2009_10
Universitat
Rovira i Virgili
Guia docent 
Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials
A A 
català 
 
 
Economia (2001)
 Assignatures
  ALIMENTS I NUTRICIÓ
   Continguts
Tema Subtema
Introducció Història de l'alimentació humana. Aliments i nutrició: Conceptes.
Digestió dels aliments. Anatomia de l'aparell digestiu. Fisiologia de la digestió. Fibra: concepte, tipus i funcions.
Els aliments comn a font d'energia Valor energètic dels diferents nutrients. Taxa metabòlica.
Classificació dels aliments: Els aliments d’origen vegetal Classificació general dels aliments. Cereals. Fruites. Llegums. Verdures i hortalises
Els aliments d’origen animal Carn. Peix. Llet i productes lactis. Ous i derivats.
Altres aliments Begudes. Sucres. Espècies i additius.
Nutrició i metabolisme dels glúcids Característiques generals. Digestió i metabolisme dels glúcids. Principals malalties nutricionals dels glúcids: Diabetes, intoleràncies.
Nutrició i metabolisme dels lípids Característiques generals. Digestió i metabolisme dels lípids. Àcids grassos essencials. Principals malalties nutricionals dels lípids: Hipercolesterolèmies i malalties acrdiovasculars, obesitat i la seva relació amb dietes hiperlipídiques.
Nutrició i metabolisme de les proteïnes Característiques generals. Digestió i metabolisme de les proteïnes. Aminoàcids essencials i qualitat biològica de les proteïnes. Principals malalties nutricionals de les proteïnes: Malnutrició calòrico-proteica, marasme i kwasiorkor.
Nutrients oligodinàmics Vitamines: Paper bioquímic. Malalties carencials. Minerals majoritaris. Necessitat i fonts nutricionals. Deficiències. Toxicitat. Oxidació cel·lular i paper antioxidant de vitamines i minerals.