2011_12
Guia docent 
Facultat d'Enologia
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Enologia (2010)
 Assignatures
  TRACTAMENTS PREFERMENTATIUS I POSTFERMENTATIUS EN L'ELABORACIÓ DE VINS
   Fonts d'informació
Bàsica
  • BOULTON R.B., SINGLETON V.L., BISSON L.F., KUNKEE R.E. Principles and practices of winemaking. Ed. Chapman & Hall, Nueva York, 1996. Traducción al español ‘Teoría y práctica de la elaboración del vino’, Ed. Acribia, Zaragoza, 2002.
  • FLANZY, C. (2000). Enología. Fundamentos científicos y tecnológicos. AMV / Mundiprensa, Madrid.
  • RIBEREAU-GAYON, P., GLORIES, Y., MAUJEAN, A., DUBOURDIEU. Traité d’Enologie. Vol.2. Chimie du vin. Stabilisation et traitements. Ed. Dunod, Paris, 1998 (versión en francés). Handbook of Enology. Vol.2. The chemistry of wine. Stabilization and treatments. Ed. John Wiley & Sons, Londres, 2000 (versión en inglés).
  • Les acquisitions récentes dans les traitements physiques du vin. Incidences sus la composition chimique et les qualités organoleptiques des vins, Ed. Lavoisier Tec&Doc , Paris, France.
Complementària
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  • Czekaj, P., F. López, C. Güell (2000) Membrane fouling during microfiltration of fermented beverages, Journal of Membrane Science, 166, 199-212.
  • Ferrando, M., C. Güell, F. López (1998) Industrial Wine Making: Comparison of Must Clarification Treatments, Journal of Agricultural and Food Chemistry 46(4), 1523-1528.
  • Ferreira, RB; Piçarra-Pereira, MA; Monteiro, S; Loureiro, VB; Teixeira, AR The wine proteins. Review. Trends Food. Sci.Tech. 2002, 12, 230-239.
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