DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) ACCIÓ EXTERIOR DE LA UNIÓ EUROPEA Codi 15073202
Ensenyament
Cicle 3er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
4.5 3 1.5 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Castellà
Català
Departament Dret Públic
Coordinador/a
GONZÁLEZ BONDIA, ALFONSO
Adreça electrònica alfonso.gonzalez@urv.cat
Professors/es
GONZÁLEZ BONDIA, ALFONSO
Web http://moodle.urv.net/moodle/login/index.php
Descripció general i informació rellevant La Unió Europea constitueix actualment un actor rellevant de les relacions internacionals com a conseqüència de la seva consolidació interna i del desenvolupament de la seva projecció exterior, que es manifesta a través de les relacions exteriors desenvolupades en el marc de la Comunitat Europea i de la Política Exterior i de Seguretat Comuna. Ara bé, malgrat tot, la visibilitat de la Unió Europea al món i la eficàcia de la seva acció no sempre ha estat acompanyada per l'èxit, i situacions com les que es varen produir durant la invasió d'Iraq han afectat notablement la seva credibilitat. Amb l'assignatura Acció exterior de la Unió Europea es pretén resoldre qüestions d'actualitat com aquestes: - Per què la Unió Europea va ser incapaç d'actuar unida davant del conflicte d'Iraq? - Quin és el pes real d'Europa al món? - Com es prenen les decisions de la política exterior de la Unió Europea? - S'està militaritzant la Unió Europea? - Hi ha un trencament real entre Estats Units i Europa? - Europeistes, atlantistes, neutrals... massa sensibilitats per a una veritable política exterior europea de seguretat i defensa? - Com pot fer front la Unió Europea a la irrupció de la Xina al sistema comercial internacional? - Com es poden combinar els interessos comercials de la Unió Europea amb la seva política de cooperació al desenvolupament? - Com afecta l'ampliació de la Unió Europea a la seva política exterior? L'assignatura tindrà caràcter semipresencial, per aquest motiu es combinen les sessions presencials amb la presència d’experts sobre la matèria i la realització d’activitats i la consulta de materials a través del campus virtual de la URV, al qual es podrà accedir a través d'Internet. Aquesta assignatura compta amb el suport de la Comunitat Europea (Acció Jean Monnet 2005).

Competències
Codi  

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
- Comprendre el paper de la Unió Europea com actor rellevant a la Societat Internacional. A1
B3
C2
C4
- Delimitar l'àmbit material de l'acció exterior de la Unió Europea. A4
A12
A13
B2
C2
- Caracteritzar el sistema dual, d'integració i de cooperació, que configura l'acció exterior de la Unió Europea. A2
A4
A12
- Identificar els límits tant jurídics com polítics que es troba la Unió Europea per desenvolupar la seva acció exterior. A1
A5
A9
C4
- Aplicar la normativa de la Unió Europea en matèria d'acció exterior davant dels esdeveniments mundials. A1
A2
A13
B2
B9
C2
C3
C4
- Avaluar la rellevància de l'acció exterior de la Unió Europea. A5
B3
B6
B9
C4

