits de la comestibilitat: dietes proscrites, dietes prescrites. Migracions, adaptacions i estils alimentaris. |
Unitat 3. ETNOGRAFIA ALIMENTÀRIA |
Aproximacions metodològiques: L’etnografia com a eina metodològica. Punts de partida per l’abordatge diacrònic, holístic i comparatiu de l’alimentació. Mirades, espais, subjectes i objectes. Decalatge entre pràctiques i normes alimentàries.
Sabem el que mengem? Una etnografia de l’alimentació és necessària. |