DATOS IDENTIFICATIVOS 2018_19
Asignatura (*) INSTITUCIONES DE DERECHO DE LA UNIÓN EUROPEA Código 16914020
Titulación
Doble titulación de Grado en Administ. y Dirección de Empresas y Derecho
Ciclo
Descriptores Cr.totales Tipo Curso Periodo
6 Formación básica Tercer 2Q
Lengua de impartición
Català
Departamento Derecho Público
Coordinador/a
GONZÁLEZ BONDIA, ALFONSO
Correo-e alfonso.gonzalez@urv.cat
Profesores/as
GONZÁLEZ BONDIA, ALFONSO
Web
Descripción general e información relevante L'assignatura Institucions de Dret de la Unió Europea té caràcter presencial i segueix un sistema d'avaluació continuada. El contingut d’aquesta assignatura s’estructura en cinc blocs clarament diferenciats. El primer bloc constitueix una aproximació general al procés de construcció europea que es materialitza amb la creació de les Comunitats Europees i que amb l'entrada en vigor del Tractat de Lisboa s’ha vist transformat amb la constitució de la Unió Europea que substitueix la Comunitat Europea. A continuació, s’analitza el marc institucional de la Unió Europea amb l’estudi de les característiques formals de les seves principals institucions i les funcions que tenen atribuïdes. El tercer, quart i cinquè blocs es dediquen a l’anàlisi de l’ordenament jurídic de la Unió Europea amb l’estudi del sistema de fonts, de l’aplicació de les normes de la Unió, de les relacions entre l’ordenament jurídic de l'UE i els ordenaments jurídics dels Estats membres, així com dels mecanismes de control que s’han previst per garantir la seva aplicació uniforme.

Competencias
Tipo A Código Competencias Específicas
 A1 Utilizar principios jurídicos y valores fundamentales como instrumento de trabajo en la interpretación del ordenamiento jurídico
 A2 Identificar, interpretar y emplear las fuentes jurídicas internas, europeas, internacionales y comparadas
Tipo B Código Competencias Transversales
 B2 Resolver problemas complejos de forma efectiva en el campo jurídico
 B5 Trabajar en equipo de forma cooperativa y responsabilidad compartida
Tipo C Código Competencias Nucleares
 C2 Utilizar de manera avanzada las tecnologías de la información y la comunicación.
 C3 Gestionar la información y el conocimiento.

Resultados de aprendizaje
Tipo A Código Resultados de aprendizaje
 A1 Toma conciencia de la realidad internacional y sabe conectar los valores propios de la sociedad española con los valores de la comunidad internacional
 A2 Identifica las características básicas del ordenamiento jurídico de la Unión Europea, en lo que se refiere al sistema de fuentes, su relación con los ordenamientos internos de los Estados miembros y los mecanismos de control para garantizar su correcta aplicación
Tipo B Código Resultados de aprendizaje
 B2 Genèric
 B5 Té en compte els punts de vista dels altres i retroalimenta de forma constructiva
Tipo C Código Resultados de aprendizaje
 C2 Utiliza programario para la comunicación on-line: herramientas interactivas (web, Moodle, blogs...), correo electrónico, foros, chat, videoconferencias, herramientas de trabajo colaborativo...
 C3 Evalúa críticamente la información y sus fuentes y la incorpora a la propia base de conocimientos y a su sistema de valores.

Contenidos
tema Subtema
Bloc I. Aproximació al procés d'Unió Europea LLIÇÓ 1.- EL PROCÈS DE CONSTRUCCIÓ EUROPEA. La creació de les Comunitats Europees. Aspectes generals de l'evolució posterior. La creació de la Unió Europea. Els objectius de la Unió Europea. L’estructura organitzativa. Els membres de la Unió Europea. La naturalesa jurídica de la Unió Europea.

LLIÇÓ 2.- LES COMPETÈNCIES DE LA UNIÓ EUROPEA. El sistema d'atribució de competències. La distribució de competències entre els Estats membres i la Unió Europea. L'exercici de les competències de la Unió Europea.

LLIÇÓ 3.- LA LLIURE CIRCULACIÓ DELS FACTORS PRODUCTIUS A LA UNIÓ EUROPEA. Concepte de lliure circulació. Principis i mètodes per a la realització de les llibertats de circulació. La lliure circulació de mercaderies. La lliure circulació de persones. La lliure circulació de treballadors. El dret d’establiment. La lliure prestació de serveis. La lliure circulació de capitals.

