Tema Subtema
1. Homeòstasis i balanç energètic Concepte d’homeòstasis. Descripció d’un model homeostàtic. Precisió i cost energètic
de manteniment. Equació general del balanç energètic d’un organisme. Factors
estables i modulació de l’equació del balanç energètic. Termogènesis. Eficiència
energètica en l’utilització de substrats.
2. Homeòstasis tèrmica Reaccions bioquímiques i manteniment de la temperatura corporal, valor de Q10 de les reaccions. Importància de l'homeotèrmia. Concepte de temperatura corporal, variabilitat i manteniment. Paper de la calor residual i de la termogènesi obligatòria i adaptativa. Eficiència dels sistemes de manteniment de la temperatura corporal, influència sobre la generació de calor. Pèrdues globals d'energia, balanç energètic, equilibri entre producció i pèrdues de calor. Sistemes de manteniment de la temperatura, cost energètic.
3. Taxa metabòlica Taxa metabòlica, concepte. Modulació fisiològica. Taxa metabòlica basal, relacions alomètriques. Hipòtesi que expliquen la relació entre massa corporal i taxa metabòlica. Llei de superfícies. Homeotermia i flux de sang.
4. Termogènesis
Termogènesis. Concepte, formes de termogènesis. Termogènesis adaptativa i
obligatòria. Termogènesis induïda per la dieta i termogènesis ‘pura’. Mecanismes de
termogènesis. Hipòtesis, cicles fútils. Tremolor i termogènesis muscular no
tremolosa. Termogènesis al teixit adipós marró, UCP1, estructura i funció. D’altres
proteïnes desacobladores, possibles funciones.
5. Control de la ingesta d’aliments
Control de la ingesta d’energia. Sistemes de control de la ingesta de glúcids i lípids.
Senyals gàstriques i intestinals. Paper de les hormones i pèptids intestinals.
D’hipotàlem. Paper en el control del pes corporal. Neuropèptids: POMC, NPY, etc.
Senyals perifèriques.
6. El teixit adipós Teixit adipós. Emmagatzematge d’energia i òrgan endocrí. Funcions dels adipòcits:
endocrina, autocrina i paracrina. Citoquines. Control nerviós. Interaccions
hormonals. Control de l’adipogènesi i de la lipòlisi. El teixit adipós i els processos
inflamatoris.
7. Dèficit energètic i proteic: malnutrició calòric-proteica i caquèxia
Malnutrició calòric-proteica. Tipus. Mecanismes patogènics i conseqüències
metabòliques. Tractament i recuperació. Caquèxia. Definició i tipus, orígens.
Envelliment. Caquèxia del càncer i malalties consuntives.
8. Interaccions glúcids-lípids energia: la síndrome metabòlica Historia natural de la síndrome metabòlica: dieta primitiva, excés nutricional,
protecció enfront de l’excés de nutrients, resistència a la insulina. Paper dels lípids i
aminoàcids. La síndrome metabòlica, orígens i definició. Components, malalties
associades. Relacions patogèniques entre els components de la síndrome metabòlica
Dislipèmies. Lipotoxicitat. Aterosclerosis. Els lípids en la dieta. L’adipòcit, paper
fisiològic i regulació. Diferenciació. Funcions endocrines, paracrines i immunes.
L’adipòcit malalt, dany endotelial.
9. Nutrició i malalties metabòliques Concepte de malaltia metabòlica, tipus i varietats: malalties susceptibles de millora
amb la dieta, efectes coadjuvants i contraindicacions. Estudis sistemàtics de les
malalties metabòliques i adaptacions de la dieta al seu tractament. Paper global de la
dieta com a element terapèutic.
10. Nutrició i biota Grandària, funcions i diversitat de la biota. Relacions amb la dieta. Efectes simbiòtics, comensals i parasíticos. Probiòtics. La formació de femta, les seves característiques i composició. Defensa: barreres contra la biota, sistema immune. Manteniment de la composició i alteracions de la biota. Malalties causades per alteracions de la biota. Mites i realitats.