Grau d'Enologia (2009) |
Assignatures |
PROTECCIÓ SANITÀRIA DE LA VINYA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2013_14 |
Assignatura | PROTECCIÓ SANITÀRIA DE LA VINYA | Codi | 19214109 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Obligatòria | Tercer | Segon |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Tema 1. Aspectes introductoris | Tema I.- Introducció: Protecció de cultius. Factors abiòtics i biòtics. Paràsits i patògens. Plagues i malalties. Grups d'organismes causants de plagues i malalties a la vinya. Classificació del fitosanitaris en la protecció dels cultius. |
Tema 2. Les plagues de la vinya | Tema II. Els principals insectes que afecten la producció vitícola. Estudi específic del corc del raïm. Tema III. Els principals àcars d’interès vitícola. Tema IV. Danys originats per invertebrats i vertebrats a la vinya. |
Tema 3. Les malalties de la vinya | Tema V.- Els principals fongs que afecten la part aèria edl cep. Estudi específic del míldiu, oïdi i Botrytis. Tema VI.- Els principals fongs que afecten les arrels i la fusta a la vinya. Estudi específic de l’armillària, eutipiosi i esca. Tema VII.- Nematodes d’interès vitícola. Tema VIII.- Principals virus, bacteris i fitoplasmes d’interès vitícola. Cas de la flavescència daurada. |
Tema 4. Estratègies de protecció de la vinya | Tema IX.- Models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. Normes que regeixen l’actual legislació. |
Tema 5. Els fitosanitaris | Tema X.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Classificació i característiques de la maquinària més emprades en les aplicacions en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris. Legislació. |