LLIÇÓ 4.- LES POLÍTIQUES DE LA UNIÓ EUROPEA. Plantejament general. Les polítiques exclusives. Les polítiques compartides. Les accions de coordinació, de recolzament i de complement de l’acció dels Estats membres. La coordinació de les polítiques econòmiques i d’ocupació. La Política Exterior i de Seguretat Comuna.
Bloc II. L'estructura organitzativa de la Unió Europea LLIÇÓ 5.- EL PARLAMENT EUROPEU. Composició. Organització i funcionament: especial referència als grups polítics i l'estatut dels parlamentaris. Les competències del Parlament Europeu.

LLIÇÓ 6.- EL CONSELL EUROPEU. Naturalesa. Composició i funcionament. Funcions.

LLIÇÓ 7.- LA COMISSIÓ. Composició. Organització i funcionament. Les competències de la Comissió.

LLIÇÓ 8.- EL CONSELL DE LA UNIÓ EUROPEA. Composició. Organització i funcionament: especial referència al Comitè de Representants Permanents. Les competències del Consell.

LLIÇÓ 9.- EL TRIBUNAL DE JUSTÍCIA DE LA UNIÓ EUROPEA. Característiques generals. El Tribunal de Justícia: composició, organització i funcionament, competències i procediment. El Tribunal General: naturalesa, composició, funcionament i competències. Els Tribunals especialitzats: característiques generals i caracterització del Tribunal de la Funció Pública.

LLIÇÓ 10.- EL BANC CENTRAL EUROPEU, EL TRIBUNAL DE COMPTES I ELS ORGANS DE LA UNIÓ EUROPEA. El Banc Central Europeu. El Tribunal de comptes. Els òrgans previstos als tractats. Els òrgans creats per les institucions.
Bloc III. L'ordenament jurídic de la Unió Europea LLIÇÓ 11.- CARACTERITZACIÓ DE L'ORDENAMENT JURÍDIC. L'autonomia de l'ordenament jurídic de la Unió Europea. El sistema de fonts. La jerarquia normativa.

LLIÇÓ 12.- EL DRET ORIGINARI. Els Tractats constitutius. Característiques. L'àmbit d'aplicació territorial i temporal. La revisió dels Tractats constitutius.

LLIÇÓ 13.- EL DRET DERIVAT. Els actes jurídics obligatoris previstos en l'article 288 del TFUE: la directiva, el reglament i la decisió. La classificació dels actes jurídics. Els actes jurídics no obligatoris previstos a l’art. 288 del TFUE. Els actes atípics. Els actes PESC.

LLIÇÓ 14.- EL PROCEDIMENT DE CREACIÓ DELS ACTES JURÍDICS DE DRET DERIVAT. L'elaboració de la proposta per part de la Comissió. El paper dels parlaments nacionals i dels lobbies. El procediment legislatiu ordinari. Els procediments legislatius especials. El procediment d’adopció dels actes PESC.

LLIÇÓ 15.- ELS ACORDS INTERNACIONALS CELEBRATS EN EL MARC DE LES RELACIONS EXTERIORS DE LA UNIÓ EUROPEA. Idees prèvies. La competència de la Unió Europea per concloure Tractats internacionals: la interpretació jurisprudencial. El procediment de celebració de tractats. Tipologia.

LLIÇÓ 16.- ELS PRINCIPIS GENERALS. Idees generals: l'elaboració de la jurisprudència del TJUE. Els principis generals aplicables: els principis comuns als ordenaments jurídics dels Estats membres, els principis propis de l'ordenament jurídic de la Unió Europea i els principis de Dret internacional públic. Els principis generals relatius a la protecció dels drets fonamentals de la persona humana.
Bloc IV. L'aplicació del Dret de la Unió Europea LLIÇÓ 17.- LES RELACIONS ENTRE L'ORDENAMENT JURÍDIC DE LA UNIÓ EUROPEA I ELS ORDENAMENTS JURÍDICS INTERNS. L'aplicació del Dret de la Unió Europea: idees generals. L'aplicabilitat immediata del Dret de la Unió Europea.

LLIÇÓ 18.- EL PRINCIPI D'EFECTE DIRECTE. Concepte. Condicions. L'efecte directe de les disposicions dels Tractats constitutius, del dret derivat i dels acords internacionals.

