2006_07
Guia docent 
Facultat d`Enologia
A A 
català 
 
 
Biotecnologia (2005)
 Assignatures
  FISIOLOGIA ANIMAL
   Continguts
Tema Subtema
BLOC I: INTRODUCCIÓ A LA FISIOLOGIA (Contingut teòric) Tema 1. Organització funcional del cos humà i control del medi intern. Concepte i divisió de la fisiologia. Líquid extracel·lular i medi intern. Mecanismes homeostàtics dels principals sistemes fisiològics. Sistemes de regulació i control de les funcions corporals.
Tema 2: Mecanismes de transport a través de la membrana. Aspectes estructurals i mecanismes generals de transport a través de la membrana cel·lular. Permeabilitat: transport de molècules i d'ions. Difusió i òsmosi. Transport actiu primari. Bombes iòniques. Transports acoblats. Endocitosi: pinocitosi i fagocitosi. Exocitosi.
Tema 3: Potencial de membrana. Excitabilitat i cèl•lules excitables. Bases iòniques dels potencials de membrana. Manteniment del potencial de membrana: bomba de sodi/potassi i permeabilitat selectiva. Variació del potencial de membrana. Potencial d'acció. Bases iòniques i propietats. Períodes refractaris. Relació intensitat-temps en el potencial d'acció. Conducció del potencial d'acció: contínua i saltadora. Classificació de les fibres nervioses: fibres mielíniques i amielíniques.
BLOC II: NERVI I MÚSCUL. TEIXITS EXCITABLES (Contingut teòric) Tema 4: Transmissió sinàptica. Transmissió de l'impuls nerviós. Sinapsi: característiques generals i funcionals. Sinapis elèctriques i químiques. Neurotransmissors: mecanisme d'acció. Integració neuronal: sinapsis excitadores i inhibidores. Potencials postsinàptics (PEPS, PIPS). Sumació temporal i espacial. Inhibició presinàptica. Circuits neuronals: interacció sinàptica i plasticitat.
Tema 5: Transmissió neuromuscular. Estructura de la unió neuromuscular. Formació i alliberament de l'acetilcolina. Activació dels receptors d'acetilcolina. Destrucció per l'acetilcolinesterasa. Potencial de placa terminal i potencial d'acció del múscul. Efectes farmacològics sobre la unió neuromuscular.
Tema 6: Múscul. Funcions dels músculs. Tipus de músculs i fibres musculars. Bases estructurals de la contracció de la fibra muscular esquelètica. Bases moleculars de la contracció: teoria dels filaments lliscants.
Tema 7: Contracció del múscul esquelètic. Iniciació a la contracció muscular: acoblament excitació-contracció. El calci com a factor de regulació de la contracció. Regulació de la concentració de calci cel•lular. Fonts d'energia per a la contracció muscular. Tipus de fibres musculars: contracció lenta i ràpida.
Tema 8: Mecànica de la contracció del múscul esquelètic. Modalitats de la contracció: contracció muscular única. Sumació i tetània. Unitat motora. Propietats mecàniques del múscul. Elements elàstics i generació de força. Tensió en repòs. Contracció isomètrica. Corba longitud/tensió isomètrica. Contracció isotònica. Relació força/velocitat. Fenomen de l'escala. Potenciació postetànica.
Tema 9: Músculs cardíac i llis. Múscul cardíac: característiques estructurals, diversitat cel•lular i propietats funcionals. Múscul llis: tipus, característiques estructurals i propietats elèctriques i mecàniques. Estudi comparatiu amb el múscul esquelètic: mecanismes d'activació i innervació.
BLOC III: SISTEMA NERVIÓS (Contingut teòric) Tema 10: Receptors sensorials. Concepte i classificació. Potencial receptor: origen. Potencial generador. Receptors tònics i fàsics. Adaptació. Transducció sensorial. Transmissió dels senyals: sumació espacial i temporal. Circuits neuronals per la traducció de la informació.
