2013_14
Guia docent 
Facultat de Ciències Jurídiques
A A 
català 
 
 
Dret Ambiental (2010)
 Assignatures
  DRET INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT
   Continguts
Tema Subtema
I. NOCIONS INTRODUCTÒRIES
Tema 1:
Noció i formació històrica del dret internacional del medi ambient.El dret internacional del medi ambient: aspectes generals. Els caràcters específics del dret internacional del medi ambient. L'evolució del dret internacional del medi ambient: d'Estocolm (1972) a Rio de Janeiro (2012).Medi ambient i drets humans.
II. LA FORMACIÓ DE LES NORMES INTERNACIONALES RELATIVES A LA PROTECCIÓ DEL MEDI AMBIENT
Tema 2:
El dret internacional general relatiu a la protecció del medi ambient.
La naturalesa de les normes ambientals. Els principis fonamentals del dret internacional del medi ambient.
Tema 3: El dret internacional convencional relatiu a la protecció del medi ambient.
La cooperació dels Estats a través de tractats internacionals en matèria de protecció del medi ambient. Trets característics dels tractats multilaterals de protecció del medi ambient.
III. LA COOPERACIÓ INSTITUCIONALITZADA
Tema 4:
El sistema de les Nacions Unides i la protecció internacional del medi ambient.
El tractament del medi ambient en el marc de l'ONU. El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA). Activitats dels òrgans principals i dels organismes especialitzats de l'ONU.
Tema 5: Les Organitzacions Internacionals de caràcter regional i la protecció del medi ambient.
La protecció del medi ambient i les Organitzacions Internacionals d'àmbit europeu. La protecció del medi ambient i les Organitzacions Internacionals d'àmbit no europeu.
IV. L'APLICACIÓ DEL DRET INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT
Tema 6:
L'aplicació de les normes internacionals relatives a la protecció del medi ambient.
Aplicació de les normes internacionals pels òrgans de l'Estat. El seguiment i el control de l'aplicació del dret internacional relatiu a la protecció del medi ambient. Arranjament pacífic de diferències internacionals relatives a la protecció del medi ambient.
Tema 7: La responsabilitat internacional de l'Estat en matèria de protecció del medi ambient.
La responsabilitat internacional de l'Estat per la comissió d'un fet il.lícit. Les dificultats en l'aplicació de les normes generals a l'àmbit ambiental. El tractament de la responsabilitat per danys transfronterers en els acords multilaterals sobre medi ambient. El desenvolupament de normes generals sobre la responsabilitat por danys ambientals transfronterers: els treballs de la Comissió de Dret Internacional.
V. EL CONTINGUT MATERIAL DEL DRET INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT. Aspectes sectorials
Tema 8:
La protecció de l'atmosfera.
Nocions generals. La contaminació transfronterera: el Conveni de Ginebra de 1979 contra la contaminació atmosfèrica a gran distancia. L'esgotament de la capa d'ozó: el Conveni de Viena de 1985 per la protecció de la capa d'ozó i el Protocol de Montreal de 1987. El canvi climàtic: la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 1992 i el Protocol de Kyoto de 1997.
Tema 9: La conservació de la diversitat biològica.
Nocions generals. La Convenció de Ramsar de 1971 sobre la protecció de zones humides. El comerç internacional d'espècies amenaçades: La Convenció de Washington de 1973 sobre el comerç internacional d'espècies amenaçades. La gestió ecològicament racional de la biotecnologia: la Convenció de Rio de Janeiro de 1992 sobre la biodiversitat, el Protocol de Cartagena de 2000 i el Protocols de Nagoya i Nagoya-Kuala Lumpur de 2010.
Tema 10: La protecció dels recursos de terra.
Nocions generals. La Declaració de principis sobre l'ordenació, la conservació i el desenvolupament sostenible dels boscos de 1992. La deforestació. La desertització: La Convenció de les Nacions Unides contra la desertització de 1994.
Tema 11: La protecció de les aigües marines i continentals.
Nocions generals. Protecció de mars i oceans: la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar de 1982. El sistema de la Convenció de Barcelona de 1976 per a la protecció del Mar Mediterrani contra la contaminació. La protecció de les aigües continentals: la Convenció de Helsinki de 1992 sobre la protecció i la utilització de cursos d'aigua transfronterers i llacs internacionals i el Protocol de Londres de 1999, i la Convenció de Nova York de 1997 sobre els usos dels CAI per a finalitats diferents de la navegació.
Tema 12: La gestió dels productes tòxics.
Nocions generals. El Conveni de Rotterdam de 1998 sobre el procediment fonamentat previ aplicable a determinats plaguicides i productes químics perillosos objecte de comerç internacional. El Conveni d'Estocolm de 2001 sobre productes òrganics persistents.
Tema 13: La gestió dels residus perillosos.
Nocions generals. La producció, el tractament i l'eliminació dels residus perillosos. Els moviments transfronterers de residus perillosos: la Convenció de Basilea de 1989 sobre control dels moviments transfronterers de residus perillosos i el Protocol de Basilea de 1999.
Tema 14: La seguretat nuclear i la gestió dels residus radioactius.
Nocions generals. La contaminació radioactiva derivada dels usos pacífics de l'energia nuclear: els convenis sobre seguretat nuclear en el marc de l'Organisme Internacional de l'Energia Atómica. La protecció del medi ambient i els usos no pacífics de l'energia nuclear: la prohibició dels assaigs d'armes nuclears.
Tema 15: L'Antàrtida: Patrimoni Comú de la Humanitat.
Règim jurídic de l'Antàrtida: el Tractat sobre l'Antàrtida, Washington, d'1 de desembre 1959 i el Protocol al Tractat Antàrtic sobre Protecció del Medi Ambient, Madrid, 1991. Acords que complementen el Tractat Antàrtic: la Convenció per la conservació de les foques antàrtiques, Londres, 1972 i la Convenció per a la conservació dels recursos vius marins antàrtics, Camberra, 1980.
VI. EL CONTINGUT MATERIAL DEL DRET INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT. Aspectes transversals
Tema 16:
El Conveni de la Comissió Econòmica per a Europa de les Nacions Unides sobre l'evaluació de l'impacte ambiental en un contexte transfronterer, Espoo, 25 de febrer de 1991 i el Protocol sobre Evaluació Estratègica del Medi Ambient de la Convenció sobre l'Evaluació de l'Impacte Ambiental en un Contexte Transfronterer, Kiev, 2003. El Conveni d'Aarhus sobre l'accés a la informació, la participació del públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient, Aarhus, de 25 de juny de 1998. El Protocol del Conveni d'Aarhus, de registre d'emissió i transferència de contaminants, Kiev, 2003.