IDENTIFYING DATA 2019_20
Subject (*) PUBLIC INTERNATIONAL LAW Code 16914101
Study programme
Double degree in Business Administration and Management and Law (2014)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
8 Compulsory First
Language
Català
Department Public Law
Coordinator
PIGRAU SOLÉ, ANTONIO
E-mail antoni.pigrau@urv.cat
susana.borras@urv.cat
gastonalejandro.medici@urv.cat
Lecturers
PIGRAU SOLÉ, ANTONIO
BORRÀS PENTINAT, SUSANA
MÉDICI , GASTÓN ALEJANDRO
Web
General description and relevant information L’assignatura proposa una comprensió de la societat internacional contemporània, que per donar compliments a les seves necessitats com a grup social, ha generat un ordenament jurídic propi, el Dret internacional públic. Ordenament que analitzarem des de la triple aproximació: a) el anàlisis de les fonts formal de creació de normes internacionals; b) la determinació dels ens que tenen subjectivitat jurídica en el mateix (Estats i Organitzacions internacionals principalment); c) i es mecanismes d’aplicació de les normes i de reacció davant els incompliments.

Competences
Type A Code Competences Specific
 A1 The use of legal principles and fundamental values as working instruments for interpreting the legal code
 A2 Identification, interpretation and use of internal, European, international and comparative legal sources
 A5 Selection of important non-legal information to be used in a legal context
Type B Code Competences Transversal
 B3 Critical, logical and creative thinking, and an ability to innovate
 B6 Clear and effective communication of information, ideas, problems and solutions in public or a specific technical field
Type C Code Competences Nuclear
 C3 Be able to manage information and knowledge

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A1 General
 A2 Understand how international regulations come about, and how domestic and international codes interact
 A5 Understand the main features of contemporary globalized society and the tensions that arise when regulations are applied
Type B Code Learning outcomes
 B3 Identify needs for improvement in complex situations and contexts
 B6 General
Type C Code Learning outcomes
 C3 Have a full understanding of the economic, legal, social and ethical implications of accessing and using information.

