2009_10
Guia docent 
Facultat de Ciències Jurídiques
A A 
català 
 
Grau de Dret (2009)
 Assignatures
  INSTITUCIONS DE DRET DE LA UNIÓ EUROPEA
   Continguts
Tema Subtema
Bloc I. Aproximació al procès d'Unió Europea LLIÇÓ 1.- EL PROCÈS DE CONSTRUCCIÓ EUROPEA. La creació de les Comunitats Europees. Aspectes generals de l'evolució posterior. La Unió Europea. L’estructura orgànica. Els objectius de la Unió Europa. Els membres de la Unió Europea.

LLIÇÓ 2.- LES COMPETÈNCIES DE LA UNIÓ EUROPEA. El sistema d'atribució de competències. Tipologia. L'exercici de les competències de la Unió Europea.

LLIÇÓ 3.- LA LLIURE CIRCULACIÓ DELS FACTORS PRODUCTIUS A LA UNIÓ EUROPEA. Concepte de lliure circulació. Principis i mètodes per a la realització de les llibertats de circulació. La lliure circulació de mercaderies. La lliure circulació de persones. La lliure circulació de treballadors. El dret d’establiment. La lliure prestació de serveis. La lliure circulació de capitals.

LLIÇÓ 4.- LES POLÍTIQUES DE LA UNIÓ EUROPEA. Les polítiques exclusives. Les polítiques compartides. Les polítiques de recolzament, coordinació i de complement de l’acció dels Estats membres. L’acció de la Unió Europea en matèria de política econòmica, social i d’ocupació. La Política Exterior i de Seguretat Comuna.
Bloc II. L'estructura organitzativa de la Unió Europea LLIÇÓ 5.- EL CONSELL EUROPEU. Naturalesa. Composició i funcionament. Funcions.

LLIÇÓ 6.- LA COMISSIÓ. Composició. Organització i funcionament. Les competències de la Comissió.

LLIÇÓ 7.- EL CONSELL DE LA UNIÓ EUROPEA. Composició. Organització i funcionament: especial referència al Comitè de Representants Permanents. Les competències del Consell.

LLIÇÓ 8.- EL PARLAMENT EUROPEU. Composició. Organització i funcionament: especial referència als grups polítics i l'estatut dels parlamentaris. Les competències del Parlament Europeu.

LLIÇÓ 9.- EL TRIBUNAL DE JUSTÍCIA. Composició: els Jutges i els Advocats Generals. Organització i funcionament. La competència consultiva, contenciosa i prejudicial del Tribunal. El procediment davant el Tribunal de Justícia. El Tribunal de Primera Instància de les Comunitats Europees: naturalesa, composició, funcionament i competències. Les Sales jurisdiccionals.

LLIÇÓ 10.- EL BANC CENTRAL EUROPEU, EL TRIBUNAL DE COMPTES I ELS ORGANS DE LA UNIÓ EUROPEA. El Banc Central Europeu. El Tribunal de comptes. Els òrgans previstos als tractats. Els òrgans creats per les institucions.

Bloc III. L'ordenament jurídic de la Unió Europea LLIÇÓ 11.- CARACTERITZACIÓ DE L'ORDENAMENT JURÍDIC. L'autonomia de l'ordenament jurídic comunitari. El sistema de fonts. La jerarquia normativa.

LLIÇÓ 12.- EL DRET ORIGINARI. Els Tractats constitutius. Característiques. L'àmbit d'aplicació territorial i temporal. La revisió dels Tractats constitutius.

LLIÇÓ 13.- EL DRET DERIVAT. Els actes obligatoris previstos en l'article 249 del Tractat C.E.: la directiva, el reglament i la decisió. Els actes no obligatoris. Els actes atípics. Els actes PESC.

