2007_08
Guia docent 
Escola Universitària d`Infermeria
A A 
català 
 
Infermeria (2002)
 Assignatures
  NUTRICIÓ I DIETÈTICA EN INFERMERIA
   Continguts
Tema Subtema
Tema 1
Introducció a l’alimentació i nutrició
Història de l’alimentació i la seva relació amb els comportaments alimentaris. Evolució dels hàbits alimentaris. Anàlisi de l’alimentació en el nostre país. Els canvis alimentaris en els segle XXI i repercussions en la salut. Importància social de l’alimentació. El comportament alimentari. Alimentació i salut comunitària.
Tema 2
Bases de la nutrició
Concepte, tipus i funció dels nutrients. Necessitats i recomanacions nutricionals. Metabolisme energètic. Càlcul de les necessitats energètiques de la persona.
Tema 3
Grups d’aliments
Concepte i classificació. Necessitats dels principis immediats, vitamines, minerals i aigua. Proporció en la dieta equilibrada. Requeriments necessaris recomanats.
Tema 4
Alimentació equilibrada
Equilibri nutritiu i alimentari Característiques de la dieta equilibrada. Taula de composició dels aliments: manejament i utilització. Sistema de racions. Dieta mediterrània. La preparació culinària i el valor nutritiu dels aliments. Preparació de menús per a una família tipus.
Tema 5
Alimentació equilibrada al llarg del cicle vital
Alimentació durant l’embaràs i l’alletament. Alimentació en la infància. Alimentació en l’adolescència. Alimentació en l’adult. Alimentació en la vellesa. Alimentació en el treball. Alimentació en l’esport. Consell alimentari.
Tema 6
Valoració de l’estat nutricional
L’entrevista. L’exploració física. Avaluació clínica i bioquímica de l’estat nutricional. Riscs d’alteracions nutricionals. Obesitat i malnutrició. Al•lèrgies i intolerància alimentària.
Tema 7
Introducció a la dietoteràpia
Dietoteràpia. Conceptes generals. Dieta basal. Tipus de dietes.
Elaboració d’una dieta. Recomanacions dietètiques.
Cuidatge nutricional en la persona malalta.
Cuidatge nutricional en la persona hospitalitzada, i tipus de dietes.
Dietes enfront dèficits nutricionals.
Dietes terapèutiques enfront malalties: digestives, cardíaques, respiratòries, cirurgia, càncer, estrès físic...
Dietes amb finalitats exploratòries.
Tema 8
Tipus d’alimentació
Nutrició enteral
Nutrició parenteral
Indicacions, tipus, preparació, administració, complicacions, cuidatges d’infermeria...
Tema 9
Higiene alimentària
Alteració no desitjada dels aliments. Toxiinfeccions alimentàries. Manipulació, conservació i preparació dels aliments.
Tema 10
Formes alternatives d’alimentació
Nous avenços en alimentació. Innovació alimentària. Aliments amb propietat saludables. Productes per a l’alimentació especial. Suplements alimentaris. Edulcorants naturals i artificials. Dietes alternatives.