2015_16
Guia docent 
Facultat de Lletres
A A 
català 
Antropologia Mèdica i Salut Global (2014)
 Assignatures
  ALIMENTACIÓ, SALUT I CULTURA
   Continguts
Tema Subtema
Unitat 1. ANTROPOLOGIA, ALIMENTACIÓ I NUTRICIÓ

¿Alimentar-se i/o nodrir-se?. La complexitat del fet alimentaria. Relacions entre natura/cultura: un fals debat?. Funcions de l’alimentació. Comestible/no comestible. Dietes prescrites, dietes proscrites. Gramàtica culinària.

La alimentació com objecte d’estudi. Del camp i de l’objecte: “antropologies de l’alimentació”. Algunes definicions bàsiques: sistema alimentari, cultura alimentària.

Unitat 2. ANTROPOLOGIA DE L'ALIMENTACIO Perspectives teòriques: De necessitats, funcions i significats. El menjar com a llenguatge, la cuina com a sistema. Canvis i continuïtats: contextos, cuines i gustos. (Post) modernitat alimentària: subjectes, pràctiques i discursos.

Aproximacions l’estudi de l’alimentació, la salut i cultura. Debats sobre els límits de la comestibilitat: dietes proscrites, dietes prescrites. Migracions, adaptacions i estils alimentaris.
Unitat 3. ETNOGRAFIA ALIMENTÀRIA Aproximacions metodològiques: L’etnografia com a eina metodològica. Punts de partida per l’abordatge diacrònic, holístic i comparatiu de l’alimentació. Mirades, espais, subjectes i objectes. Decalatge entre pràctiques i normes alimentàries.

Sabem el que mengem? Una etnografia de l’alimentació és necessària.