2020_21
Guia docent 
Facultat de Ciències Jurídiques
A A 
català 
 
Dret Ambiental (2014)
 Assignatures
  DRET INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT
   Continguts
Tema Subtema
Tema 1: Introducció general 1. El dret internacional de medi ambient: nocions introductòries. Factors de crisi de l'ambient en el Planeta. Factors que condicionen el dret internacional de medi ambient. Diferents aproximacions a el medi ambient.
2. La formació i l'evolució històrica de el dret internacional de medi ambient: etapes, factors d'impuls i principals resultats. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.
3. Medi ambient i drets humans. La problemàtica de les persones defensores el medi ambient. Empreses i drets humans.
Tema 2: La formació de les normes de Dret internacional de medi ambient 4. La formació de les normes internacionals relatives a la protecció de l'entorn. El dret internacional general relatiu a la protecció de l'entorn. Els principis fonamentals de el dret internacional de medi ambient.
5. El dret internacional convencional relatiu a la protecció de l'entorn. La cooperació dels Estats a través de tractats internacionals en matèria de protecció de l'entorn. Trets característics dels tractats multilaterals de protecció de l'entorn.
Tema 3: La cooperació institucionalitzada mitjançant organitzacions internacionals 6. El sistema de les Nacions Unides i la protecció internacional de medi ambient. El tractament de l'entorn en el marc de l'ONU. El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA). La Comissió de Desenvolupament Sostenible. Activitats dels òrgans principals i dels organismes especialitzats de l'ONU.
Tema 4: L'aplicació de el Dret internacional de medi ambient 7. L'aplicació de les normes internacionals relatives a la protecció de l'entorn. Aplicació de les normes internacionals pels òrgans de l'Estat. El seguiment i el control de l'aplicació de el dret internacional relatiu a la protecció de l'entorn. Arranjament pacífic de diferències internacionals relatives a la protecció de l'entorn.
8. La responsabilitat internacional de l'Estat en matèria de protecció de l'entorn. La responsabilitat internacional de l'Estat per la comissió d'un fet il·lícit. Les dificultats en l'aplicació de les normes generals a l'àmbit ambiental. El tractament de la responsabilitat per danys transfronterers en els acords multilaterals sobre medi ambient. El desenvolupament de normes generals sobre la responsabilitat per danys ambientals transfronterers: els treballs de la Comissió de Dret Internacional.
Tema 5: El contingut material de el dret internacional de medi ambient. Aspectes sectorials i transversals 9. La protecció de l'atmosfera. Nocions generals. La contaminació transfronterera: el Conveni de Ginebra de 1979 contra la contaminació atmosfèrica a gran distància. L'esgotament de la capa d'ozó: el Conveni de Viena de 1985 per a la protecció de la capa d'ozó i el Protocol de Mont-real de 1987. El canvi climàtic: la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 1992 i el Protocol de Kyoto de 1997. L'Acord de París de 2015.
10. La conservació de la diversitat biològica. Nocions generals. La Convenció de Ramsar de 1971 sobre la protecció de zones humides. El comerç internacional d'espècies amenaçades: La Convenció de Washington de 1973 sobre el comerç internacional d'espècies amenaçades. La gestió ecològicament racional de la biotecnologia: la Convenció de Rio de Janeiro de 1992 sobre la biodiversitat, el Protocol de Cartagena de 2000 i el Protocols de Nagoya i Nagoya-Kuala Lumpur del 2010.
11. La protecció dels recursos de terra. Nocions generals. La Declaració de principis sobre l'ordenació, la conservació i el desenvolupament sostenible dels boscos de 1992. La desforestació. La desertització: La Convenció de les Nacions Unides contra la desertització de 1994. El problema de l'acaparament de terres.
12. La protecció de les aigües marines i continentals. Nocions generals. Protecció de mars i oceans: la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de la Mar de 1982. El sistema de la Convenció de Barcelona de 1976 per a la protecció de la mar Mediterrània contra la contaminació. La protecció de les aigües continentals: la Convenció de Hèlsinki de 1992 sobre la protecció i la utilització de cursos d'aigua transfronterers i llacs internacionals i el Protocol de Londres de 1999, i la Convenció de Nova York de 1997 sobre els usos dels CAI per fins diferents de la navegació.
13. La gestió dels productes tòxics. Nocions generals. El Conveni de Rotterdam de 1998 sobre el procediment fonamentat previ aplicable a certs plaguicides i productes químics perillosos objecte de comerç internacional. El Conveni d'Estocolm de 2001 sobre productes orgànics persistents.
14. La gestió dels residus perillosos. Nocions generals. La producció, el tractament i l'eliminació dels residus perillosos. Els moviments transfronterers de residus perillosos: la Convenció de Basilea de 1989 sobre control dels moviments transfronterers de residus perillosos i el Protocol de Basilea de 1999.
15. La seguretat nuclear i la gestió dels residus radioactius. Nocions generals. La contaminació radioactiva derivada dels usos pacífics de l'energia nuclear: els convenis sobre seguretat nuclear en el marc de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica. La protecció de l'entorn i els usos no pacífics de l'energia nuclear: la prohibició dels assaigs d'armes nuclears.
16. La protecció dels espais polars. Règim jurídic de l'Antàrtida. El Tractat sobre l'Antàrtida, Washington, d'1 de desembre 1959 i el Protocol a l'Tractat Antàrtic sobre Protecció de el Medi Ambient, Madrid, 1991. Acords que complementen el Tractat Antàrtic: la Convenció per a la conservació de les foques antàrtiques, Londres, 1972 i la Convenció per a la conservació dels recursos vius marins antàrtics, Canberra, 1980. Règim jurídic de l'Àrtic. La confluència de sobiranies estatals. El Consell Àrtic. La Declaració de Ilulissat de 28 de maig de 2008. L'Acord per impedir la pesca no reglamentada en alta mar a l'Oceà Àrtic central, Ilulissat 3 d'octubre de 2018.
17. La protecció de l'entorn en l'àmbit europeu. El Conveni sobre l'avaluació de l'impacte ambiental en un context transfronterer, Espoo 25 de febrer de 1991 i el Protocol sobre Avaluació Estratègica de el Medi Ambient de la Convenció sobre l'Avaluació d'l'Impacte Ambiental en un Context Transfronterer, Kíev, 2003. El Conveni de Aarhus sobre l'accés a la informació, la participació de públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient, Aarhus, de 25 de juny de 1998. el Protocol de l'Conveni d'Aarhus, de registre d'emissió i transferència de contaminants, Kíev, 2003.
18. La protecció de l'entorn en l'àmbit llatinoamericà. L'Acord Regional sobre l'Accés a la Informació, la participació pública i l'Accés a la Justícia en Assumptes Ambientals a Amèrica Llatina i el Carib, Escazú, de 4 de març de 2018.