2018_19
Guia docent 
Facultat d'Enologia
A A 
català 
Grau d'Enologia (2014)
 Assignatures
  FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA
   Continguts
Tema Subtema
1. Factors de qualitat en viticultura
Introducció: El medi vitícola i la qualitat del raïm. Rol de la varietat, del medi (clima i sòl) i del maneig antròpic del cultiu de la vinya. Millora de la qualitat: diversificació en tipologies de vins, valor afegit del territori, vins de terroir i valorització de varietats viníferes autòctones.

2. Ecofisiologia vitícola. Agents estressants. Factors que afavoreixen el Creixement.
L’ecofisiologia. Plasticitat fenotípica i ecotips. Concepte de l’estrès a les plantes. Agents estressants en la vinya; abiòtics, biòtics i antropogènics. Mesura de l’estrès: Mètodes destructius i no destructius. Reflectància i fluorescència de les clorofil·les.
Condicionants del creixement durant el període herbaci en el cep. Fotosíntesi: Factors interns i externs que influeixen en l’eficàcia fotosintètica.

3. Relacions hídriques en la vinya. Efectes de l’estrès hídric en planta i raïm
Factors determinants de l’estrès hídric en el cep. Reguladores del Creixement.
Mesures ecofisiològiques i de l’estrès hídric en vinya. Potencial hídric foliar. Respostes isohídriques i anisohídriques a l’estrès hídric. Processos fisiològics durant la maduració del raïm
Efectes de l’estrès en la fenologia i qualitat del raïm (maduració fenòlica). Determinació de la data de verema.

4. Canvi climàtic. Mesures pal·liatives en el maneig del cultiu de la vinya
Canvi climàtic: Evolució i situació actual. Prediccions futures a nivell mundial.
Adaptacions del cultiu de la vinya en el nou escenari actual: adaptació de marcs de plantació, sistema de conducció i poda en verd. Competència. Manteniment del sòl i cobertes vegetals. Gestió de la canòpia, equilibri entre vegetació i collita.
Models de producció vitícola de la producció vitícola (des del model artesanal a la mecanització integral. Viticultura de precisió: Sistemes geogràfics d’informació.