Continguts
Tema Subtema
Lliçó 1.- Aproximació a l’acció exterior de la Unió Europea. La distinció entre els actors: la Unió Europea, les Comunitats Europees i els Estats membres. La distinció entre les relacions exteriors comunitàries i la Política Exterior i de Seguretat Comuna. Els principis de l’acció exterior de la Unió Europea.
Lliçó 2.- La Política Exterior i de Seguretat Comuna (PESC). Antecedents: la Cooperació Política Europea. Conceptualització de la PESC: objectius, principis i àmbit material d’acció. Marc normatiu i operatiu de la PESC. Les principals realitzacions en l’àmbit de la PESC.
Lliçó 3.- La Política Europea de Seguretat i Defensa (PESD). La delimitació material de la política europea de seguretat i defensa. La Unió Europea en el marc de l’arquitectura europea de seguretat i defensa. La participació dels Estats en les activitats de la política europea de seguretat i defensa. Les principals realitzacions en aquest àmbit.
Lliçó 4.- Les relacions exteriors de les Comunitats Europees. La naturalesa jurídica de les Comunitats Europees. Aproximació al contingut jurídic de la personalitat de les Comunitats Europees. La determinació de les competències comunitàries en matèria de relacions exteriors. Les relacions entre les competències comunitàries i les competències estatals.
Lliçó 5.- L’estatut jurídic de les Comunitats Europees (I). La representació internacional de les Comunitats Europees. Privilegis i immunitats de les Comunitats Europees. Les relacions entre les Comunitats Europees i els organismes internacionals. La responsabilitat internacional de les Comunitats Europees.
Lliçó 6.- L’estatut jurídic de les Comunitats Europees (II): la conclusió d’acords internacionals. El procediment de conclusió d’acords internacionals per les Comunitats Europees. La tipologia d’acords internacionals. Els efectes jurídics dels acords internacionals celebrats per les Comunitats Europees.
Lliçó 7- La Política Comercial Comuna (PCC). La noció de política comercial comuna. Les competències de la Comunitat Europea en matèria de política comercial. Els instruments autònoms de la Política comercial. Els instruments convencionals de la Política comercial. Les relacions de les Comunitats Europees amb l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD).
Lliçó 8.- La Política de Cooperació al Desenvolupament (PCD). La competència de la Comunitat Europea en matèria de cooperació al desenvolupament. Els objectius i els principis de la PCD. Els instruments de la PCD: especial referència als acords d’associació. La participació de les Comunitats Europees en el sistema mundial de cooperació al desenvolupament. El sistema comunitari de cooperació al desenvolupament amb diferents grups regionals: especial referència als països ACP, mediterranis i d’Amèrica Llatina.
Lliçó 9.- L’acció exterior de les Comunitats Europees en l’àmbit d’altres polítiques. La política de pesca. La política de transports. La projecció exterior de la Unió Econòmica i Monetària. La política de protecció del medi ambient. La política de recerca i desenvolupament tecnològic.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
3 0 3
 
Sessió Magistral
18 0 18
Esdeveniments científics i/o divulgatius
10 10 20
Fòrums de discussió
0 8 8
Pràctiques a través de TIC
0 28 28
 
Atenció personalitzada
1.5 0 1.5
 
Proves de desenvolupament
2 32 34
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries La primera sessió del curs es dedicarà a la presentació de l'assignatura a través d'exemples d'actualitat de la política exterior europea, també s'explicaran les metodologies que s'utilitzaran durant el curs i es realitzarà una activitat de recerca del tresor per familiaritzar-se amb les TIC i els recursos publicats al campus virtual de la URV.
Sessió Magistral A través de les sessions magistrals s'exposaran els principals aspectes teòrics del temari de l'assignatura amb l'objectiu de donar les claus que permetin una correcta interpretació de la política exterior europea.
Esdeveniments científics i/o divulgatius Durant el curs es convidaran a experts en política exterior de la Unió Europea, tant del món acadèmic com professional per a que analitzin aspectes concrets de la realitat de l'acció exterior de la Unió Europea.
Fòrums de discussió Durant el curs s'obriran al campus virtual de la URV dos debats consecutius sobre qüestions d'actualitat relacionades amb l'acció exterior de la Unió Europea.
Pràctiques a través de TIC Es publicaran al campus virtual 4 casos pràctics transversals i en forma de joc de rol, per a que l'alumne, assumint el paper d'un actor determinat de la política exterior europea, solucioni un problema basat en fets reals relacionats amb l'acció exterior de la Unió Europea.

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Descripció
Els alumnes podran resoldre qualsevol qüestió relacionada amb l'assignatura a través del correu electrònic de la URV, les eines de comunicació del campus virtual de la URV creades amb aquest objectiu (com per exemple, el fòrum de dubtes sobre la matèria) i de les consultes al despatx del professor en el marc de l'horari d'atenció a l'alumne publicat al taulell d'informació del Departament de Dret Públic.

Avaluació
  Descripció Pes
Fòrums de discussió La participació com a mínim en tres ocasions a cadascun dels dos debats constitueixen una condició obligada per a que s'avaluï l'activitat.

