2014_15
Guia docent 
Facultat de Ciències Jurídiques
A A 
català 
 
Advocacia (2013)
 Assignatures
  PRÀCTICA CONSTITUCIONAL, INTERNACIONAL I EUROPEA
   Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Dret constitucional 1. L'Estat social i democràtic de dret: L'organització institucional de l'Estat i la separació de poders. Les finalitats de l'Estat i el principi democràtic.
2. L'Estat autonòmic: El principi dispositiu i els estatuts d'autonomia. La distribució territorial de competències. L'estructura institucional de les comunitats autònomes.
3. Els drets fonamentals i la seva protecció: Concepte de dret fonamental. Els drets fonamentals en la Constitució. L'emparament ordinari i el recurs d'emparament davant del Tribunal Constitucional.
4. La tutela judicial efectiva: El dret d'accés a la jurisdicció. El dret a obtenir resolució i a que s'executi. La prohibició de la indefensió.
5. Participació política i dret electoral. El dret a la participació política. La representació política. El règim electoral. Els processos electorals.
6. Els processos constitucionals: El recurs d'inconstitucionalitat i la qüestió d'inconstitucionalitat. El conflicte de competències. El conflicte en defensa de l'autonomia local.
Tema 2. L’accés al Tribunal Europeu de Drets Humans 1.- El Sistema Europeu de protecció de Drets Humans: Principals característiques. La presentació de demandes davant del TEDH. El procediment davant del TEDH. L’aplicació de les sentències del TEDH.
Tema 3. L’accés al Tribunal de Justícia de la Unió Europea
Tema 3. L’accés al Tribunal de Justícia de la Unió Europea 1.- Característiques essencials del control jurisdiccional del compliment del dret de la Unió Europea: L’organització del TJUE. El sistema de recursos davant del TJUE. El procediment davant del TJUE. Vies no jurisdiccionals de tutela dels drets dels particulars.

2.- El recurs d’anul•lació: Actes susceptibles d'ésser anul•lats. Supòsits. Legitimació activa. Efectes de la sentència. L'excepció d’il•legalitat.

3.- El recurs per omissió: Supòsits. Legitimació activa i passiva. Efectes de la sentència.

4.- El recurs per responsabilitat extracontractual: Supòsits. Legitimació activa i passiva. Efectes de les sentències.

5.- La qüestió prejudicial: Naturalesa. Normes susceptibles de reenviament prejudicial. Objecte del reenviament. Condicions que han de complir els òrgans jurisdiccionals per plantejar una qüestió prejudicial. Efectes.
Tema 4. Litigació internacional i interregional en Dret privat i estrangeria
1.- Els Drets civils forals i especials. Comunitats Autònomes i territoris de Dret foral o especial. El seu fonament constitucional. Principals normes de Dret foral o especial. El dret interregional a Espanya.

2.- Conflictes de lleis interns a Espanya a la pràctica. La prova del veïnatge civil.

3.- Estrangeria i ciutadania de la Unió. Règims jurídics d’estrangeria. La problemàtica de les situacions internes. Drets dels estrangers a Espanya. Especial referència a l’assistència jurídica gratuïta de l’estranger.

4.- Procediments de dret privat transnacional davant de la jurisdicció espanyola. Legitimació. Cooperació jurídica internacional. Prova del Dret estranger.

5.- Resolució de litigis internacionals en dret de família i dret patrimonial. Fonaments d’una demanda i documentació.

6.- Exequàtur: tipologia i formularis. El títol executiu europeu. Procediment monitori europeu, escassa quantia.