2015_16
Guia docent 
Facultat de Ciències Jurídiques
A A 
català 
 
Advocacia (2013)
 Assignatures
  PRÀCTICA LABORAL
   Continguts
Tema Subtema
Estructura del contracte de treball Subjectes del contracte de treball. El treballador i l'empresari. Elements essencials del contracte de treball.
Celebració del contracte de treball Elements formal, formalitats i període de prova del contracte de treball. Eficàcia i nul·litat del contracte de treball.
Drets i deures derivats del contracte de treball. Drets dels treballadors: drets de titularitat i exercici individual, drets de titularitat individual i exercici col·lectiu i drets de titularitat i exercici col·lectius.
Poders del empresari i deures dels treballadors. El poder disciplinari
empresarial.
Modalitats del contracte de treball: contractes de treball de durada indefinida. Contractes de treball de durada indefinida: de suport als emprenedors, fix discontinu y per al foment de la contractació indefinida.
Modalitats del contracte de treball: contractes de treball temporals estructurals. Contractes de treball amb causa estructural de temporalitat: per obra o servei determinats, per a treballs eventuals i d’interinitat.
Modalitats del contracte de treball: contractes de
treball de caràcter formatiu.
Contracte de treball en pràctiques i contracte de treball per a la formació i el aprenentatge.
Modalitats del contracte de treball: contractes de treball de jornada reduïda. Contractes de treball a temps parcial: de règim comú, de jubilació parcial y de
relleu.
El temps de la prestació de treball. La jornada de treball: caracterització, fonaments, classes i règim jurídic. Interrupcions de la jornada de treball: periòdiques y no periòdiques.
La prestació salarial. Caracterització, estructura i determinació del salari. Principi d’igualtat retributiva. Protecció jurídica de les prestacions salarial i indemnitzatòries.
Modificació del contracte de treball (I) Caracterització, classes i fonaments. Modificacions en interès empresarial: transmissió d’empresa, modificacions substancials de condicions de treball, mobilitat funcional i mobilitat geogràfica.
Modificació del contracte de treball (II) Modificacions en interès del treballador: mobilitat funcional, mobilitat geogràfica per al reagrupament familiar i mobilitat funcional i geogràfica per violència de gènere. Modificacions pactades: contractuals i convencionals.
Suspensió del contracte de treball (I) Caracterització, fonament i efectes generals. Causes: característiques i classes
Suspensió del contracte de treball (II) Excedències: forçoses i voluntàries.
Extinció del contracte de treball i acomiadament disciplinari L’extinció del contracte de treball: Caracterització, fonament i causes.
L’acomiadament disciplinari: Caracterització, causes, requisits i efectes.
L ‘extinció del contracte de treball: l’acomiadament objectiu L’acomiadament objectiu: Caracterització, causes, requisits i efectes.
L ‘extinció del contracte de treball: l’acomiadament col·lectiu i l’acomiadament per força major L’acomiadament col·lectiu: Caracterització, àmbit personal d’afectació, procediment i efectes.
L’acomiadament per força major: Caracterització, classes, procediment i efectes.
Llibertat sindical Llibertat sindical: Caracterització i contingut. Llibertat sindical individual: subjectes i contingut. Llibertat sindical col·lectiva: el sindicat (concepte, tipologia i contingut). Representativitat sindical i empresarial. Tutela de la llibertat sindical.
Drets de representació col·lectiva Participació del treballadors i dels empleats públics en el àmbit socioeconòmic : classes i regulació constitucional. Drets de representació dels treballadors i dels funcionaris en l’empresa i en l’Administració Pública: representació unitària i representació sindical; representació en matèria de prevenció de riscos laborals. Dret de reunió dels treballadors i dels empleats públics en l’empresa i en l’Administració Pública.
Autogestió dels treballadors en l’empresa: societats cooperatives.
Conflictes col·lectius de treball (I) Conflictes col·lectius de treball: Caracterització, fonament i classes. El Dret a la adopció de mesures de conflicte col. lectiu.
Conflictes col·lectius de treball (II) Mitjans i procediments de solució del conflictes col·lectius. El dret de vaga i el dret de tancament empresarial: règim jurídic.
Negociació col·lectiva laboral. Negociació col·lectiva laboral: Caracterització i fonament. El dret de negociació col. lectiva en la Constitució. El convenis col·lectius estatutaris: règim jurídic. El convenis col. lectius extraestatutaris: règim jurídic.
Negociació col·lectiva de dimensió laboral Els pactes i el acords col·lectius: funcionaris i treballadors autònoms econòmicament dependents.
L’acció protectora de la Seguretat Social: caracterització. Contingències objecte de protecció: accident de treball i malaltia professional. Incapacitat temporal. Maternitat i paternitat. Risc per embaràs i lactància. Jubilació. Mort i supervivència. Atur. Recàrrec de prestacions.
La Inspecció de Treball i Seguretat Social i les infraccions administratives en el ordre social. La Inspecció de Treball i Seguretat Social: naturalesa, funcions i actes. La potestat sancionadora de la Administració Laboral: infraccions, sancions i procediment sancionador.
Caracterització general del procés laboral. El procés laboral: modalitats, principis i objecte.
L’acció protectora del Règim General de la Seguretat Social. Les prestacions de la acció protectora: qüestions litigioses.
El procés laboral (I) Jurisdicció i competència del ordre social.
El procés laboral (II). Les parts en el procés laboral. Capacitat, legitimació, representació i defensa.
El procés laboral (III). Acumulació de accions, processos i recursos. Actuacions i resolucions processals. Actes de evitació del procés: conciliació o mediació extrajudicial i reclamació administrativa prèvia a la via judicial. Laudes arbitrals.
El procés laboral ordinari (I) Actes preparatoris, diligències preliminars, anticipació i assegurament de la prova i mesures cautelars.
El procés laboral ordinari (II). La demanda. Citació, conciliació i judici. Excepcions. Reconvenció. Diligències finals. El procés monitori.
Processos especials (I) Processos por acomiadament.
Processos especials (II) Procés per impugnació de sancions. Procés per reclamació a l’Estat de salaris de tramitació. Procés de fixació de vacances.
Processos especials (III) Procés en matèria de mobilitat geogràfica, modificació substancial de les condicions de treball, suspensió del contracte y reducció de jornada per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció o derivades de força major.
Processos especials (IV) Processos en matèria de Seguretat Social. Procediment d’ofici.
Processos especials (V) Processos de conflictes col·lectius.
Processos especials (VI) Processos de impugnació de convenis col·lectius.
Processos especials (VII) Procés de tutela de drets fonamentals i llibertats públiques.
Les resolucions processals: tipus i mitjans de impugnació Remeis (reposició) i recursos: suplicació, cassació ordinària, cassació per a unificació de doctrina i recurs de queixa. Impugnació de la cosa jutjada.
L’execució provisional i definitiva de títols judicials.

Execució definitiva de sentències i altres títols executius. Execucions dineràries. Execució provisional de sentències recorregudes. Execució parcial. La insolvència. Les prestacions del Fons de Garantia Salarial: supòsits i quanties.