Tema 11: Somatestèsia. Àrees somatestèsiques. Mecanoreceptors: vies de la sensibilitat cutània del tacte, pressió, vibració. Propiocepció: cinestèsia. Nociceptors: receptors, vies aferents i neurotransmissors. Dolor somàtic superficial i profund. Dolor visceral. Dolor referit. Inhibició del dolor.
Tema 12: Sentits químics: gust i olfacte. Quimiorecepció. Sentit del gust. Estructura i funció dels botons gustatius. Vies gustatives i integració cortical. Sensacions gustatives primàries. Sentit de l'olfacte. Estructura i funció de la mucosa olfactòria. Receptors, vies olfactòries i integració cortical.
Tema 13: Sentit de l'audició. Consideracions funcionals de l'orella externa i de l'orella mitjana. Òrgan de Corti: fonoreceptors. Vies auditives i integració cortical.
Tema 14: Visió. Fotorecepció. Mecanisme de la formació d'imatge. El dioptre o lent ocular: funcions. Funcions de l'iris. Funcions de la retina. Visió dels colors. La via òptica. Centres visuals. Percepció visual.
Tema 15: Fisiologia comparada dels sentits especials.
Tema 16: Funcions motores de la medul•la espinal i reflexos medul•lars. Funcions motores de la medul•la espinal. Reflexos. Arc reflex. Organització de la medul•la per les funcions motores: neurones motores, interneurones i fibres propiespinals. Tipus de reflexos espinals: miotàctic (fus muscular). Miotàtic invers. Altres reflexos polisinàptics. Utilitat clínica dels reflexos. Xoc espinal.
Tema 17: Funcions motores del tronc de l'encèfal. Centres motors: formació reticular, nuclis vestibulars i nucli vermell. Control dels músculs efectors. Sentit de l'equilibri: aparell vestibular. Reflexos vestibulars i manteniment de la postura. Rigidesa de la descerebració.
Tema 18: Control cortical i cerebel•lós de les funcions motores. Àrees motores del còrtex i vies aferents. Sistema piramidal. Sistema extrapiramidal: ganglis bassals. Fisiologia del cerebel. Còrtex cerebel•lós. Connexions i funcions del cerebel. Control cerebel•lós dels moviments voluntaris i posturals.
Tema 19: Sistema nerviós autònom o vegetatiu. Divisió del sistema nerviós autònom. Receptors colinèrgics i adrenèrgics. Organització del sistema nerviós autònom. Característiques de la funció simpàtica i parasimpàtica. Medul•la adrenal. Reflexos autònoms. Centres nerviosos del control vegetatiu. Nivells d'integració en el sistema vegetatiu central. Funcions vegetatives de l'hipotàlem.
Tema 20: Fisiologia comparada del sistema nerviós.
BLOC IV: SANG, HEMOSTÀSIA I IMMUNITAT (Contingut teòric) Tema 21. Funcions generals de la sang. Característiques fisicoquímiques i composició. Funcions generals. Concepte de sèrum i plasma. Funcions de les proteïnes plasmàtiques. Elements de la sang.
Tema 22. Eritròcits o glòbuls rojos. Eritròcits: característiques morfològiques i funcionals. Eritropoiesi i la seva regulació. Hemoglobina. Metabolisme del ferro.
Tema 23. Leucòcits o glòbuls blancs. Funcions generals dels leucòcits. Sèrie mieloide: granulòcits i monòcits-macròfags. Funcions de defensa de neutròfils i monòcits macròfags. El sistema reticulo-endotelial. Procés inflamatori. Eosinòfis i basòfils.
Tema 24. Immunitat i al•lèrgia. Immunitat innata i adquirida. Immunitat adquirida: humoral i cel·lular. Sèrie limfoide: sistema limfocític B -immunitat humoral i anticossos- Sistema limfocític T -immunitat mitjançada per cèl·lules- vacunació. Immunitat passiva, fenòmens al·lèrgics. Grups sanguinis.
Tema 25. Hemostàsia y coagulació. Concepte i mecanismes participants. Plaquetes: característiques. Coagulació de la sang: factors i mecanismes. Retracció del coàgul. Fibrinolisi.