Contents
Topic Sub-topic
1. La Societat Internacional i el Dret Internacional.
1. La Societat internacional i les relacions internacionals. Posició de l'Estat en la Societat i en les relacions internacionals. Concepte de Dret Internacional Públic. Evolució històrica de la Societat Internacional i formació del Dret Internacional Públic: a) La pau de Westfalia i la formació del sistema d'Estats moderns; b) La revolució francesa i el Congrés de Viena; c) La Primera Guerra Mundial i la creació de la Societat de Nacions; d) La Segona Guerra Mundial i la Conferència de San Francesc.
2. Estructura i Principis de la Societat Internacional Contemporània. 2. Característiques específiques de la Societat internacional contemporània. El procés de formació de les Organitzacions internacionals: universalisme i regionalisme. L'Organització de les Nacions Unides: La Carta de les Nacions Unides; els membres; els òrgans principals; els òrgans subsidiaris; i els organismes especialitzats. Les funcions actuals del Dret Internacional contemporani. Els propòsits i principis de la Carta de les Nacions Unides. La Declaració sobre els principis de Dret Internacional referents a les relacions d'amistat i la cooperació entre els Estats de conformitat amb la Carta de les Nacions Unides.
3. Fonts i normes del Dret Internacional Públic. 3. Rellevància del consentiment de l'Estat. El procés de creació de normes jurídiques internacionals. Els procediments de creació de les normes jurídiques internacionals. L'article 38 de l'Estatut del Tribunal Internacional de Justícia. La codificació i el desenvolupament progressiu del Dret Internacional. Estructura del sistema jurídic internacional. Universalisme i relativisme en Dret Internacional. La qüestió de la jerarquia de les normes de Dret Internacional i les normes de ius cogens
4. Tractats Internacionals. 4. Concepte i classes de tractats internacionals. La Convenció de Viena sobre el Dret dels Tractats de 23 de maig de 1969. Els tractats conclosos entre Estats i Organitzacions internacionals: la Convenció de Viena de 21 de març de 1986. Fases en la conclusió dels tractats. La capacitat per concloure tractats. La manifestació del consentiment. Les reserves. Dipòsit i registre de tractats. La interpretació de tractats. L’aplicació de Tractats en el temps , l’espai, en relació als Estats part I tercers, els efectes amb altres tractats.. Esmena i modificació dels tractats. Nul•litat, terminació i suspensió.
5. Conclusió i Aplicació de Tractats en l’ordenament jurídic espanyol. 5. Òrgans competents per a la conclusió dels Tractats. El procediment de conclusió. La participació de les Comunitats Autònomes en la Conclusió de tractats. L’aplicació dels tractats en el Dret espanyol.
6. El costum internacional. 6. Concepte del costum. Elements dels costum: la pràctica i la opinio iuris. Classes de costums i efectes jurídics. Funció del costum en el sistema jurídic internacional. Interacció entre el costum i el tractat.
7. Altres fons: Principis Generals, Actes Unilaterals i Resolucions d'Organitzacions Internacionals. 7. Els principis generals del dret: diferents accepcions i funcions que compleixen. Els mitjans auxiliars: la jurisprudència internacional i la doctrina científica. Els actes unilaterals: Concepte i classificació. Funció i efectes dels actes unilaterals. Les resolucions de les Organitzacions internacionals en la formació de les normes jurídiques internacionals.
8. Atribució de la Subjectivitat Internacional.
8. Personalitat jurídica internacional: concepte. Criteris de determinació de la personalitat jurídica: reconeixement i principi d'efectivitat. Tipologia dels subjectes de Dret Internacional. Subjectivitat jurídica internacional d'altres ens no estatals: a). Subjectivitat internacional dels pobles; b) Reconeixement dels bel•ligerants i insurrectes; consideració dels moviments d'alliberament nacional; c) La qüestió de la subjectivitat internacional de l'individu, les empreses transnacionals i les organitzacions no governamentals.
9. L’Estat com a subjecte de Dret Internacional. 9. Concepte jurídic internacional de l'Estat. Els elements constitutius de l'Estat. Concepte jurídic internacional de la sobirania. La immunitat de l'Estat. El reconeixement d'Estats. El reconeixement de governs. Substitució en l'exercici de la sobirania territorial dels Estats: lla successió d'Estats. Òrgans estatals per a les relacions internacionals a) Els Òrgans estatals de caràcter central; b) Les missions diplomàtiques; c) Les oficines consulars; d) La diplomàcia ad hoc: missions especials.
10. Competències de l’Estat d'acord amb el Dret Internacional 10. Les competències estatals: concepte i delimitació. Competència territorial dels Estats i els seus límits. Els espais marítims,. L'espai aeri. Competència personal dels Estats i els seus límits: Nacionalitat i estrangeria. El Dret Internacional dels Drets Humans.
11. Organitzacions Internacionals. 11. Concepte i característiques de les Organitzacions internacionals. La personalitat jurídica internacional de les Organitzacions internacionals. L'estatut de membre d'una organització internacional. Tipologia de les Organitzacions internacionals. Òrgans per a les relacions de les Organitzacions internacionals. El dret de les Organitzacions internacionals. Aspectes general.
12. Aplicació espontània del Dret internacional. 12. La recepció del Dret Internacional pels ordenaments interns. Relacions entre el Dret Internacional i els drets interns: diverses posicions doctrinals. L'aplicació del Dret Internacional pels òrgans de l'Estat. Referència a l'ordenament jurídic espanyol.
13. Responsabilitat internacional. 13. Concepte de responsabilitat internacional. La codificació de les normes que regeixen la responsabilitat internacional. Origen de la responsabilitat internacional: l'acte il•lícit internacional i la responsabilitat derivada d'actes no prohibits pel Dret Internacional. La responsabilitat internacional de subjectes no estatals.
14. Protecció diplomàtica i mitjans d’arranjament pacífic de controvèrsies. 14. Concepte, funció i condicions per a l'exercici de la protecció diplomàtica. Principis generals sobre l'arranjament pacífic de controvèrsies. Mitjans polítics de solució de controvèrsies. Mitjans jurisdiccionals d'arranjament pacífic de controvèrsies.
15. Seguiment, control i aplicació forçosa del Dret Internacional. 15. Funció del control Internacional. El mecanismes de seguiment i control de l’aplicació del Dret Internacional. Contramesures i represàlies. Procediments institucionalitzats d’aplicació forçosa del Dret internacional.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
A5
2 2 4
Lecture
A2
A5
50 50 100
Personal attention
A5
B3
2 3 5
Assignments
A5
B3
20 40 60
 
Oral tests
A2
B3
C3
15 15 30
Multiple-choice objective tests
A2
A5
B3
1 1 2
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities
Explicació del funcionament de l'assignatura i presentació del programa.
Lecture Unitats docents explicades en format de classe magistral. Avaluació amb una prova tipus test i un examen oral.
Es recomana haver consultat abans de cada sessió el tema corresponent d'algun dels Manuals recomanats.
Personal attention Tutories per resoldre dubtes i ampliar continguts.
Assignments Treball tutoritzat de l'alumne d'anàlisis d'un tractat internacional multilateral ratificat per l'Estat espanyol. Cal haver-lo llegit abans d'iniciar la tutorització.
Estudi i debat a classe de textos jurídics i casos concrets, amb petites aportacions escrites dels estudiants. És obligatori haver llegit abans de cada sessió els textos i casos que es debatran.

