2015_16
Guia docent 
Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química
A A 
català 
Grau d'Enginyeria Agroalimentària (2010)
 Assignatures
  GESTIÓ DE QUALITAT D'UNA INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
   Continguts
Tema Subtema
BLOC 1 ASPECTES GENERALS TEMA 1: INTRODUCCIÓ A LA INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA EN EL S.XXI
- Normativa i legislació alimentària.
- Introducció a la qualitat alimentària.

TEMA 2: LA QUALITAT, I LES ENTITATS RELACIONADES AMB ELLA
- Definició
- Història
- Característiques de la qualitat
- Diferències entre: control de qualitat, assegurament de la qualitat, gestió de la qualitat, etc.

TEMA 3: LA QUALITAT DEL PRODUCTE. PROTECCIÓ DE LA GENUINITAT I QUALITAT DELS PRODUCTES AGROALIMENTARIS
- Denominacions de qualitat, marques de qualitat
- Legislació i certificació sobre aquest tipus d’aliments
- Introducció en els diferents mercats dels aliments de qualitat del país i perspectives de futur.

BLOC 2 LA GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ TEMA 4: LA TRAÇABILITAT
- Implementació de la traçabilitat a l’empresa
- Sistemes de traçabilitat i identificació
- Legislació aplicable

TEMA 5: SISTEMES DE GESTIÓ DE LA SEGURETAT ALIMENTÀRIA: APPCC
- El sistema APPCC
- Origen i objectius
- Avantatges i limitacions
- Normativa i legislació aplicable
- Definicions i termes relacionats
- La implantació d’un sistema APPCC en la industria agroalimentària:
o Els pre-requisits
o Principis del sistema APPCC
o Passos per la seva implantació
o L’arbre de decisió
BLOC 3 SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT

TEMA 6: GESTIÓ DE LA QUALITAT: NORMES UNE-EN-ISO 9000

- Introducció
- Fonaments de la gestió de la qualitat
- Sistemes de gestió de qualitat
- Terminologia de qualitat
- La sèrie de normes ISO 9000: ISO 9000, ISO 9001 i ISO 9004
- ISO 9001:2008 . Requisits del sistema de gestió de qualitat
o Manual de qualitat
o Mapa de processos i interaccions dels mateixos
o Procediments i altres documents
o Registres de qualitat
o Eines per la mesura, anàlisis i millora: els indicadors: L’AUDITORIA INTERNA

TEMA 7. LA CERTIFICACIÓ DEL SISTEMA DE QUALITAT
- Objectius i tipus
- Procediment de certificació
- L’auditoria de certificació
- El perfil de l’auditor

TEMA 8. COMBINACIÓ DELS SISTEMES APPCC I ELS SISTEMES DE GESTIÓ DE QUALITAT
- Semblances i diferències.
- Utilització del sistema de gestió de la qualitat per gestionar el APPCC
- Beneficis dels sistemes combinats.

TEMA 9. PROTOCOLS ESPECÍFICS DE QUALITAT PEL SECTOR AGROALIMENTARI
- EUREP-GAP, BRC, IFS, ISO 22000

TEMA 10: LABORATORIS D’ASSAIG I CALIBRACIÓ
- Termes i definicions
- ISO 17025
- BPL
- La capacitat tècnica del laboratori agroalimentari
- Acreditació dels laboratoris.

TEMA 11: LA GESTIÓ AMBIENTAL
- Concepte
- Objectius
- Antecedents
- La sèrie de normes ISO 14000
- La 14001
- El reglament EMAS
- La integració dels sistemes de qualitat, medi ambient i seguretat alimentària