BLOC V: SISTEMA CIRCULATORI (Contingut teòric) Tema 26. Fenòmens elèctrics del cor: Automatisme cardíac. Sistema de conducció. El marcapas cardíac. Orígen i mecanisme de l'automatisme cardíac.
Tema 27. Fenòmens elèctrics del cor: ECG. Orígen i registre de l'electrocardiograma.
Tema 28. Fenòmens mecànics del cor: Cicle cardíac. Relacions estructura-funció i acoblament excitació-contracció. Fases del cicle cardíac. Sorolls cardíacs.
Tema 29. Regulació de l' activitat cardíaca. Despesa cardíaca. Volum minut cardíac: factors dels que depèn. Control de la freqüència i volum sistòlic: mecanismes intrínsecs i extrínsecs. Control de la despesa cardíaca pel retorn venós. Variacions fisiològiques de la despesa cardíaca. Treball cardíac.
Tema 30. Circulació de la sang. Circulació sistèmica i pulmonar. Circulació arterial. Pressió arterial: mètodes de mesura de la pressió arterial. Pols arterial.
Tema 31. Circulació capil•lar i limfàtica. Microcirculació. Intercanvis a nivell capilar: difusió, filtració i pinocitosi. Circulació limfàtica.
Tema 32. Circulació venosa. Estructura i funcions de les venes. Retorn venós.
Tema 33. Control local de la circulació. Regulació local del rec sanguini. Mecanismes de regulació del flux sanguini. Mecanismes intrínsecs: autorregulació. Mecanísmes extrínsecs: regulació nerviosa i hormonal.
Tema 34. Regulació de la Pressió Arterial. Regulació a curt termini: sistema nerviós a través de baroreceptors, quimioreceptors i resposta isquèmica. Regulació a mig termini: sistema hormonal i mecanismes intrínsecs. Regulació a llarg termini. Control renal del volum sanguini.
Tema 35. Fisiologia comparada de la circulació. Tipus i característiques dels sistemes de transport sanguini en invertebrats. La circulació sanguínea en vertebrats. Peculiaritats funcionals.
BLOC VI: SISTEMA RESPIRATORI (Contingut teòric) Tema 36. Estructura funcional del sistema respiratori. Estructura i funció. Funcions de defensa, endocrines i metabòliques del pulmó. Espirometria. Ventilació. Espais morts anatòmic i fisiològic.
Tema 37. Mecànica respiratòria. Músculs respiratoris. Propietats elàstiques del pulmó. Distribució de la ventilació. Propietats elàstiques de la caixa toràcica. L'espai pleural. Resistències pulmonars elàstiques i no elàstiques. Relació flux-volum. Treball respiratori.
Tema 38. Relacions ventilació perfusió. Difusió de gasos respiratoris a nivell pulmonar. Limitacions de la perfusió i difusió. Distribució del flux sanguini. Relacions ventilació-perfusió.
Tema 39. Transport dels gasos per la sang. Hemoglobina. Corba de dissocíació de l'oxígen i l'anhídric carbonic. Efecte Bohr i efecte Haldane. Equilibri àcid-base. Intercanvi de gasos a nivell tisular
Tema 40. Regulació de la ventilació pulmonar. Control de la ventilació. Centres respiratoris. Gènesi de la regulació de la ritmicitat. Efectors. Respostes integrades.
Tema 41. Fisiologia comparada de la respiració. Disponibilitat i demanda d'oxígen. Respiració integumentaria, branquial, traqueal i pulmonar.
BLOC VII: SISTEMA RENAL (Contingut teòric) Tema 42. Estructura funcional del sistema renal. Estructura funcional del ronyó i sistema urinari: la nefrona. Flux sanguini renal i pressió renal. Filtració glomerular
Tema 43. Transport tubular renal. Mecanismes d'absorció i secreció tubular.
Tema 44. Balanç hídric i electrolític. Mecanismes per l'excreció de l'excés d'aigua i soluts.
Tema 45. Equilibri àcid-base. Sistmes amortidors. Regulació renal. Compensació renal i pulmonar de l'acidosi i l'alcalosi.
