2008_09
Guia docent 
Escola Tècnica Superior d`Enginyeria Química
A A 
català 
Enginyeria Química i de Processos (2006)
 Assignatures
  TREBALL DE FI DE MÀSTER
   Continguts
Tema Subtema
Continguts del TFM
(per alumnes que JA hagin realitzat un Projecte Final de Carrera)
El Treball Final de Màster, TFM, és un projecte innovador en el que l’alumne desenvolupa una nova idea per a analitzar, modificar, completar, un nou procés o un d’existent. El tipus de treball serà un treball tècnic del tipus del que pugui realitzar un enginyer en l'exercici de la seva professió.

El TFM és un treball basat en:
1. El desenvolupament d’una nova idea per a analitzar, modificar, completar, un procés nou o un d’existent, ò
2. L’estudi de la viabilitat tècnica i econòmica d’alguna idea susceptible d’esdevenir un projecte realitzable, ò
3. La realització, en general, d’un treball original, aprovat pel corresponent tutor i pel responsable de l’assignatura, que complexi els requisits mínims establerts pel tutor i també aprovats pel responsable de l'assignatura.
En els aspectes del projecte que suposi una part constructiva, on es dissenyi un procés i s’estableixi la corresponent enginyeria de base, s’exigiran els Standard del Projecte Final de Carrera, PFC, pel que fa a especificacions, diagrames, estudi econòmic, etc.….
A diferència del PFC, en el TFM, no es requerirà en forma obligatòria que contingui tots els apartats descrits a la Guia del PFC, descrita més avall.
Continguts del TFM
(per alumnes que NO hagin realitzat encara un Projecte Final de Carrera)
En el cas de que l'alumne inscrit NO hagi encara realitzat un Projecte Final de Carrera, del tipus del descrit a les assignatures de 20012101 PROJECTE FI DE CARRERA, haura de cursar l'assignatura de TFM, com si fós un PFC i per tant haurà de seguir els continguts esmentats a continuació:
Aspectes generals del PFC.
(per alumnes que NO hagin realitzat encara un Projecte Final de Carrera)
Es defineixen diferents tipus de projectes amb les següents característiques:

En general es definirà un projecte per cada equip de 3 alumnes i s’assignarà un tutor a cada projecte.

El projecte pot ser definit per l’equip de professors de PFC, o pels propis alumnes. En el cas de que el Projecte sigui proposat pels alumnes, individualment o en grup, aquests han de contactar l’empresa o institució que proposi el projecte, avalat per un tutor (professional de reconegut prestigi coneixedor del projecte proposat). En el curs del primer quadrimestre, quan es comencin a organitzar els grups, l’alumne o grup d’alumnes interessats presentaran la proposta a consideració dels professors responsables del PFC per tal de que sigui acceptada.
Index de continguts del PFC
(per alumnes que NO hagin realitzat encara un Projecte Final de Carrera)
Per a la realització del PFC, els alumnes seguiran els elements principals d'un Projecte d'enginyeria bàsica, descrits principalment en l'assignatura de Projectes. El contingut del PFG es pot resumir a través dels elements principals de la Guia del PFG que seguiran els alumnes per a elaborar la memòria de la seva Projecte, que s'esmenten a continuació:

1 . Introducció
2 . Etapa preliminar. Descripció del Projecte. Abast del Projecte. Antecedents històrics (Opcional). Estudi bibliogràfic. Alternatives de procés. Planificació inicial del Projecte (Diagrama de Gantt).
3 . Bases per al desenvolupament del Projecte. Especificacions d’alimentació. Capacitat, Flexibilitat Operativa. Especificacions dels Productes. Condicions de les matèries primeres i productes en el límit de bateria. Energies i utilitats. Dades de l'emplaçament. Normes i codis de disseny.
4 . Desenvolupament de l'enginyeria bàsica. Elaboració de diagrames Disseny bàsic de canonades, control i instrumentació i equips. Descripció del Projecte i de les instal·lacions.
5 . Seguretat en el disseny d'instal·lacions. Protecció d'equips a sobrepressions. Mesures de protecció contra incendis o abocaments. Anàlisis de risc preliminar. Sistemes de protecció personal
6 . Aspectes ambientals del Projecte. Identificació i avaluació de les emissions. Consums d'energia i de recursos naturals. Contribució a efecte hivernacle.
7 . Manteniment de les instal·lacions
8 . Manual de Operació. Manuals d'engegada, de funcionament de desocupada normal i de desocupada d'emergència
9 . Estudi econòmic. Compte de resultats. Pressupost d’execució del Projecte. Avaluació global de la inversió (Cash Flow, VAN, TIR, ...)