LLIÇÓ 19.- EL PRINCIPI DE PRIMACIA. Concepte i fonament. Abast del principi de primacia. El principi de primacia i les Constitucions dels Estats membres.

LLIÇÓ 20.- L'APLICACIÓ DEL DRET DE LA UNIÓ EUROPEA PELS ÒRGANS DELS ESTATS MEMBRES. El principi de cooperació lleial. Els principis d'autonomia institucional i procedimental. L'execució normativa i administrativa. La responsabilitat dels Estats membres.
Bloc V. El control de l'aplicació del Dret de la Unió Europea LLIÇÓ 21.- EL CONTROL DE L'APLICACIÓ DEL DRET DE LA UNIÓ EUROPEA PER LA COMISSIÓ. Atribucions de la Comissió. Modalitats de control: a) sobre els Estats membres; b) sobre els agents econòmics. Les sancions per l'incompliment del Dret de la Unió Europea.

LLIÇÓ 22.- EL CONTROL DE L'APLICACIÓ DEL DRET DE LA UNIÓ EUROPEA PEL TRIBUNAL DE JUSTÍCIA (I). El recurs d’anul·lació: a) actes susceptibles d'ésser anul·lats; b) supòsits; c) legitimació activa; d) efectes. L'excepció d’il·legalitat. El recurs per omissió: a) supòsits; b) legitimació activa i passiva; c) efectes.

LLIÇÓ 23.- EL CONTROL DE L'APLICACIÓ DE LA UNIÓ EUROPEA PEL TRIBUNAL DE JUSTÍCIA (II). El recurs per incompliment: a) legitimació activa i passiva; b) actes susceptibles d'ésser impugnats; c) exoneració de la responsabilitat per incompliment; d) efectes. El recurs per responsabilitat extracontractual: a) supòsits; b) legitimació activa i passiva; c) efectes.

LLIÇÓ 24.- LA QÜESTIÓ PREJUDICIAL. Naturalesa. Normes susceptibles de reenviament prejudicial. Objecte del reenviament. Condicions que han de complir els òrgans jurisdiccionals per plantejar una qüestió prejudicial. Efectes.

Planificación
Metodologías  ::  Pruebas
  Competencias (*) Horas en clase
Horas fuera de clase
(**) Horas totales
Actividades introductorias
2 0 2
Prácticas a través de TIC
A1
A2
B5
C2
C3
12 60 72
Sesión magistral
A1
A2
38 0 38
Atención personalizada
A1
A2
B2
B5
C2
C3
2 0 2
 
Pruebas objetivas de tipo test
A1
A2
2 34 36
 
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor.
(**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos

Metodologías
Metodologías
  descripción
Actividades introductorias A la primera sessió del curs es presenta l'assignatura i s'organitza una activitat per visualitzar el grau de coneixement que els alumnes tenen del procés de construcció europea, posant-ho en relació amb els resultats d'aprenetatge del curs.
Prácticas a través de TIC Durant el curs es publicaran 3 activitats pràctiques al campus virtual de la URV, de les quals només la primera i la tercera tindran pes a la qualificació final.
Una d'aquestes activitats es resoldran en equip i dues de manera individual en els terminis establerts i seran objecte de resolució definitiva a l'aula.
La presentació de l'exercici en el termini establert i l'assistència a les sessions presencials de preparació i correcció de les dues pràctiques avaluatives es condició indispensable per a l'avaluació de les dues activitats pràctiques.
Sesión magistral Durant el període lectiu del curs dedicat als crèdits reservats a les sessions magistrals s'explicaran els continguts de les lliçons del programa de l'assignatura.
Atención personalizada Els alumnes es podran dirigir al professor a través de les eines de comunicació del campus virtual (taulells de dubtes) per resoldre dubtes sobre els continguts i organització de l'assignatura i de l'atenció personalitzada fixats als horaris de visita establerts al taulell d'informació del Departament de Dret Públic per resoldre qualsevol altra qüestió.

Atención personalizada
descripción
Els alumnes podran resoldre qualsevol qüestió sobre l'assignatura a través del correu electrònic de la URV, les eines de comunicació del campus virtual de la URV creades amb aquest objectiu (com per exemple, el fòrum de dubtes sobre l'assignatura) i de les consultes al despatx del professor en el marc de l'horari d'atenció a l'alumne publicat al taulell d'informació del Departament de Dret Públic.

