Guia docent Facultat de Lletres |
català |
Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2006) |
Assignatures |
SEMINARI 4: ALIMENTACIÓ, SALUT I CULTURA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2012_13 |
Assignatura | SEMINARI 4: ALIMENTACIÓ, SALUT I CULTURA | Codi | 125021119 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
6 | Obligatòria | Segon | Únic anual |
Competències | Objectius d'aprenentatge | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1.-Antropologia Social i Alimentació. | 1.1 La alimentació com objecte d’estudi científic. 1.1.1 Alimentació i Ciències Socials o l’autonomia dels aspectes culturals 1.1.2. Alimentació i Ciències Biomèdiques o la prevalència dels fets biològics 1.2. Del camp i de l’objecte. 1.2.1. Antropologia Social i Antropologia de l’Alimentació 1.2.2. Antropologies de l’alimentació 1.2.3. Alguns conceptes operatius 1.3. La complexitat biocultural del fet alimentari. 1.3.1. ¿Alimentar-se i/o nodrir-se?. De les relacions entre naturalesa i cultura 1.3.2.- La gramàtica culinària |
2.- Qüestions per a l’antropologia de l’alimentació: principals perspectives teòriques i metodològiques | 2.1 Necessitats, rituals i funcions a l’entorn de l’alimentació 2.2 Els menjar com a llenguatge, la cuina com a sistema 2.3. Bo per menjar, bo per pensar, bo per vendre 2.4. L’alimentació com a problema social 2.5. Aproximacions etnogràfiques: decalatge entre pràctiques i representacions alimentàries |
3.- Tendències en l’alimentació contemporània: cap a un nou ordre alimentari?. | 3.1.- La globalització alimentària: entre la macdonalizació les cuines “ètniques" 3.2. Les paradoxes de la "modernitat alimentària" 3.3. Migracions, alimentació i salut 3.4. Afluència alimentària, fam i pobresa |
4.- La medicalització de l'alimentació | 4.1. Menjar poc, menjar molt, no menjar: la construcció de la normalitat dietètica 4.2. Decalatge entre recomendacions i pràctiques alimentàries 4.2. Alimentació, cos i cultura: a propòsit dels TCA |