2018_19
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
Grau de Biotecnologia (2009)
 Assignatures
  ALIMENTS FUNCIONALS, COMPOSTOS BIOACTIUS I NUTRACÈUTICS
   Continguts
Tema Subtema
Tema 0


Introducció . Concepte d'aliment i ingredient funcional. Relació nutrició - salut. Tipus d'aliments funcionals. Característiques dels aliments funcionals : funcionalitat fisiològica i funcionalitat tecnològica.
Tema 1 Anatomia, fisiologia i bioquímica del tracte gastrointestinal. Microbiota. Malalties digestives. Models in vitro d’intestí.
Tema 2
Regulació dels aliments funcionals. Reglamentació europea. Diferència aliment funcionl - Novell food. FUFOSE . Passclaim. EFSA . Dossiers per a l'acceptació d'un claim . Evidència científica. Caracterització dels ingredients i aliments funcionals.
Tema 3
Disseny d'aliments funcionals. Tendències de consum. Definició de dianes fisiològiques : sectors poblacions, incidències de patologies. Definició de la funcionalitat. Perfil nutricional : concepte , perfils nutricionals " adequats" , millora del perfil nutricional, disseny d'aliments funcionals més saludables.
Tema 4

Fitosterols . Definició . Evidència científica. Aprobación com novell food. Aprovació per l'EFSA com a agent hipocolesteromiant .
Tema 5
Probiòtics i prebiòtics . Fibra alimentària. Evidència científica dels prebiòtics i probiòtics. Selecció de cultius iniciadors probiòtics per al seu ús en aliments. Definició de les dianes fisiològiques i sectors poblacionals. Aplicació en diferents patologies o estats de salut. Exemples de mercat.
Tema 6
Àcids grassos. Àcids grassos saturats . Greixos trans. Altres àcids grassos amb propietats beneficioses. Àcids grassos mono i poliinsaturats . CLA . Desafiaments tecnològics. Exemples de mercat.
Tema 7


Antioxidants. Ús d'antioxidants en un aliment funcional. Mecanisme d'actuació. Mesura de l'eficàcia : quantificació i caracterització dels compostos antioxidant. Mesura de la capacitat antioxidant. Exemples de mercat.
Tema 8

Pèptids bioactius . Funcionalitat. Obtenció de pèptids bioactius. Identificació de pèptids . Exemples de mercat.