Evaluación
Metodologías Competencias descripción Peso        
Prácticas a través de TIC
A1
A2
B5
C2
C3
Durant el curs es realitzaran tres activitats pràctiques, tot i que la segona tindrà caràcter voluntari i no tindrà pes a la nota.
Per a que els dos casos pràctics amb pes a la qualificació final puguin ser objecte d'avaluació caldrà que els alumnes lliurin la proposta de resolució de les dues activitats pràctiques en el termini establert i assisteixin a les sessions presencials de preparació i resolució del cas d'aquestes dues pràctiques.
En aquestes activitats es treballaran el contingut de la totalitat del temari.
Es valorarà:
- L'expressió escrita
- La interacció entre els membres del grup en els treballs en equip
- La comprensió del problema plantejat
- La resolució de la qüestió plantejada
- La reflexió personal fonamentada
- La capacitat de síntesi
- La participació activa a la sessió de resolució del cas.
La mitjana de les qualificacions de les dues pràctiques avaluables suposarà el 50% de la qualificació final de l'assignatura.
Pruebas objetivas de tipo test
A1
A2
Es realitzarà una prova objectiva de coneixements on s'avaluaran els blocs II, III, IV i V.
El bloc II s'avaluarà amb la resolució d'un test de 10 preguntes i la qualificació obtinguda suposarà un terç del total del pes de la prova.
Els blocs III, IV i V s'avaluaran a través de la resolució d'un nou test de 10 preguntes i la qualificació obtinguda suposarà dos terços del total del pes de la prova.
En el cas que la qualificació resultant de les dues proves no obtingui la qualificació mínima de 3,5 punts, les proves computaran a la qualificació final amb zero punts.
La qualificació mitjana resultant d'aquest conjunt de proves suposarà el 50% de la qualificació final de l'assignatura.
Otros  
 
Otros comentarios y segunda convocatoria

Els alumnes que no hagin superat la primera convocatòria del sistema d'avaluació continua, hauran de realitzar una prova que avaluarà només els continguts tractats a l'activitat avaluativa no superada amb un mínim de cinc punts. En el cas que la mitjana de les qualificacions de les pràctiques a través de les TIC sigui inferior a cinc punts, caldrà que l'alumne resolgui un cas pràctic a l'aula per a la segona convocatòria.

Durant el curs es podran organitzar activitats extres de caràcter voluntari, que complementaran de manera positiva la qualificació final obtinguda.

Durant la realització d'activitats i proves avaluatives a l'aula, l'alumne no podrà portar cap tipus de dispositiu de comunicació, transmissió i emmagatzemament de dades que no estigui expressament autoritzat per a la prova. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa.


Fuentes de información

Básica

- MANGAS MARTÍN, Araceli i LIÑÁN NOGUERAS, Diego J.: Instituciones y derecho de la Unión Europea, 9na. ed. Tecnos, Madrid, 2016.

- SÁNCHEZ Victor M. (dir.): Derecho de la Unión Europea, 4a. ed., Huygens editorial, Barcelona, 2017.

- SÁNCHEZ Victor M. (dir.): Dret de la Unió Europea, 4a. ed., Huygens editorial, Barcelona, 2017.

- ABELLÁN, Victoria i VILÀ, Blanca (Dirs.), OLESTI, Andreu (coord.): Lecciones de Derecho Comunitario Europeo, 6na. ed., Ariel, Barcelona, 2011.

- MANGAS MARTÍN, Araceli: Tratado de la Unión Europea, Tratado de funcionamiento y otros actos básicos de la Unión Europea, 21na. ed., Bibilioteca de textos legales, Técnos, Madrid, 2017.

Complementaria

- Alcaide Fernández, Joaquin i Casado Raigon, Rafael (coords.): Curso de Derecho de la Unión Europea, 2na. ed., Técnos, Madrid, 2014.

- Bou Franc, Valentín: Introducción al derecho de la Unió Europea, Cívitas Thomson Reuters, Cizur Menor, 2014.

- Díez Moreno, Fernando: Manual de derecho de la Unión Europea, 5 ed., Cívitas Thomson Reuters, Cizur Menor, 2009.

- Aldecoa Luzárraga, Francisco: La Europa que viene: el Tratado de Lisboa:[versiones consolidadas del Tratado de la Unión Europea y del Tratado de funcionamiento de la Unión Europea], 2ª ed, Marcial Pons, Madrid, 2010.