Es valorarà:
- L'aplicació dels coneixements teòrics a l'objecte del debat.
- La capacitat de comunicació i d'interacció.
- La qualitat del raonament.
10% de la qualificació final
Pràctiques a través de TIC Caldrà presentar els quatre casos pràctics plantejats durant el curs en el termini establert per a s'avaluï l'activitat.

Es valorarà:
- La qualitat de l'expressió escrita
- La capacitat de síntesi
- L'aplicació dels coneixements teòrics en la resolució del cas
- La qualitat del raonament
- La reflexió personal
40% de la qualificació final
Proves de desenvolupament Es realitzarà en finalitzar el curs acadèmic una prova de desenvolupament que inclourà dues preguntes sobre apartats del temari. 50% de la qualificació final
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Els estudiants poden optar, en primera convocatòria, seguir el sistema d'avaluació continuada o fer un examen final amb dues parts: una teòrica que suposarà el 50% de la qualificació final i la resolució d'un cas pràctic que computarà el 50% restant. S'establirà un termini a l'inici del curs per a que els alumnes comuniquin al professor el sistema d'avaluació que han decidit seguir, sense que després sigui possible canviar-ho. L'opció pel sistema d'avaluació continua substitueix l'avaluació a través d'un exàmen final a la primera convocatòria oficial d'examens. La segona convocatòria consistirà en la realització d'una prova teòrica que computarà un 50% de la qualificació final) per aquells estudiants que hagin superat amb una qualificació superior a cinc punts les pràctiques realitzades durant el curs i hagin participat als dos debats. El 50% restant de la qualificació final correspondrà a la mitjana de les qualificacions obtingudes als debats i a les pràctiques. Els alumnes que no compleixin aquest requisits i els que hagin optat pel sistema d'avaluació final a la primera convocatòria hauran de fer en segona convocatòria un examen final amb dues parts: una teòrica que suposarà el 50% de la qualificació final i la resolució d'un cas pràctic que computarà el 50% restant.


Fonts d'informació

Bàsica

- BARBÉ, E. (coord.): Política exterior europea, Ariel, Barcelona, 2000.

- MANGAS MARTÍN, A i LIÑÁN NOGUERAS, D.J.: Instituciones y derecho de la Unión Europea, 5na. ed., Tecnos, Madrid, 2005.

- MANGAS MARTÍN, A.: Tratado de la Unión Europea, Tratados constitutivos de las Comunidades Europeas y otros actos básicos de Derecho Comunitario, 14na. ed., Bibilioteca de textos legales, Tecnos, Madrid, 2008.

Complementària

- ÁLVAREZ VERDUGO, M.: La política de seguridad y defensa en la Unión Europea, Dykinson, Madrid, 2003.

- ANDRÉS SAENZ DE SANTAMARÍA, M. P.; GONZÁLEZ VEGA, J. I FERNANDEZ PÉREZ, B.: Introducción al derecho de la Unión Europea, 2na. ed., Eurolex, Madrid, 1999.

- ESTEVE, F. i PI, M.: (eds.): La proyección exterior de la Unión Europea en el Tratado Constitucional ¿mejora o maquillaje?, Fundació CIDOB, Barcelona, 2005.

- FAJARDO DEL CASTILLO, T.: La política exterior de la Unión Europea en materia de medio ambiente, Tecnos, Madrid, 2005.

- FRID, R.: The relations between the EC and International Organizations, Kluwer International Law, La Haia/Boston/Londres, 1995.

- GALLET, B.: La polítique étrangère commune, Economica, París, 1999.

- GONZÁLEZ ALONSO, L.N.: Política comercial y relaciones exteriores de la Unión Europea, Técnos, Madrid, 1998.

- GONZÁLEZ ALONSO, L. N.: “La política europea de seguridad y defensa después de Niza”,

Revista de Derecho Comunitario Europeo

, núm. 9, 2001, pp.

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
DRET INTERNACIONAL PÚBLIC/15071009
INSTITUCIONS DE DRET COMUNITARI/15071016
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent