2013_14
Guia docent 
Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química
A A 
català 
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
 Assignatures
  QUALITAT EN PROCESSOS AGROALIMENTARIS
   Continguts
Tema Subtema
BLOC 1 ASPECTES RELACIONATS AMB LA QUALITAT DEL PRODUCTE TEMA 1: LA QUALITAT DEL PRODUCTE
- Definicions relacionades amb la qualitat de producte:

o Identificació de producte: CAE, legislació alimentària.
o Criteris de qualitat segons la legislació
o Especificacions de matèries primeres, de productes entremitjos,
productes acabats, plans de qualitat de producte.

TEMA 2: LABORATORIS D’ASSAIG I CALIBRACIÓ
- La capacitat tècnica del laboratori agroalimentari que ha de realitzar els exàmens organolèptics (panels de tast), exàmens microbiològics de matèries primeres, paràmetres fisicoquímics de producte acabat
- El control de qualitat dels resultats del laboratori
- Els equips de mesura i assaig
- Els procediments d’assaig, registre de dades primàries i els informes d’assaig

TEMA 3: LA QUALITAT DEL PRODUCTE. PROTECCIO DE LA GENUINITAT I QUALITAT DELS PRODUCTES AGROALIMENTARIS
- Denominacions de qualitat, marques de qualitat
BLOC 2 LA GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ TEMA 4: LA TRAÇABILITAT
- Implementació de la traçabilitat a l’empresa
- Traçabilitat endavant, endarrera i de procés
- Requisits de dades d’un procés productiu d’obtenció de producte

TEMA 5: SISTEMES DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA: APPCC

- La implantació d’un sistema APPCC en la industria cervesera
- Identificació dels pre-requisits propis d’aquest tipus d’industria
- Identificació dels riscos propis d’aquest tipus d’industria
- Mesures preventives
- PCCs
- Pla APPCC
BLOC 3 SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
TEMA 6: GESTIÓ DE LA QUALITAT: NORMES UNE-EN-ISO 9000

- ISO 9001:2008 . Requisits del sistema de gestió de qualitat a la industria problema
o Manual de qualitat
o Mapa de processos i interaccions dels mateixos
o Identificació del fluxogrames de cada procés de l’empresa
o Procediments i altres documents
o Registres de qualitat propis
o Eines per la mesura, anàlisis i millora: els indicadors: L’AUDITORIA INTERNA

TEMA 7. COMBINACIO DELS SISTEMES APPCC I ELS SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
- Semblances i diferències.
- Utilització del sistema de gestió de la qualitat per gestionar el APPCC

TEMA 8. PROTOCOLS ESPECIFICS DE QUALITAT PEL SECTOR AGROALIMENTARI
- Identificació dels requisits propis de cada un dels següents estandars: BRC, IFS, ISO 22000

TEMA 9: LA GESTIÓ AMBIENTAL
- La 14001 en la industria tipus: identificació dels procediments i processos a documentar
- El reglament EMAS
- La integració dels sistemes de qualitat, medi ambient i seguretat alimentària