2012_13
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
 
 
Grau d'Enologia (2009)
 Assignatures
  MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II
   Continguts
Tema Subtema
Alteracions dels vins, control i estabilitazció microbiològics durant la vinificació. 1. Alteracions produides pels llevats.
2. Alteracions produides pels bacteris làctics
3. Alteracions produïdes per bacteris acètiques.Característiques generals dels bacteris acètiques. Taxonomia: gèneres i espècies mes freqüents en el most i vi. Desenvolupament durant el procés de vinificació. Mètodes de aïllament i recompte: recompte indirecte, directe totals i viables.

4. Estabilització microbiològica dels vins per mètodes físics: filtració, tractament tèrmic, altes presions

5. Estabilització microbiològica del vins per mètodes químics: l’anhídrid sulfurós (SO2), l’àcid sòrbic. Enzims lítics.
Biologia molecular enològica 1. Conceptes bàsics de biologia molecular
1.1. Introducció general a la Biologia Molecular. Estructura dels àcids nucleics: DNA i RNA.Replicació i estabilitat genètica. Mutacions, recombinacions i elements transposables. Reparació del material genètic.
1.2. Procès general de transcripció. Estructura i tipus de RNA.
1.3. Procés de traducció. Síntesi de proteïnes: El codi genètic: RNA de transferencia i RNA ribosòmic. Secreció de proteïnes. Regulació de l’expressió gènica

2. Biologia Molecular de Saccharomyces

2.1. Estructura genètica de Saccharomyces cerevisiae: Cromosomes: Número, estructura i composició. Cicle cel.lular. Cicle biològic: Meiosi i Recombinació. Formes homo i heterotàl.liques.
2.2. Herència extracromosòmica: DNA mitocondrial i plàsmids. Coordinació nuclear i mitocondrial.
2.3. Partícules víriques de RNA: El factor killer. Estructura i funcionament del factor killer.
2.4. Regulació de l’expressió gènica a S. cerevisiae. Exemples: la repressió catabòlica per la glucosa i per nitrogen. Respuesta general a esters.

3. Metodologia

3.1. Mètodes de treball amb àcids nucleics: Extracció de DNA. Anàlisi del DNA. Electroforesis en gel d'agarosa i de camp pulsant. Hibridacions i blottings. PCR. Seqüenciació. Anàlisi del RNA: Tècniques d’anàlisis de l’expresió gènica. RT-PCR, Northern, Chips de DNA.
3.2. Taxonomia de llevats: taxonomia clàssica versus taxonomia molecular. Tècniques per la identificació de llevats: RFLPs, electroforesis en camp pulsant, PCR, etc.
3.3. Bases de biotecnologia enològica. Mètodes clàssics de selecció. Enginyeria genètica: Tècniques de DNA recombinant. Clonatge. Llibreries genòmiques i de cDNA.

4. Mecanismes fisiològiques i moleculars de la floculació i l’autòlisi