2014_15
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
Grau d'Enologia (2009)
 Assignatures
  PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA
   Continguts
Tema Subtema
Pràctiques 1, 2, 3- Aquesta pràctica es realitzarà a l'agost, abans d'iniciar el curs lectiu al setembre.
Finca Mas dels Frares
1 Control de maduració del raïm. Caracterització de la mida i pes del raïm (agost)
2 Estimació de la biomassa del cep:
Càlcul de l´àrea foliar i estimació de la collita
3 TAST de baies
Pràctica 4 - Desembre o gener - segons climatologia
Finca Mas dels Frares
La poda d'hivern. Descripció i reconeixement dels òrgans del cep. Descripció i realització de podes curtes, mixtes i llargues
Pràctica 5 - Febrer - Anàlisi de sòls
Laboratori 103 FE
Caracterització edàfica d’una parcel·la destinada a vinya. Paràmetres físics i químics a avaluar en un sòl vitícola
Pràctica 6 - Març - Moviment de terres i plantació
Sortida
Treballs previs a la plantació. Plantació d'una vinya
Pràctica 7 - Abril - Principals herbes anuals i perennes en la vinya
Finca Mas dels Frares
Observació, recompte i reconeixement de les principals males herbes
Pràctica 8 - Abril - Reproducció del material vegetal i pràctica de l'empèlt
Sortida
Visita a un viver vitícola per a observar la reproducció del material vegetal i el procés d’obtenció de plantes en el viver. Empèlt en el camp
Pràctica 9 - Abril. Patologia i mètodes preventius contra Lobesia botrana.
Finca Mas dels Frares
Distribució de fernomones (control sexual) i trampes de recompte
Pràctica 10 - Abril - Visita a un celler biodinàmic o ecològic
Sortida
Visita a un celler amb gestió vitícola Biodinàmica o Ecològica
Pràctica 11 - Maig - Poda en verd
Finca Mas dels Frares
Maneig de la vegetació sobrera al cap un temps de la brotada. Eliminació de xupons, rebrots, cavalls i fulles. Definició de les operacions en verd
Pràctica 12 - Maig -Sistemes de conducció
Sortida
Descripció i característiques de diferents sistemes de conducció i formes lliures. Elements dels emparrats, funcions i tipus