2020_21
Guia docent 
Facultat d'Infermeria
A A 
català 
 
Grau d'Infermeria (Seu Baix Penedès) (2016)
 Assignatures
  PRINCIPIS DE NUTRICIÓ A INFERMERIA
   Continguts
Tema Subtema
Unitat temàtica 1: Introducció i conceptes
Definició de diversos conceptes relacionats amb l'alimentació i la nutrició.
Relació entre salut i alimentació.
Breu referència a la història de l'alimentació humana i els factors que incideixen.
Unitat temàtica 2: Energia i nutrients
Estudi del valor energètic dels nutrients. Digestió i absorció dels constituents bàsics de la nutrició.
Descripció dels diversos nutrients i elements que es troben en els aliments: glúcids, lípids, proteïnes, vitamines, minerals i fibra.
Unitat temàtica 3: Els aliments Comprèn la classificació dels diferents aliments d'acord amb el contingut nutritiu en grups d'aliments. S'estudien els aliments funcionals. Es fa referència als antioxidants i els seus efectes sobre la salut
Unitat temàtica 4: Equilibri alimentari i hàbits alimentaris Descripció de les característiques de l'equilibri nutricional, el concepte de ració i racions recomanades.
Equilibri alimentari i necessitats nutricionals en les diferents etapes de la vida. L’activitat esportiva i l’alimentació equilibrada. Alimentació vegetariana, en diferents religions, cultures...
Unitat temàtica 5: Valoració nutricional Avaluació de l’estat nutricional de la persona. Parts principals de la història clínica nutricional. Indicadors de malnutrició
Unitat temàtica 6: Seguretat alimentaria Manipulació, tecnologia i conservació d’aliments.
Unitat temàtica 7: Malalties d’origen alimentari
Malalties alimentaries per causes microbiològiques, biològiques, químiques i per altres causes.
Unitat temàtica 8: Alimentació especial i teràpia nutricional. Descripció dels objectius de la teràpia nutricional, els paràmetres nutricionals a modificar a les principals dietes terapèutiques, les dietes hospitalàries i les dietes especials (al·lèrgies i intoleràncies)