Tema 46. La micció. Transport d'orina pels ureters. Innervació de la bufeta. Control de la funció vesical.
Tema 47. Fisiologia comparada. Tipus de sistemes excretors. Modalitats de nefritis: peculiaritats funcionals. Túbuls de Malpigi. El ronyó en els diferents vertebrats. Mecanismes osmorreguladors en animals aquàtics i terrestres.
BLOC VIII: SISTEMA DIGESTIU (Contingut teòric) Tema 48. Funcions generals i motores. Control nerviós i hormonal. Activitat motora: control i integració de les activitats motores gastrointestinals.
Tema 49. Secrecions del sistema gastrointestinal. Secreció salival. Secreció gàstrica. Producció del suc gàstric: composició i control. Secrecions exocrines pancreàtiques: composició, control i funcions. Funció del fetge i vesícula biliar. Secrecions intestinals.
Tema 50. Digestió i absorció. Digestió i absorció dels hidrats de carbonis, proteïnes i lípids. Absorció d'aigua i sals. Absorció de vitamines hidrosolubles i liposolubles.
Tema 51: Fisiologia comparada de la digestió. Tipus de nutrició i digestió. Modalitats de la ingesta d'aliments. Models digestius en alguns invertebrats i en els diferents vertebrats.
BLOC X: TERMORREGULACIÓ (Contingut teòric) Tema 62. Termorregulació. Temperatura corpora. Equilibri entre producció i pèrdua de calor. Regulació de la temperatura corporal. Respostes termorreguladores al fred i la calor. Alteracions de la termorregulació. Homeotermia. Regulació nerviosa i endocrina de la temperatura corporal. Hibernació. Poiquilotermia.
BLOC IX: SISTEMA ENDOCRÍ (Contingut teòric) Tema 52. Introducció al sistema endocrí. Organització i funcions generals. Concepte de glàndula endocrina i hormona. Mecanismes d'acció hormonal.
Tema 53. Hipotàlem i hipòfisi. Connexions i relacions de l'hipotàlam amb la hipòfisi. Hormones neurohipofisàries: antidiurètica i oxitocina. Accions i regulació de la seva secreció.
Tema 54. Adenohipòfisi. Accions fisiològiques de les hormones adenohipofisaries. Hormona del creixement: efectes fisiològics i regulació de la seva secreció.
Tema 55. Fisiologia del tiroides. Síntesi i transport d'hormones tiroidees: efectes i regulació de la seva secreció.
Tema 56. Metabolisme fosfocàlcic. Metabolisme del calci i del fosfat: hormona paratiroidea, calcitonina i vitamina D. Accions i control de la seva secreció.
Tema 57. Glàndules suprarrenals. Morfologia funcional. Mèdul·la suprarrenal:catecolamines. Escorça suprarrenal: glucocorticoides i mineralcorticoides. Acció i regulació de la seva secreció. Andrògens i estrògens suprarrenals.
Tema 58. Pàncreas endocrí. Insulina i glucagó. Funcions i control de la seva secreció.
Tema 59. Fisiologia comparada del sistema endocrí. Neurosecreció i regulació endocrina en invertebrats.
Tema 60. Fisiologia del sistema reproductor. Gònades masculines i femenines. Hormones testiculars: efectes fisiològics i funció testicular. Hormones ovàriques: producció i funció. Regulació del cicle menstrual.
Tema 61. Fisiologia comparada del sistema reproductor. Fecundació. Formació de l'ou i ovoposició en les aus. Gestació en mamífers. Funcions de la placenta. Part i lactància.
PRÀCTIQUES DE LABORATORI (Contingut pràctic) 1. Exploració de la sensibilitat somàtica i especial.
2. Mesura de la pressió arterial. Electrocardiograma.
3. Digestió salival. Digestió gàstrica i intestinal. Absorció intestinal.
4. Estudi de la funció renal. Mesura de diferents paràmetres en l'orina.
5. Estudi del cicle reproductor masculí i femení.