DATOS IDENTIFICATIVOS 2008_09
Asignatura Código 15073234
Titulación
Dret (2002)
Ciclo
Descriptores Cr.totales Cr.Teoría Cr.Prácticos Tipo Curso Periodo
4.5 3 1.5 Optativa Primero
Lengua de impartición
Castellà
Català
Departamento Dret Públic
Coordinador/a
BORRÀS PENTINAT, SUSANA
Correo-e antoni.pigrau@urv.cat
Profesores/as
PIGRAU SOLÉ, ANTONIO
Web
Descripción general e información relevante Gènesi i evolució del Dret internacional del medi ambient. Característiques del Dret internacional del medi ambient. Principis fonamentals. L’aplicació del Dret internacional del medi ambient. Panoràmica de la regulació sectorial.

Competencias
Código  
A1 Adquisició de consciència del Dret com sistema regulador de les relacions socials
A2 Adquisició de consciència del caràcter unitari de l’ordenament jurídic i la necessària visió interdisciplinar del problemes jurídics
A3 Capacitat per a utilitzar els principis i valors constitucionals com eines de treball en la interpretació de l’ordenament jurídic
A4 Capacitat per al tractament de fonts jurídiques (legals, jurisprudencials i doctrinals)
A5 Adquisició de consciència crítica en l’anàlisi de l’ordenament jurídic i desenvolupament de la dialèctica jurídica.
A6 Desenvolupament de l’oratòria jurídica. Capacitat d’expressar-se oralment davant d’un auditori
A7 Capacitat de creació i estructuració normativa
A8 Capacitat de redactar escrits jurídics.
A9 Capacitat de llegir i interpretar textos jurídics.
A10 Capacitat per a tractar les tècniques informàtiques en l’obtenció d’informació jurídica
A11 Capacitat per a utilitzar la xarxa informàtica en l’obtenció d’informació i comunicació de dades jurídiques
A12 Coneixements transversals entre les diferents àrees de coneixement jurídic.
A13 Coneixements d’argumentació jurídica.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva i prendre decisions
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa
B5 Treballar de forma col•laborativa
B6 Comprometre’s amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb assertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà
B8 Sensibilització pels temes vinculats al medi ambient
B9 Capacitat d’anàlisi i síntesi
B10 Capacitat d’organització i planificació
B11 Treball en equip de caràcter interdisciplinar
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) a la llengua pròpia

Objetivos de aprendizaje
Objetivos Competencias
1. Recordar els procediments de creació i aplicació del dret internacional. A1
A2
2. Identificar els principis del dret internacional del medi ambient. A1
A2
A3
A4
B8
3. Utilitzar les fonts de dret internacional ambiental. A2
A4
A9
A10
A11
B8
4. Comprendre el funcionament dels diferents règims ambientals. A1
A2
B8
5. Explicar el funcionament dels diferents règims ambientals. A5
A6
A7
A8
A9
A10
A11
A12
A13
B2
B3
B4
B5
B8
B9
B10
B11
C2
C5
6. Analitzar les motivacions de les normes jurídiques ambientals. A9
A12
A13
B8
7. Prendre consciència de la importància de la sostenibilitat. A12
B6
B7
B8
C3
Col.laborar i treballar en grup A7
A8
A9
A10
A11
A12
A13
B2
B3
B5
B8
B9
B11
C2
C5

