DADES IDENTIFICATIVES 2009_10
Assignatura (*) INTRODUCCIÓ A LA VITICULTURA Codi 19031205
Ensenyament
Cicle 1er
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
6 4.5 1.5 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
Adreça electrònica mariafrancesca.fort@urv.cat
Professors/es
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
Web
Descripció general i informació rellevant Donar la informació suficient que permeti als alumnes adquirir unes nocions prelimirars del món de la biología de la vinya i la viticultura.

Competències
Codi  

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Adquirir unes nocions preliminars d'història i legislació Viticola. A18
Conèixer la morfologia, fisiologia i ecologia de Vitis vinifera. A18
Adquirir els principis bàsics de la multiplicació , de la plantació i de les tècniques de conreu d'una vinya. A18
Ser capaços de fer un avantprojecte senzill de plantació d'una vinya. A18
Prendre consciència del treball de grup i de les interaccions amb professionals del sector. B5
B9
B11
B12

Continguts
Tema Subtema
BLOC 1: INTRODUCCIÓ. TEMA 1. HISTÒRIA DE LA VINYA I DEL VI
TEMA 2. NOCIONS D'ECONOMIA I LEGISLACIÓ VITÍCOLA
BLOC 2: CARACTERÍSTIQUES DE LA PLANTA. TEMA 3. CLASSIFICACIÓ SISTEMÀTICA I CLASSIFICACIÓ PRÀCTICA DE LA VINYA
TEMA 4. ELS ÒRGANS DE LA VINYA
TEMA 5. EL CICLE VEGETATIU I EL CICLE REPRODUCTOR
TEMA 6. EL SÒL I EL CLIMA DE LA VINYA
BLOC 3 : MULTIPLICACIÓ DEL CEP. TEMA 7. MILLORA DE LES VARIETATS
TEMA 8. MULTIPLICACIÓ I PROPAGACIÓ DE LA VINYA
BLOC 4: PLANTACIÓ D'UNA VINYA. TEMA 9. PREPARACIÓ DEL TERRENY PER A LA PLANTACIÓ D'UNA VINYA
TEMA 10. DISSENY DE LA PLANTACIÓ D'UNA VINYA
BLOC 5: TÈCNIQUES DE CONREU D'UNA VINYA. TEMA 11. LA PODA I LA FORMACIÓ DE LA CANÒPIA
TEMA 12. ADOVAT DE LA VINYA I MANCANCES NUTRITIVES
TEMA 13. PRINCIPALS OPERACIONS DE CONREU
TEMA 14. MALALTIES DE LA VINYA
BLOC 6: LA COLLITA. TEMA 15. LA VEREMA
BLOC 7: CONCLUSIONS. TEMA 16. PRODUCCIÓ I QUALITAT
PRÀCTIQUES. Nº1: PREPODA I PODA

Nº2: MORFOLOGIA, ESTADIS FENOLÒGICS (1a. part) I CONDUCCIÓ

Nº3: DVD DE DIVERSOS TEMES DE VITICULTURA

Nº4: AMPELOGRAFIA I ESTADIS FENOLÒGICS (2a. part)

Nº5: PLANTACIÓ I CONREU D'UNA VINYA

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
0.5 0 0.5
 
Sessió Magistral
29.5 29.5 59
Pràctiques de camp/sortides
6 3 9
Presentacions / exposicions
6 0 6
Treballs
3 4.5 7.5
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves orals
15 2 17
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura: estructura, proves d’avaluació, exigencies, pràctiques, bibliografia i funcionament en general.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Pràctiques de camp/sortides Realització de visites o estades de formació en empreses, institucions,... del sector.
Presentacions / exposicions Exposició oral per part dels alumnes d’un tema concret o d’un treball (prèvia presentació escrita).
Treballs Treballs que realitza l’alumne.

Atenció personalitzada
 
Sessió Magistral
Pràctiques de camp/sortides
Presentacions / exposicions
Treballs
Activitats Introductòries
Proves orals
Descripció
La tutora de l’assignatura recomana la consulta de dubtes personalitzada i posa a la disposició del seu alumnat el suport científic i d’orientació en la metodologia a seguir.

Avaluació
  Descripció Pes
Pràctiques de camp/sortides Presentació en forma de memòria de les observacions i comentaris realitzats durant les sortides al camp i visites a centres especialitzats. Veure Treballs.
Treballs Presentació en forma de memòria de les observacions i comentaris realitzats durant les sortides al camp i visites a centres especialitzats. 25%
Proves orals Col.loquis setmanals del tema que s’ha explicat.
(Qui no pugui fer els col.loquis, tindrà dret a un examen escrit al final del quatrimestre).
75%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Huglin P., Biologie et écologie de la vigne, Lavoisier, Paris, 1986
Ribéreau-Gayon i Peynaud, Ciencias i técnicas de la viña (Vol I), Hemisferio Sur, Buenos Aires, 2000
Consejería de Agricultura i Alimentación, Descripciones Ampelográficas Nacionales, Ed. Dirección General de Política Alimentaria e Investigación Agraria, Madrid, 2003
Champagnol, F., Élements de physiologie de la vigne et viticulture générale, editat per l'autor, Montpellier, 1984
Reynier, A., Manual de Viticultura, 5é ed., Mundi-Prensa, 2002
Galet, P., Précis d'Ampélographie practique, ed. l'autor, Montpellier, 1991
Galet, P., Précis de Viticulture, ed. l'autor, Montpellier, 1993
Bulletin de l'O.I.V., Situation et Statistiques du Secteur Vitivinicole Mondial en 2003, Ed. Office International de la Vigne et du Vin, 2005
Hidalgo L., Viticultura general, 2n ed, Mundi-prensa, 2002

Complementària , Alimentación en España. Producción, Industria, Distribución y Consumo, Ed. Mercasa, 1999
, Anuario de los vinos de España, Ediciones "El Pais", 1999
Martinez de Toda, F., Biologia de la Vid. Fundamentos Biológicos de la Vitcultura, Ed. Mundi-Prensa, 1991
Weaver, R., Cultivo de la Uva, Ed. Continental, S.A. de C.V., Mexico, 1988
INDO, Denominaciones d'Origen: generalidades i especificaciones, MAPA, Madrid, 1989
, DVD amb temes de viticultura, ,
Amat,J., El Cultivo de la Vid. Biblioteca del Agricultor, Ed. Sintes, Barcelona, 1983
Ambrosi, H. et col., Guide des cépages, Ed. Eugen Ulmer, 1997
Larousse, Larousse de los Vinos, los Secretos del Vino y, Paises i Regiones Vinícolas, Ed. Larousse, 1999
Sotés Ruiz, V., et al., Manual de Variedades y Patrones de Vid, MAPA, Madrid, 1990
Generalitat de Catalunya, Mil anys de Viticultura, Ed.Edivisa, 1990
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, Vinos de España con Denominación de Origen, Ed. Secretaria General Técnica del Ministerio, Madrid, 2003
Winkler, A., Viticultura, Continental, Mèxic, 1984
Branas, J., Viticulture, ed. Dehan, Montpellier, 1974
Simon, J.L. et col., Viticulture, Payot Lausanne, 2a. ed., 1978

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent