2010_11
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
 
 
Grau de Biotecnologia (2009)
 Assignatures
  ENZIMOLOGIA
   Continguts
Tema Subtema
1. Introducció Perspectiva històrica. Característiques principals dels enzims. Interaccions enzim-substrat. Coenzims, cofactors. Principis de nomenclatura dels enzims.
2. Purificació i caracterització de proteïnes (enzims) Selecció de la font de proteïna. Estratègia general de purificació proteica. Homogenització. Centrifugació diferencial. Solubilització de les proteïnes: concentració salina, solvents orgànics, efecte del pH. Separacions cromatogràfiques: filtració en gel, intercanvi iònic, afinitat. Electroforesi: paper, gel, SDS-PAGE. Isoelectroenfoc. Ultracentrifugació.
3. Cinètica enzimàtica I Velocitat de reacció, conceptes bàsics. Activitat enzimàtica. Tècniques instrumentals d’anàlisis de l’activitat enzimàtica. Mètodes continus i discontinus. La cinètica enzimàtica coma a mètode per a comprendre el mecanisme. Condicionants de la velocitat de reacció. pH òptim. Temperatura òptima. Estabilitat tèrmica.
4. Cinètica enzimàtica II Equació de Michaelis-Menten. Paràmetres cinètics: velocitat màxima, constant de michaelis. Eficiència catalítica. Anàlisis de dades cinètiques: gràfic de Lineweaver-Burk o de dobles recíproques. Reaccions revesibles. Relacióde Haldane.
5. Inhibició enzimàtica Inhibició reversible i irreversible. Tipus d’inhibició: competitiva, no competitiva, acompetitiva, mixta. Inhibició per excés de substrat.
6. Reaccions bisubstrat Mecanisme seqüencial: ordenat a l’atzar. Mecanisme ping-pong. Anàlisi del mecanisme de reacció bisubstrat mitjançant gràfiques de Lineweaver-Burk. Anàlisi del mecanisme de reacció bisubstrat mitjançant el tipus d’inhibició induïda pels productes de reacció.
7. Enzims al•lostèrics Cooperativitat. Equació de Hill sobre la descripció de la corba de fixació enzim-substrat. Efecte d’un activador. Equació d’Adair. Model concertat de Monod, Wyman i Changeux (MWC). Enzims al•lostèrics tipus K, tipus V. Model seqüencial de Koshland, Némethy i Filmer.
8. Mecanismes catalítics Tipus de catàlisi: àcid-base, covalent, per ions metal•lics. Efecte de proximitat i orientació. Exemples de mecanismes de reacció: lisozima, proteases, serin-proteases.
9. Regulació de l’activitat enzimàtica Expressió gènica. Isoenzims. Regulació per concentració de substrat. Interaccions entre subunitats. Modificacions covalents d’enzim. Retroinhibició. Zimògen, ruptura proteolítica. Enzims i el control del metabolisme.
10. Ribozimes El RNA i activitat ezimàtica: mecanisme de catàlisi. Maduració del RNA. Transcrit primari i processament (splicing). Eliminació d’introns.
11. Abszimes. Enginyeria d’enzims Anticossos catalítics. Enzims artificals. Disseny d’enzims. Enzims immobilitzats.
12. Aplicació de l’enzimologia Enzims de restricció. Enzims en el diagnòstic clínic. Teràpia enzimàtica. Enzims com a reactius. Eines d’anàlisis. Biosensors. Activitat d’aigua i enzims en medis orgànics. Aplicacions industrials dels enzims.