Contenidos
tema Subtema
I. NOCIONS INTRODUCTÒRIES
Tema 1:
Noció i formació històrica del dret internacional del medi ambient.El dret internacional del medi ambient: aspectes generals. L'objecte del dret internacional del medi ambient. Els caràcters específics del dret internacional del medi ambient. L'evolució del dret internacional del medi ambient: d'Estocolm (1972) a Johannesburg (2002).
II. LA FORMACIÓ DE LES NORMES INTERNACIONALES RELATIVES A LA PROTECCIÓ DEL MEDI AMBIENT
Tema 2:
El dret internacional general relatiu a la protecció del medi ambient. La naturalesa de les normes ambientals. Els principis rectors del dret internacional del medi ambient.
Tema 3: El dret internacional convencional relatiu a la protecció del medi ambient. La cooperació dels Estats a través de tractats internacionals en matèria de protecció del medi ambient. Trets característics. Les tècniques de protecció.
III. LA COOPERACIÓ INSTITUCIONALITZADA
Tema 4:
El sistema de les Nacions Unides i la protecció internacional del medi ambient. La coordinació per l'ONU de les activitats relatives a la protecció del medi ambient. Activitats dels òrgans principals i dels organismes especialitzats de l'ONU. El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA).
Tema 5: Les Organitzacions Internacionals de caràcter regional i la protecció del medi ambient. La regionalització dels problemes de degradació ambiental. La protecció del medi ambient i les Organitzacions Internacionals d'àmbit europeu. La protecció del medi ambient i les Organitzacions Internacionals d'àmbit no europeu.
IV. L'APLICACIÓ DEL DRET INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT
Tema 6:
L'aplicació de les normes internacionals relatives a la protecció del medi ambient. Aplicació de les normes internacionals pels òrgans de l'Estat. El seguiment i el control de l'aplicació del dret internacional relatiu a la protecció del medi ambient. Arranjament pacífic de diferències internacionals relatives a la protecció del medi ambient.
Tema 7: La responsabilitat internacional de l'Estat en matèria de protecció del medi ambient. La responsabilitat internacional de l'Estat per la comissió d'un fet il.lícit. La responsabilitat internacional de l'Estat per les conseqüències perjudicials d'actes no prohibits pel dret internacional. Les conseqüències de la responsabilitat internacional de l'Estat en l'àmbit ambiental.
V. EL CONTINGUT MATERIAL DEL DRET INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT. Aspectes sectorials
Tema 8:
La protecció de l'atmosfera. Nocions generals. La contaminació transfronterera: el Conveni de Ginebra de 1979 contra la contaminació atmosfèrica a gran distancia. L'esgotament de la capa d'ozó: el Conveni de Viena de 1985 per la protecció de la capa d'ozó i el Protocol de Montreal de 1987. El canvi climàtic: la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 1992 i el Protocol de Kyoto de 1997.
Tema 9: La conservació de la diversitat biològica. Nocions generals. La Convenció de Ramsar de 1971 sobre la protecció de zones humides. El comerç internacional d'espècies amenaçades: La Convenció de Washington de 1973 sobre el comerç internacional d'espècies amenaçades. La gestió ecològicament racional de la biotecnologia: la Convenció de Rio de Janeiro de 1992 sobre la biodiversitat i el Protocol de Cartagena de 2000.
Tema 10: La protecció dels recursos de terra. Nocions generals. La Declaración autorizada, sin fuerza jurídica obligatoria, de principios para un consenso mundial respecto de la ordenación, la conservación y el desarrollo sostenible de los bosques de todo tipo, 1992. El Conveni Internacional sobre Conservació i Foment dels boscos.
La deforestació. La desertització: La Convenció de les Nacions Unides contra la desertització de 1994.
Tema 11: La protecció de les aigües marines i continentals. Nocions generals. Protecció de mars i oceans: la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar de 1982. El sistema de la Convenció de Barcelona de 1976 per a la protecció del Mar Mediterrani contra la contaminació. La protecció de les aigües continentals: la Convenció de Helsinki de 1992 sobre la protecció i la utilització de cursos d'aigua transfronterers i llacs internacionals i la Convenció de Nova York de 1997 sobre els usos dels CAI per a finalitats diferents de la navegació.

