2013_14
Guia docent 
Facultat de Lletres
A A 
català 
Antropologia Mèdica i Salut Internacional (2006)
 Assignatures
  SEMINARI 4: ALIMENTACIÓ, SALUT I CULTURA
   Continguts
Tema Subtema
1.-Antropologia Social i Alimentació. La alimentació com objecte d’estudi. Del camp i de l’objecte.
La complexitat biocultural del fet alimentari. Alimentar-se i/o nodrir-se? o de les relacions entre naturalesa i cultura La gramàtica culinària.
2.- Antropologia de l'alimentació. De necessitats, funcions i significats. El menjar com a llenguatge, la cuina com a sistema. Bo per menjar, llavors bo per pensar. Canvis i continuïtats: contextos, cuines i gustos. (Post) modernitat alimentària: subjectes, pràctiques i discursos. Aproximacions etnogràfiques: decalatge entre pràctiques i normes alimentàries
3.- Paradoxes de l’alimentació contemporània Els sistemes alimentaris: canvis i continuïtats. Glocalizació dels repertoris alimentaris. Migracions, adaptacions, mestissatges alimentaris. De fast-food al slow food: la irracionalitat de la racionalitat. Canvis socials, canvis alimentaris: mengem com vivim.
4.- La medicalització de l'alimentació Curar-se en salut o de la normalitat dietètica i corporal. Dieta, cos i gènere: el paper de la cultura en la conceptualització dels TCA. Les dimensions socials de la grassor i de la primor. Estratègies integrals i accions polítiques davant l’obesitat: la construcción de l’epidèmia del segle XXI.