Personalized attention
Description
Els i les alumnes faran tres tutories obligatòries per presentar tractat internacional i organització internacional escollida, bibliografia i documentació de referència, i conclusions finals.

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Assignments
A5
B3
Treball tutoritzat d'anàlisis d'un tractat internacional multilateral ratificat per l'Estat espanyol. Estudi i debat a classe de textos jurídics i casos concrets, amb petites aportacions escrites dels estudiants. Possibilitat seminari concentrat en un dia i mig, amb lliurament petit assaig. 30% de la nota final
Oral tests
A2
B3
C3
Prova oral equivalent al 50% de la nota final i amb contingut dels temes 8 a 15.
En aquesta prova caldrà obtenir una qualificació mínima de 4. En cas contrari no es farà mitjana amb les altres qualificacions.
50%
Multiple-choice objective tests
A2
A5
B3
Prova text relativa als temes 1 al 7 del Programa. 20%
Others  
 
Other comments and second exam session

Els estudiants que tinguin l'assignatura suspesa podran fer, en segona convocatòria, un examen final oral de les parts suspeses, corresponents a la prova tipus test i a la prova oral. La qualificació de l'examen es ponderarà, sempre que sigui igual o superior a 4, amb les qualificacions prèviament aprovades d'acord amb el criteri establert per a la primera convocatòria.

En el cas que no s'hagi aprovat la part dels treballs en primera convocatòria, no es tindrà en compte aquesta qualificació als efectes de la ponderació abans indicada. Si l'examen oral compren tota l'assignatura valdrà el 100% de l qualificació. Si es refereix només a una de les parts la ponderació serà del 50% per a cada part, la qualificació aprovada en primera convocatòria i la resultant de l'examen oral en segona convocatòria.


Sources of information

Basic PASTOR RIDRUEJO, J.A.,, CURSO DE DERECHO INTERNACIONAL PUBLICO Y ORGANIZACIONES INTERNACIONALES, 21 ed., TECNOS, Madrid, 2017
MARIÑO MENENDEZ, Fernando , Derecho internacional público parte general , 4 ed. , Trotta, Madrid, 2005
RODRIGUEZ CARRION, A, Lecciones de Derecho Internacional Público, 6 ed. , Tecnos, Madrid, 2006
TRUYOL Y SERRA, Antonio , Historia del Derecho Internacional Público, 1a, Tecnos, Madrid, 1998
CARRILLO SALCEDO, JUAN ANTONIO, EL DERECHO INTERNACIONAL EN PERSPECTIVA HISTORICA, 1 ed, Tecnos, Madrid, 1991
Torres Ugena, Nila, Derecho internacional público : instrumentos normativos, 2ed., Tirant lo Blanch, València, 2017
Abellan Honrubia, V. (Dir.),, Pràcticas de Derecho Internacional Público, 3 ed. , J. M. Bosch, Barcelona, 2005,
Diez de Velasco, M. (ed), , Instituciones de Derecho Internacional Público, tom I, , 18 ed., Tecnos, Madrid, 2013
Cesáreo Gutiérrez Espada y María José Cervell Hortal, El Derecho internacional en la encrucijada : curso general de derecho internacional público, 3 ed, trotta, Madrid, 2012
GONZALEZ CAMPOS, JULIO D. y SANCHEZ RODRIGUEZ, LUIS I. y SAENZ DE SANTA MARIA, PAZ ANDRES , Curso de Derecho Internacional Público, 4a, Thomson-Civitas, Madrid, 2008
vvaa, Legislación básica de derecho internacional público, -, Madrid : Editorial Tecnos (Grupo Anaya, S.A.), 201
Andrés Sáenz de Santa María, Paz, Derecho internacional público : textos y materiales, -, Cizur Menor (Navarra) : Thomson reuters Civitas, 2
Casanovas y La Rosa, Oriol,, Compendio de derecho internacional público, -, Madrid : Tecnos, 2017

Complementary

Recommendations


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.