Tema 12: La gestió dels productes tòxics. Nocions generals. El Conveni de Rotterdam de 1998 sobre el procediment fonamentat previ aplicable a determinats plaguicides i productes químics perillosos objecte de comerç internacional. El Conveni d'Estocolm de 2001 sobre productes òrganics persistents.
Tema 13: La gestió dels residus perillosos. Nocions generals. La producció, el tractament i l'eliminació dels residus perillosos. Els moviments transfronterers de residus perillosos: la Convenció de Basilea de 1989 sobre control dels moviments transfronterers de residus perillosos.
Tema 14: La seguretat nuclear i la gestió dels residus radioactius. Nocions generals. La contaminació radioactiva derivada dels usos pacífics de l'energia nuclear: els convenis sobre seguretat nuclear en el marc de l'Organisme Internacional de l'Energia Atómica. La protecció del medi ambient i els usos no pacífics de l'energia nuclear: la prohibició dels assaigs d'armes nuclears.
Tema 15: L'Antàrtida: Patrimoni Comú de la Humanitat. Règim jurídic de l'Antàrtida: el Tractat sobre l'Antàrtida, Washington, d'1 de desembre 1959 i el Protocol al Tractat Antàrtic sobre Protecció del Medi Ambient, Madrid, 1991. Acords que complementen el Tractat Antàrtic: la Convenció per la conservació de les foques antàrtiques, Londres, 1972 i la Convenció per a la conservació dels recursos vius marins antàrtics, Camberra, 1980.
VI. EL CONTINGUT MATERIAL DEL DRET INTERNACIONAL DEL MEDI AMBIENT. Aspectes transversals
Tema 16:
El Conveni de la Comissió Econòmica per a Europa de les Nacions Unides sobre l'evaluació de l'impacte ambiental en un contexte transfronterer, Espoo, 25 de febrer de 1991 i el Protocol sobre Evaluació Estratègica del Medi Ambient de la Convenció
sobre l'Evaluació de l'Impacte Ambiental en un Contexte Transfronterer, 2003. El Conveni d'Aarhus sobre l'accés a la informació, la participació del públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient, Aarhus, de 25 de juny de 1998.


Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase Horas fuera de clase (**) Horas totales
Actividades introductorias
1 0 1
 
Sesión magistral
10 20 30
Presentaciones/exposiciones
20 40 60
Trabajos
0 20 20
 
Atención personalizada
2 0 2
 
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias Presentació de l'assignatura
Explicació del Programa
Explicació de la bibliografis i altres fonts d'informació a l'abast de l'alumnat
Explicació del pla i organització del treball dels alumnes
Configuració i organització dels grups de treball
Sesión magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Presentaciones/exposiciones Exposició oral per part dels alumnes d’un tema concret (per grups).
Trabajos Treball que realitza l’alumne (per grups).

Atención personalizada
 
Presentaciones/exposiciones
Trabajos
descripción
Mínim de dues reunions amb cada grup de treball per preparar exposició i treball escrit.

Evaluación
  descripción Peso
Sesión magistral Participació a classe. 10%
Presentaciones/exposiciones Capacitat de treball en grup
Elaboració del treball utilitzant les TICs
Exposició del treball
Capacitat d'argumentació i de resoldre problemes
40%
Trabajos Capacitat de recerca i de tractament de la informació Capacitat d'argumentació jurídica
Capacitat d'organització i treball col.laboratiu
Utilització de les TICs
Tractament de documents en altres idiomes
50%
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

CRITERIS D'AVALUACIÓ: Als efectes de l'avaluació dels alumnes es tindrà en compte la participació a classe i la qualificació resultant de l'exposició oral i la presentació escrita d'un treball realitzat en grup sobre un àmbit dels inclosos en la part V del temari. Si els professors ho consideren necessari es realitzarà una prova final escrita que podrà incloure un cas pràctic. En tot cas hauran de realitzar aquesta prova els alumnes que no hagin assistit a classe amb regularitat i no hagin participat en l'elaboració del treball abans esmentat.


