Type A
|
Code |
Competences Specific | | A5 |
Run a business or other public or private institution and direct or manage any of their functional areas (human resources, administration and finance, sales and marketing, operations).
|
| A6 |
Draw up projects about overall management or the functional areas of a company that reflect their ability to identify and carry out business initiatives.
|
Type B
|
Code |
Competences Transversal | | B4 |
Autonomy, responsibility and initiative |
| B5 |
Teamwork, collaboration and sharing of responsibility |
Type C
|
Code |
Competences Nuclear | | C4 |
Be able to express themselves correctly both orally and in writing in one of the two official languages of the URV |
Type A
|
Code |
Learning outcomes |
| A5 |
Understand the principal concepts of Quality Management.
Understand and diagnose the principal areas of application in companies.
Understand and identify the characteristic elements of Quality Management in service sector companies.
Identify and apply the models and regulation to Quality Management.
| | A6 |
Write diagnostic reports on Quality Managment in companies.
Apply original proposals to Quality Management Systems in companies.
|
Type B
|
Code |
Learning outcomes |
| B4 |
Do the work planned in accordance with the quality criteria provided.
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps que necessita per dur a terme una tasca a partir d'una planificació orientativa
| | B5 |
Identify the group’s objectives as their own.
Participate actively and share information, knowledge and experience.
|
Type C
|
Code |
Learning outcomes |
| C4 |
Produce grammatically correct written texts
Produce written texts that are appropriate to the communicative situation
|
Topic |
Sub-topic |
TEMA 1. Evolució i definició del concepte de Qualitat
|
1.1. Importància de la qualitat
1.2. Orígens i evolució de la qualitat
1.3. Concepte de qualitat
1.4. Els gurus de la qualitat
|
TEMA 2. Enfocaments d’aplicació a l’empresa |
2.1. Evolució dels enfocaments d’aplicació a l’empresa
2.2. Control de qualitat
2.3. Assegurament de la qualitat
2.4. Gestió de la qualitat
|
TEMA 3. Diagnòstic i planificació de la Qualitat |
3.1. Avaluació de la situació de l’empresa
3.2. Identificació i documentació dels processos
3.3. Planificació de la qualitat
|
TEMA 4. La gestió de la Qualitat de Servei |
4.1. Les empreses de serveis
4.2. Concepte i dimensions de la qualitat de servei
4.3. Models i escales de mesura
4.4. Qualitat, satisfacció i fidelitat del client
|
TEMA 5. Models d’aplicació de la Gestió de la Qualitat |
5.1. Models d’excel·lència: EFQM i Baldrige
5.2. El model EFQM, contingut dels criteris
5.3. Normes ISO 9001, versió 1994, 2000 i 2008
5.4. Normes ISO 9001, desenvolupament
5.5. Comparació dels diferents models i conclusions
|
TEMA 6. El futur de la Gestió de la Qualitat |
6.1 Qualitat i Medi Ambient
6.2 Qualitat i Riscos Laborals
6.3 Qualitat i Responsabilitat Social |
Methodologies :: Tests |
|
Competences |
(*) Class hours
|
Hours outside the classroom
|
(**) Total hours |
Introductory activities |
|
4 |
6 |
10 |
Lecture |
|
20 |
42 |
62 |
Problem solving, exercises |
|
12 |
24 |
36 |
Seminars |
|
2 |
6 |
8 |
Presentations / oral communications |
|
8 |
0 |
8 |
Assignments |
|
4 |
0 |
4 |
Personal attention |
|
6 |
12 |
18 |
|
Extended-answer tests |
|
4 |
0 |
4 |
|
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher. (**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students. |
Methodologies
|
Description |
Introductory activities |
Presentació de l'assignatura.
Enquesta d'expectatives dels alumnes. |
Lecture |
Exposició del profesor dels continguts de l'assignatura, de forma reflexiva i buscant la resposta dels alumnes a qüestions que permetin aprofundir en el coneixement de la matèria. |
Problem solving, exercises |
Exercici pràctic sobre gestió de queixes/reclamacions.
Exercici pràctic sobre elaboració i anàlisi de enquestes per clients |
Seminars |
Revisió, ampliació i enfoc pràctic dels continguts corresponents als exercicis i les proves pràctiques per preparar el treball final. |
Presentations / oral communications |
Exposició oral per part dels alumnes d'un tema concret o d'un treball (prèvia presentació escrita). |
Assignments |
Treballs que realitza l'alumne. |
Personal attention |
Atenció individualitzada, lliure i voluntària als alumnes, per preparar les activitats d'avaluació. |
Description |
Atenció individualitzada, lliure i voluntària als alumnes, per preparar les activitats d'avaluació, així com per abordar qualsevol altra qüestió relacionada amb l'assignatura.
Es durá a terme a l'aula i concertant hora, al despatx. |
Methodologies |
Competences
|
Description |
Weight |
|
|
|
|
Presentations / oral communications |
|
Presentació, pública, a l'aula, en grup, de dos exercicis pràctics. |
10% |
Assignments |
|
Lliurament, a l'aula, en grup, del treball final. |
30% |
Extended-answer tests |
|
Prova individualitzada |
60% |
Others |
|
|
|
|
Other comments and second exam session |
Segona convocatòria: Examen escrit 100% |
Basic |
Claver, E.; Llopis J. y Tarí, J.J., Calidad y Dirección de Empresas, , 1999
Llorens, F.J., Calidad Total. Fundamentos e implantación, , 2000
Setó, D., De la calidad de servicio a la fidelidad del cliente, , 2004
|
|
Complementary |
Deming, W.E., Calidad, productividad y competitividad: la salida de la crisis, , 1989
Drummond, H., Qué es hoy la calidad total: el movimiento de la calidad, , 1995
|
|
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation. |
|