2020_21
Guia docent 
Facultat d'Infermeria
A A 
català 
 
Grau d'Infermeria (Seu Baix Penedès) (2016)
 Assignatures
  INFERMERIA EN LA PERSONA ADULTA
   Continguts
Tema Subtema
Unitat temàtica I: Introducció. Hàbits i estils de vida i problemes de salut a la persona adulta. La fenomenologia de conèixer la persona adulta amb problemes de salut. Hàbits, estils de vida i problemes de salut en l’adult a l’edat intermèdia. Coneixement epidemiològic de la prevalença dels problemes de salut en l’adult a l’edat intermèdia i els factors relacionats com ara alimentació, sedentarisme, estrès i hàbits tòxics com el tabac, l'alcohol i altres substàncies addictives.
Aproximació als programes de prevenció i intervenció en aquests problemes de salut, tot identificant la seva relació amb la atenció primària i hospitalària i amb les guies de pràctica clínica infermera que s'utilitzen al nostre entorn.
Drets de l'adult malalt, principi d'autonomia.
Es treballaran continguts teòrics i pràctics relacionats amb problemes de salut i el seu afrontament. Es considera la situació i intervenció davant de l'ansietat, l'estrès, l'obesitat i el consum de substàncies psicoactives, especialment l'alcohol i el tabac.
Unitat temàtica II (tema transversal): Tenir cura de la persona en les diferents proves diagnòstiques: radiològiques, analítiques, endoscòpiques. Preparació de la persona, procediment i cures post prova.
Radiografia convencional de tòrax i abdomen i altres proves d'imatge. Proves de laboratori. Endoscòpia digestiva. Broncoscòpies. Biòpsies. Elastografia hepàtica.
Unitat temàtica III: L’experiència de malaltia i la cura de l'adult amb problemes de salut respiratoris i cardiovasculars Significat de la malaltia cardíaca i/o respiratòria en la vida de l'adult. Coneixements teòrics i pràctics bàsics sobre les lesions més freqüents que alteren la ventilació, transport i perfusió (Processos infecciosos; càncer; malalties respiratòries de patró restrictiu i obstructiu; anèmies; malaltia coronària; HTA; Arítmies...).
Factors de risc, tractaments, d’intervencions infermeres segons el tipus de lesió i escenaris en què es troben les persones.
Valoracions sistemàtiques de l’estat d’oxigenació a nivell respiratori i cardiovascular.
Maneig dels símptomes i intervencions terapèutiques.
Informació i educació per la salut i reflexió des de l’ètica de la cura sobre el respecte, la autonomia i estils de vida.
Unitat temàtica IV: L’experiència de malaltia i la cura de l'adult amb problemes de salut digestius i gastrointestinals. Significat de la malaltia digestiva en la vida de l'adult. Coneixements teòrics i pràctics sobre les malalties i lesions que afecten la funció digestiva (problemes de la boca, deglució, trastorns infecciosos, inflamatoris i obstructius -estómac, intestí, vies biliars i funció exocrina del pàncrees-)
Factors de risc, tractaments, intervencions infermeres segons els tipus de lesió i escenaris en que es troben les persones.
Exploració de necessitats afectades i el impacte en la imatge corporal o en l’estil de vida que suposen alguns tractaments com les ostomies.
Maneig dels símptomes i intervencions terapèutiques: Control dels vòmits, diarrees, ostomies, nutriciódiabetis...
Informació i educació per la salut i reflexió des de l’ètica de la cura sobre el respecte, la autonomia i estils de vida.
Unitat temàtica V: L’experiència de malaltia i la cura de l'adult amb problemes metabòlics i endocrins Significat de la malaltia metabòlica i endocrina en la vida de l'adult. Coneixements teòrics i pràctics sobre les malalties i lesions que afecten la funció metabòlica i endocrina: problemes de salut que afecten el fetge, pàncrees endocrí i tiroïdes (hepatitis, cirrosi, insuficiència hepàtica, diabetis i les seves complicacions i trastorns de la glàndula tiroide).
Factors de risc, tractaments, intervencions infermeres segons els tipus de lesió i escenaris en que es troben les persones.
Exploració de necessitats afectades
Maneig dels símptomes i intervencions terapèutiques, especialment pel que fa a l'estil de vida i a la gestió del tractament en les malalties cròniques.
Informació i educació per la salut i reflexió des de l’ètica de la cura sobre el respecte, la autonomia i estils de vida.
Unitat temàtica VI: L’experiència de malaltia i la cura de l'adult amb problemes en l'eliminació urinària Coneixements teòrics i pràctics sobre les malalties i lesions que afecten el ronyó i vies urinàries: Insuficiència renal, trastorns obstructius, infeccions. Factors de risc, tractaments, intervencions infermeres segons el tipus de lesió i escenaris en que es troben les persones. Control dietètic, diàlisi, urostomies, informació i educació per la salut i reflexió des de l’ètica de la cura sobre el respecte, la autonomia i estils de vida.
Unitat temàtica VII: L’experiència de malaltia i la cura de l'adult amb problemes que afecten l'activitat i el moviment Aquest tema ha de servir a l'alumne per reflexionar sobre la cronicitat i les malalties associades en l'adult d'edat intermèdia. Dades epidemiològics dels problemes de salut més prevalents d'aquesta mena: esclerosi múltiple i síndromes de sensibilitat central. Impacte en la vida de l'adult.
Informació i educació per la salut i reflexió des de l’ètica de la cura sobre el respecte, la autonomia i estils de vida.
Unitat temàtica VIII: L'experiència de malaltia i la cura de l'adult amb càncer En aquesta unitat es treballa la història natural del càncer. Epidemiologia i càncers més prevalents (còlon, mama i pulmó). Prevenció i detecció precoç. De quina manera el diagnòstic de càncer afecta la vida de les persones i el seu món. Els tractaments i els efectes que s'en deriven.
El control de signes i símptomes, especialment el maneig del dolor, les nàusees, vòmits... i els relacionats amb la malaltia específica.