LLIÇÓ 14.- EL PROCEDIMENT DE CREACIÓ DE NORMES DE DRET DERIVAT. L'elaboració de la proposta per part de la Comissió. La participació del COREPER. Les relacions entre les institucions comunitàries en l'adopció de normes: el procediment de consulta, el procediment de concertació, el procediment de cooperació, el procediment de codecisió i el procediment de dictamen conforme.

LLIÇÓ 15.- EL DRET COMPLEMENTARI. Les decisions dels representants dels governs dels Estats membres reunits en el si del Consell. Els acords internacionals celebrats en el marc de l'article 293 del Tractat C.E.

LLIÇÓ 16.- TRACTATS CONCLOSOS EN EL MARC DE LES RELACIONS EXTERIORS DE LA UNIÓ EUROPEA. La competència comunitària per a concloure Tractats internacionals: la interpretació jurisprudencial. El procediment de conclusió de tractats. Tipologia.

LLIÇÓ 17.- ELS PRINCIPIS GENERALS. Idees generals: l'elaboració de la jurisprudència comunitària. Els principis generals aplicables: els principis comuns als ordenaments jurídics dels Estats membres, els principis propis de l'ordenament jurídic comunitari i els principis de Dret internacional públic. Els principis generals relatius a la protecció dels drets fonamentals de la persona humana.
Bloc IV. L'aplicació del Dret de la Unió Europea LLIÇÓ 18.- LES RELACIONS ENTRE L'ORDENAMENT JURÍDIC DE LA UNIÓ EUROPEA I ELS ORDENAMENTS JURÍDICS INTERNS. L'aplicació del Dret comunitari: idees generals. L'aplicabilitat immediata del Dret comunitari.

LLIÇÓ 19.- EL PRINCIPI D'EFECTE DIRECTE. Concepte. Condicions. L'efecte directe de les disposicions dels Tractats constitutius, del dret derivat i dels acords internacionals.

LLIÇÓ 20.- EL PRINCIPI DE PRIMACIA. Concepte i fonament. Abast del principi de primacia. El principi de primacia i les Constitucions dels Estats membres.

LLIÇÓ 21.- L'APLICACIÓ DEL DRET DE LA UNIÓ EUROPEA PELS ÒRGANS DELS ESTATS MEMBRES. El deure de col·laboració. Els principis d'autonomia institucional i procedimental. L'execució normativa i administrativa. La responsabilitat dels Estats membres.

Bloc V. El control de l'aplicació del Dret de la Unió Europea LLIÇÓ 22.- EL CONTROL DE L'APLICACIÓ DEL DRET DE LA UNIÓ EUROPEA PER LA COMISSIÓ. Atribucions de la Comissió. Modalitats de control: a) sobre els Estats membres; b) sobre els agents econòmics. Les sancions per l'incompliment del Dret comunitari.

LLIÇÓ 23.- EL CONTROL DE L'APLICACIÓ DEL DRET DE LA UNIÓ EUROPEA PEL TRIBUNAL DE JUSTÍCIA (I). El recurs d’anul·lació: a) actes susceptibles d'ésser anul·lats; b) supòsits; c) legitimació activa; d) efectes. L'excepció d’il·legalitat. El recurs per omissió: a) supòsits; b) legitimació activa i passiva; c) efectes.

LLIÇÓ 24.- EL CONTROL DE L'APLICACIÓ DE LA UNIÓ EUROPEA PEL TRIBUNAL DE JUSTÍCIA (II). El recurs per incompliment: a) legitimació activa i passiva; b) actes susceptibles d'ésser impugnats; c) exoneració de la responsabilitat per incompliment; d) efectes. El recurs per responsabilitat extracontractual: a) supòsits; b) legitimació activa i passiva; c) efectes.

LLIÇÓ 25.- LA QÜESTIÓ PREJUDICIAL. Naturalesa. Normes susceptibles de reenviament prejudicial. Objecte del reenviament. Condicions que han de complir els òrgans jurisdiccionals per plantejar una qüestió prejudicial. Efectes.