Grau d'Enologia (2009) |
Assignatures |
PROTECCIÓ SANITÀRIA DE LA VINYA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2010_11 |
Assignatura | PROTECCIÓ SANITÀRIA DE LA VINYA | Codi | 19214109 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Obligatòria | Tercer | Segon |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
I. Classificació de les principals alteracions i patògens que poden afectar la sanitat de les vinyes. Factors mediambientals (climàtics, edàfics ).Factors originats per fitoparàsits (Fongs, Àcars, Insectes,..) | |
II.- Descripció, simptomatologia, danys originats, formes de prevenció i lluita contra les principals adversitats climàtiques ( Fred, secada, vent , pedregades,..). Descripció, simptomatologia, nivell de danys i formes de prevenció i control de patologies lligades a causes edàfiques ( Asfixia radicular, mancances minerals, toxicitats,...). |
|
III,- Descripció, simptomatologia, danys originats, formes de prevenció i lluita en viticultura contra: Virus, Plasmidis i Bacteris. Estudi específic de la FD. Descripció, danys directes o indirectes, formes de prevenció, control o lluita dels principals Nematodes d’interès vitícola. |
|
IV.- Classificació, descripció, simptomatologia, danys originats, prevenció, control i formes de lluita dels fongs que afecten a les arrels i la fusta de la vinya. Estudi específic de l’Armillària, Eutipiosi i Esca. |
|
V.- Classificació descripció, simptomatologia, danys originats, formes de prevenció, control o lluita dels principals fongs que afecten a la vinya durant el cicle vegetatiu anual. Estudi específic del Míldiu, Oïdi i la Botriti. |
|
VI.- Classificació, descripció, simptomatologia, danys ocasionats i formes de prevenció, control o lluita dels principals Àcars d’interès vitícola. Estudi específic de l’Erinosi, Acariosi i Aranya groga. |
|
VII.- Classificació, descripció, simptomatologia, danys ocasionats, control, prevenció i sistemes d’orientació de la lluita dels principals insectes que afecten la producció vitícola. Estudi específic de Cuc de raïm, Mosquit verd i Altica. |
|
VIII.- Classificació, descripció, simptomatologia i danys originats per Invertebrats i Vertebrats diversos a la viticultura ( Mol•luscs, ocells, rosegadors,...). | |
IX.- Història i evolució de la fitopatologia vitícola. Sistemes de prevenció i lluita fitopatològica en viticultura ( Lluita directa, lluita indirecta o preventiva i lluita biològica ). Les estacions d’avisos, evolució i la seva importància vitícola. Els fitosanitaris en viticultura, evolució històrica, classificació i principis i normes que regeixen l’actual legislació. | |
X.- Principis, descripció i reglamentació dels models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. | |
XI.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Classificació i característiques de la maquinària més emprades en les aplicacions en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris, la seva importància i formes d’expressió. Legislació i normes de bones pràctiques en l’aplicació dels fitosanitaris . |