2006_07
Guia docent 
Facultat d`Enologia
A A 
català 
 
 
Enginyeria Tècnica Agrícola esp. Indústries Agràries i Alimentàries (1997)
 Assignatures
  MICROBIOLOGIA D'ALIMENTS
   Continguts
Tema Subtema
TEMA 1.- Introducció a la microbiologia dels aliments: 1.1. Antecedents històrics.
TEMA 2.- Condicions que influeixen en el desenvolupament de los microorganismes en els aliments. Contaminació dels aliments 2.1. Fonts naturals.
2.2. Contaminació dels aliments durant la seva manipulació i industrialització.
TEMA 3.- Microorganismes associats als aliments: 3.1. Microbiota inicial.
3.2. Microorganismes patògens.
3.3. Microorganismes productors d’alteracions.
3.4. Metodologia de la pressa i processament de les mostres.
TEMA 4.- Principis generals de l’alteració dels aliments: 4.1. Criteris de comestibilitat.
4.2. Causes de alteració.
4.3. Classificació dels aliments segon la facilitat amb que se alteren.
4.4. Factors que determinen el número i classe de microorganismes en els aliments.
4.5. Factors que influeixen en el creixement microbià en els aliments. 4.6. Canvis causats per els microorganismes.
TEMA 5.- Principis generals de la conservació dels aliments: 5.1. Mètodes de conservació.
5.2. Asèpsia.
5.3. Eliminació dels microorganismes.
5.4. Manteniment de les condicions anaeròbies.
TEMA 6.- Conservació de aliments mitjançant del ús de les radiacions: 6.1.Tipus de radiacions empleats en la conservació de aliments.
6.2. Factors a tenir en compta en la irradiació dels aliments.
6.3. Influència de la irradiació sobre la qualitat dels aliments.
TEMA 7.- Conservació de aliments mitjançant l’ús del calor: 7.1. Factors que afecten a la termorresistència bacteriana.
7.2. Termorresistència dels microorganismes i de les seves espores.
7.3. Mètodes per a determinar la resistència tèrmica.
7.4. Penetració del calor.
7.5. Tractaments tèrmiques empleats.
TEMA 8.- Conservació de aliments mitjançant la dessecació: 8.1. Mètodes de dessecació.
8.2. Factors que afecten la dessecació.
8.3. Mètodes de dessecació empleats.
8.4. Estabilitat dels aliments dessecats.
TEMA 9.- Conservació de aliments mitjançant l’ús del fred: 9.1. Creixement de microorganismes a baixes temperatures.
9.2. Temperatures de congelació.
9.3. Efectes de les temperatures de congelació i subcongelació sobre los microorganismes.
TEMA 10.- Conservació de aliments mitjançant l’ús de additius alimentaris: 10.1. El conservant ideal.
10.2. Principals conservants químics orgànics i inorgànics.
10.3. Antibiòtics en aliments.
TEMA 11.- Conservació de aliments mitjançant la fermentació: 11.1. Principals aliments fermentats.
11.2. Alteracions i defectes de les productes fermentats.
TEMA 12.- Microbiologia dels grans i derivats: 12.1. Contaminació.
12.2. Conservació.
12.3. Alteració.
TEMA 13.- Microbiologia de fruits i hortalisses: 13.1. Contaminació.
13.2. Conservació.
13.3. Alteració.
TEMA 14.- Microbiologia de carn, productes càrnics i aus: 14.1. Contaminació.
14.2. Conservació.
14.3. Alteració.
TEMA 15.- Microbiologia de peixos i altres productes marins: 15.1. Contaminació.
15.2. Conservació.
15.3. Alteració.
TEMA 16.- Microbiologia de los ous. Microbiologia de la llet i productes lactis: 16.1. Contaminació.
16.2. Conservació.
16.3. Alteració.
TEMA 17.- Microbiologia de los aliments enllaunats sobmés a tractament tèrmic: 17.1. Causes de les alteracions.
17.2. Classes de alteracions biològiques.
TEMA 18.- Microbiologia del aigua: 18.1. Microorganismes.
18.2. Determinació.
18.3. Potabilització.
18.4. Autodepuració