2012_13
Guia docent 
Facultat de Ciències Jurídiques
A A 
català 
 
 
URV- CIUTADANA (Grau)
 Assignatures
  HISTÒRIA I ANTROPOLOGIA
   Continguts
Tema Subtema
Història de la alimentació L’alimentació dels nostres ancestres. L’alimentació i la dietètica en la cultura egípcia. L’alimentació y la dietètica en la Grècia clàssica. L’alimentació dels pobles pre romans a la península ibèrica. L’alimentació y la dietètica en l’antiga Roma. L’alimentació cristiana en l’Occident durant l’Edat Mitja, la dietètica i ell simbolisme dels aliments. Alimentació, dietètica i nutrició a l’al-Andalus. Flux d’aliments entre continents: la primera globalització.
Història de les hambrunes. Els trastorns del comportament alimentari a través de la història. L’obesitat a través de la història. Història de la deficiència del iode. Història de les vitamines. Història de l’alimentació infantil. Història de metabolisme energètic i proteic. Història de la conservació dels aliments. L’alimentació i la nutrició contemporànies: realitat i futur. Història de la dietètica i la nutrició al nostre país i al mon. Problemes alimentaris del futur.

1.- Interculturalitat 1. Evolució de l’alimentació humana. Conceptes d’alimentació, nutrició i cultura Problemes ambientals i producció d’aliments.

2. Hàbits alimentaris. Orígens. Funcions terapèutiques i religioses dels aliments. Noves tendències en els hàbits alimentaris. La McDonalització del món.

3. Característiques nutritives relacionades amb la salut i altres cultures. Diferències entre els països desenvolupats i els països en vies de desenvolupament. Fam i malnutrició. Dietes i règims dietètics. L’estigma de l’obesitat. Trastorns de la conducta alimentària: l’ideal prim.

4. El procés migratori i l’alimentació. Impacte de la immigració sobre canvis en patrons alimentaris i les seves repercussions sobre la salut. Patrons alimentaris tradicionals en els països d’origen dels principals col•lectius d’immigrants que es troben en Espanya: Marroc, Senegal, Filipines, Xina, Pakistan i República Dominicana. Adaptacions en els països d’acollida.
L'alimentació: un fenomen biocultural 1. ¿Alimentar-se i/o nodrir-se?. De les relacions entre la naturalesa i la cultura
1.1. La paradoxa de l'omnívor: neofilia-neobofia
1.2. La diversitat dels models alimentaris
1.3. La cultura alimentària: aliments, àpats i cuines
1.4.Comestible, no comestible: preferències i aversions alimentàries

2. Usos atribuïts als aliments: les funcions sòcioculturals de l'alimentació
2.1. Prestigi, estatus i diferenciació social
2.2. Intercanvi, comensalitat i reciprocitat
2.3. Ritualització i festes
2.4. Alimentació, comunicació i identitat
Maneres de fer, maneres de pensar, maneres de menjar 1.- Factors condicionants dels comportaments alimentaris
1.1. Factors ecològics i tecnològics, econòmics, polítics i ideològics
1.2. Religions i tabús alimentaris
2.- Influència de les variables sòciodemogràfiques en els comportaments alimentaris
2.1. Classe social, edat, gènere, estructura familiar, activitat professional, hàbitat, origen ètnic
Tendències en l'alimentació contemporània 1. La industrializació de l'alimentació: de la cuina a la fàbrica
1.1. La transformació de la cadena alimentària: producció, transformació, distribució i consum
1.2. Canvis socials, canvis alimentaris
2. Caracterització del sistema alimentari modern: aspectes positius i negatius
1. La globalització culinària: ¿macdonalització i/o cuines ètniques?
2. La diversitat de l’oferta alimentària: entre els aliments-serveis i els productes de la terra
3. La desestructuració dels comportaments alimentaris
4. Maneres de menjar avui: el cas de la societat espanyola
Seguretat i inseguretat alimentària al món 1. Fam i pobresa a les societats contemporànies
2. Definició del problema: dades i xifres
3. Teories i mites sobre la fam
Alimentació, cos i cultura 1. Evolució de les imatges culturals del cos: una anàlisi transcultural
1.1. L'ideal de la primor: de l'excepció a la generalització
1.2. L'estigmatizació social de l'obesitat

2. La incidència dels factors socioculturals en els transtorns de la conducta alimentària
2.1. Evolució de les interpretacions sobre l’anòrexia nerviosa
2.2. Els TCA com a trastorns culturals
Seminaris

Evolució dels problemes alimentaris al món a traves de la història.
Història de la dietètica i la nutrició al nostre país.
Història de la dietètica i la nutrició en els darrers 50 anys al mon.
Problemes alimentaris en el futur: Paper del dietista nutricionista.
Plantejament del tema a treballar en grup en relació a la basant històrica.



Pràctiques Resolució del quadern de pràctiques sobre texts seleccionats amb preguntes sobre aspectes històrics, antropològics i de interculturalitat .
Treball en grup dels tema plantejat als seminaris.
Presentació i defensa dels resultats del treball en grup.