Tema Subtema
1. Homeòstasis i balanç energètic Concepte d’homeòstasis. Descripció d’un model homeostàtic. Precisió i cost energètic
de manteniment. Equació general del balanç energètic d’un organisme. Factors
estables i modulació de l’equació del balanç energètic. Termogènesis. Eficiència
energètica en l’utilització de substrats.
2. Homeòstasis tèrmica Reaccions bioquímiques i manteniment de la temperatura corporal, valor de Q10 de
les reaccions. Importància de l’homeotèrmia. Concepte de temperatura corporal,
variabilitat i manteniment. Paper del calor residual i de la termogènesi obligatòria i
adaptativa. Eficiència dels sistemes de manteniment de la temperatura corporal,
influencia sobre la generació de calor. Pèrdues globals d’energia, balanç energètic,
equilibri entre producció y pèrdues de calor. Sistemes de manteniment de la
temperatura. Termòstat. Hipotèrmia. Febre, cost energètic.
3. Taxa metabòlica Taxa metabòlica, concepte. Mesura directa e indirecta. Modulació fisiològica. Taxa
metabòlica basal, relacions al·lomètriques. Hipòtesis que expliquen la relació entre
massa corporal i taxa metabòlica. Llei de superfícies. Homeotèrmia i flux de sang.
4. Termogènesis
Termogènesis. Concepte, formes de termogènesis. Termogènesis adaptativa i
obligatòria. Termogènesis induïda per la dieta i termogènesis ‘pura’. Mecanismes de
termogènesis. Hipòtesis, cicles fútils. Tremolor i termogènesis muscular no
tremolosa. Termogènesis al teixit adipós marró, UCP1, estructura i funció. D’altres
proteïnes desacobladores, possibles funciones.
5. Control de la ingesta d’aliments
Control de la ingesta d’energia. Sistemes de control de la ingesta de glúcids i lípids.
Senyals gàstriques i intestinals. Paper de les hormones i pèptids intestinals.
D’hipotàlem. Paper en el control del pes corporal. Neuropèptids: POMC, NPY, etc.
Senyals perifèriques.
6. El teixit adipós Teixit adipós. Emmagatzematge d’energia i òrgan endocrí. Funcions dels adipòcits:
endocrina, autocrina i paracrina. Citoquines. Control nerviós. Interaccions
hormonals. Control de l’adipogènesi i de la lipòlisi. El teixit adipós i els processos
inflamatoris.
7. Dèficit energètic i proteic: malnutrició calòric-proteica i caquèxia
Malnutrició calòric-proteica. Tipus. Mecanismes patogènics i conseqüències
metabòliques. Tractament i recuperació. Caquèxia. Definició i tipus, orígens.
Envelliment. Caquèxia del càncer i malalties consuntives.
8. Interaccions glúcids-lípids energia: la síndrome metabòlica Historia natural de la síndrome metabòlica: dieta primitiva, excés nutricional,
protecció enfront de l’excés de nutrients, resistència a la insulina. Paper dels lípids i
aminoàcids. La síndrome metabòlica, orígens i definició. Components, malalties
associades. Relacions patogèniques entre els components de la síndrome metabòlica
Dislipèmies. Lipotoxicitat. Aterosclerosis. Els lípids en la dieta. L’adipòcit, paper
fisiològic i regulació. Diferenciació. Funcions endocrines, paracrines i immunes.
L’adipòcit malalt, dany endotelial.
9. Nutrició i malalties metabòliques Concepte de malaltia metabòlica, tipus i varietats: malalties susceptibles de millora
amb la dieta, efectes coadjuvants i contraindicacions. Estudis sistemàtics de les
malalties metabòliques i adaptacions de la dieta al seu tractament. Paper global de la
dieta com a element terapèutic.
10. Nutrició i biota Grandària, funcions i diversitat de la biota. Relacions amb la dieta. Efectes
simbiòtics, comensals i parasítics. Probiòtics. La formació de merda, las seves
característiques i composició. Defensa: barreres contra la biota, sistema immune.
Manteniment de la composició i alteracions de la biota. Malalties causades per
alteracions de la biota. Mites i realitats.