Fuentes de información

Básica JUSTE RUIZ,J.,, Derecho Internacional del medio ambiente, Mc Graw Hill, Madrid, 1999
BIRNIE, P.W., BOYLE, A.E.,, International Law & the Environment, Clarendon Press, Oxford, 2002
KISS, A., Shelton, D.,, International Environmental Law, 3ª ed., Ardsley, NY Transnational,
ARBOUR, J.-M, LAVALLÉE, S.., Droit international de l'environnement, Yvon Blais - Bruylant, Cowansville, Québec, 2006
KISS, A., BEURIER, J.P., Droit international de l'environnement, 3 ed., Pedone, Paris, 2004
  • BIBLIOGRAFIA:

    - BROWN WEISS,E. (Edited), Environmental Challenge and International Law, The United Nations University Press, 1992.
    - CAMPIGLIO, L., PINESCHI, L., SINISCALCO, D., TREVES, T., The Environment After Rio. International Law and Economics, Graham & Trotman/martinus Nijhoff, London-Dordrecht-Boston, 1994.
    - Comissió Mundial sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament, Nuestro futuro común, doc. N.U. A/42/427, de 4.8.1987, publicat per Alianza Editorial, 1ªed., 1ªreimp., 1989, Madrid.
    - DUPUY, P.M., "L'avenir du droit international de l'environnement", RCADI, Colloque 1984, pp.29-50.
    - FERNÁNDEZ DE CASADEVANTE ROMANÍ,C., La protección del medio ambiente en derecho internacional, derecho comunitario europeo y derecho español, Servicio Central de Publicaciones del Gobierno Vasco, Vitoria, 1991.
    - GUTIÉRREZ ESPADA, C., “La contribución del Derecho internacional del medio ambiente al desarrollo del Derecho internacional contemporáneo”, Anuario de Derecho Internacional, Vol. XIV, 1998, pp. 113-200.
    - LAVIEILLE, J.M., Droit international de l'environnemen, Ellipses, Paris, 2º ed., 2004.
    - NEURAY, J.F., Droit de l?environnement, Bruylant, Bruxelles, 2001.
    - PEVATO; P. M., International Environmental Law, Aldershot Ashgate cop. 2003.
    - RAO, P.K., International Environmental Law and Economics, Blackwell, Malden (Mass.), 2002.
    - RIPOL CARULLA, S., “Principios y normas internacionales sobre seguridad de las instalaciones nucleares”, Cursos de Derecho Internacional y Relaciones Internacionales de Vitoria Gasteiz 1996, Tecnos-Universidad del País Vasco, Bilbao 1997, pp. 177-231.
    - RODRIGO HERNÁNDEZ, A.J,, “Nuevas técnicas juríricas para la aplicación de los tratados internacionales de medio ambiente”, Cursos de Derecho Internacional y Relaciones Internacionales de Vitoria Gasteiz 2001, Universidad del País Vasco, Bilbao, 2002, pp. 155-243.
    - SANDS, Ph., Principles of International Environmental Law, Cambridge University Press, 2nd. Ed., Manchester/N.Y., 2003.
    - SANDS, Ph., GALIZZI, P., Documents in international environmental law, 2nd ed. Cambridge, UK Cambridge University Press 2004.
    - VVAA, Problemas internacionales del medio ambiente, VIII Jornades de l'Associació Espanyola de Professors de Dret Internacional i Relacions Internacionals, UAB, Barcelona, 1984.
    - WOLFRUM, R., “Means of Ensuring Compliance with and Enforcement of International Environmental Law”, RCADI, 1998, Tome 272, pp. 9-154.
Complementária

DOCUMENTACIÓ ADDICIONAL

Declaració de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Humà, Estocolm, 1972.
Declaració de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament, Río de Janeiro, 1992.
Declaració de la Cimera Mundial sobre Desenvolupament Sostenible, Johannesburg, 2002.

Recomendaciones