-Martín y Pérez de Nanclares, José y Urrea, Mariola: Tratado de Lisboa. Textos consolidados del Tratado de la Unión Europea y del Tratado de Funcionamiento de la Unión Europea, Marcial Pons i Real Instituto Elcano, 2na. ed., 2010

OBRES NO ACTUALITZADES AMB EL TRACTAT DE LISBOA

- ABELLÁN, Victoria; PIÑOL, Joan Lluis i VILÀ, Blanca (Dirs.): Prácticas de Derecho Comunitario Europeo, 2na. ed., Técnos, Madrid, 2003.

- ANDRÉS SÁENZ DE SANTAMARÍA, M. P.; GONZÁLEZ VEGA, J. i FERNANDEZ PÉREZ, B.: Introducción al derecho de la Unión Europea, 2na. ed., Eurolex, Madrid, 1999.

- BERNAD, Maximiliano; SALINAS, Sergio i TIRADO, Carmen: Instituciones y Derecho de la Unión Europea, Realizaciones, Informes y Ediciones Europa, Zaragoza, 2003.

- BOULOUIS, Jean: Droit institutionnel de l'Union Européenne, Montchrestien, 6na. ed., París, 1997.

- CARTOU, Louis: L'Union Européenne, 5na. ed., Precis Dalloz, París, 2004.

- CONSTANTINESCO, V.; JACQUE, J.P.; KOVAR, R. i SIMON, D. (Dirs.): Traité instituant la CEE. Commentaire article par article, Economica, París, 1992.

- CONSTANTINESCO, V.; KOVAR, R. i SIMON, D. (Dirs.): Traité sur l'Union Européenne. Commentaire article par article, Economica, París, 1995.

- CONSTANTINESCO, V.; KOVAR, R. i SIMON, D. (Dirs.): Traités d'Amsterdam et de Nice : commentaire article par article, Economica, París, 2007.

- GARCÍA DE ENTERRÍA, E.; GONZÁLEZ CAMPOS, J. i MUÑOZ MACHADO, S. (Dirs.): Tratado de Derecho Comunitario (Estudio sistemático desde el Derecho español), Toms I, II i III, Civitas, Madrid, 1986.

- HUESA VINAIXA, Rosario (coord.): Instituciones de Derecho Comunitario, Tirant lo Blanch, Valencia, 2000.

- LÓPEZ ESCUDERO, Manuel i MARTÍN Y PÉREZ DE NANCLARES, José: Derecho Comunitario Material, McGraw-Hill, Madrid, 2000.

- ISAAC, Guy (versió espanyola per G.-L. Ramos Ruano): Manual de Derecho Comunitario General, 5na. ed. espanyola, Ariel, Barcelona, 2000.

- LINDE PANIAGUA, Enrique (coord.): Políticas comunitarias, Colex, Madrid, 2001.

- LOUIS, Jean-Victor: El ordenamiento jurídico comunitario, 5na. ed., Comisión de las Comunidades Europeas, Colección Perspectivas Europeas, Oficina de Publicaciones de las Comunidades Europeas, Luxemburg, 1995.

- MANGAS MARTÍN, Araceli: Derecho comunitario europeo y derecho español, 2na. ed., Técnos, Madrid, 1987.

- MENGOZZI, Paolo (traducció per Javier Fernández Pons): Derecho Comunitario y de la Unión Europea, Técnos, Madrid, 2000.

- RODRÍGUEZ IGLESIAS, Gil Carlos.; LIÑÁN NOGUERAS, Diego J. (Dirs.): El derecho comunitario europeo y su aplicación judicial, Cívitas, Madrid, 1993.

- TRUYOL Y SERRA, Antonio: La integración europea. Análisis históricoinstitucional con textos y documentos. I Génesis y desarrollo de la Comunidad Europea (1951-1979), Tecnos, Madrid, 1999.

- VV.AA. Commentaire Megret. Le Droit de la Communauté Européenne, 16 volums, Editions de l'Université Libre de Bruxelles, Bruxelles.

Recomendaciones

Asignaturas que continúan el temario
ACCIÓN EXTERIOR DE LA UNIÓN EUROPEA/15214219


Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente
DERECHO INTERNACIONAL PÚBLICO/15214103
CIENCIA POLÍTICA/15214009
CONSTITUCIÓN Y SISTEMA DE FUENTES/15214005
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente.