IDENTIFYING DATA 2019_20
Subject (*) STRUCTURE AND FUNCTION OF THE HUMAN BODY I Code 18244001
Study programme
Bachelor's Degree in Nursing (Campus Terres de l'Ebre) (2016)
Cycle 1st
Descriptors Credits Type Year Period
6 Basic Course First 1Q
Language
Català
Department Nursing
Coordinator
SALVADÓ USACH, MARIA TERESA
E-mail montserrat.garciam@urv.cat
mariateresa.salvado@urv.cat
joseluis.grasa@urv.cat
nuria.albacar@urv.cat
Lecturers
GARCÍA MARTÍNEZ, MONTSERRAT
SALVADÓ USACH, MARIA TERESA
GRASA MURO, JOSEP LLUÍS
ALBACAR RIOBOÓ, NÚRIA MARIA
Web
General description and relevant information Estudia les bases moleculars (Bioquímica) i físiques (Biofísica), la morfologia de les estructures macroscòpiques (Anatomia) de l'ésser humà com a a base per a poder distingir bé els processos patològics

Competences
Type A Code Competences Specific
 A1 Conèixer i identificar l'estructura i funció del cos humà. Comprendre les bases moleculars i fisiològiques de les cèl·lules i els teixits.
Type B Code Competences Transversal
Type C Code Competences Nuclear

Learning outcomes
Type A Code Learning outcomes
 A1 Identificar els mecanismes bioquímics i la regulació dels diferents òrgans i sistemes que conformen el cos humà.
Diferenciar els òrgans i estructures com a components de sistemes i aparells del cos humà.
Relacionar les estructures i les funcions orgàniques independents de forma integrada.
Distingir l'estructura de les biomolècules, les diferents vies metabòliques i les biomolècules implicades en els processos de transmissió i expressió de la informació biològica, amb la intenció d'integrar-les en el funcionament de l'organisme.
Utilitzar les bases morfològiques i funcionals per realitzar una exploració infermera eficaç.
Type B Code Learning outcomes
Type C Code Learning outcomes

Contents
Topic Sub-topic

Unitat temàtica I: Introducció
Definició. Constitució del cos humà. Posició anatòmica. Aspecte del cos humà. Plans i eixos. Els ossos: morfologia. Tipus d'ossos: classificació. Accidents morfològics dels ossos. Desenvolupament ossi. Etapes. Vascularització. Innervació. Arquitectura i funció dels ossos.

Unitat temàtica II: Sistema locomotor.
Introducció del sistema musculoesquelètic. Els ossos i el sistema esquelètic. Gots sanguinis i limfàtics dels ossos. Les articulacions: classificació, irrigació i innervació. Sistema muscular. Tipus de músculs. Columna i tòrax. Columna vertebral. Músculs de l'esquena. Costelles i estèrnum. Articulacions i músculs del tòrax. Membre superior. Ossos i articulacions del membre superior. Clavícula, articulacions esternoclavicular i acromioclavicular. Escàpula. Húmer i articulació de l'espatlla. Ràdio, cúbit i les seves articulacions. Ossos de la mà, metacarpians i dits. Articulacions. Sistema muscular del membre superior. Músculs de l'espatlla. Músculs del colze. Músculs de l'avantbraç. Músculs del canell i de la mà. Compartiments del membre superior. Innervació del membre superior. Vascularització del membre superior. Pelvis i membre inferior. Ossos i articulacions del membre inferior. Pelvis: os coxal. Articulacions i lligaments. Fèmur: articulacions i lligaments del maluc. Sistema muscular del membre inferior. Músculs del tronc. Músculs del maluc. Músculs del genoll. Músculs del turmell. Compartiments del membre inferior. Innervació del membre inferior. Vascularització del membre inferior.

Unitat temàtica III: Ossos del crani.
Morfologia. Articulacions. Ossos de la cara. Morfologia. Articulacions. Les foses cranials.

Unitat temàtica IV: El coll. Estructures viscerals. Límits.

Unitat temàtica V: Sistema cardiovascular.
Anatomia del cor. Morfologia interna. Parets. Vàlvules cardíaques. Innervació. Vascularització. Artèries. Venes. Capil·lars. Grans vasos. L'aorta. Ramificacions de l'aorta. Vascularització del cor. El mediastí.

Unitat temàtica VI: Sistema respiratori.
Tracte respiratori superior. Estructura anatòmica del nas. La faringe. La laringe. Tracte respiratori inferior. Tràquea. Bronquis. Pulmons. Innervació. Vascularització.

Unitat temàtica VII: Sistema digestiu.
Cavitat bucal. Faringe. Esòfag. Estómac. Intestí prim. Colon. Recte. Fetge i vies biliars. Pàncrees. Melsa.

Unitat temàtica VIII: Òrgans dels sentits.

Unitat temàtica IX: Sistema nerviós.
Organització bàsica del sistema nerviós. Medul·la espinal. Fascicles ascendents. Fascicles descendents. Meninges. Encèfal: cervell. Escorça cerebral. Nuclis del cervell. Encèfal: tronc. Nuclis dels nervis cranials. Vies centrals. Encèfal: cerebel. Vascularització.

Unitat temàtica X: Sistema urinari.
Els ronyons. Via excretora: calzes, pelvis renal i urèters. Bufeta. Uretra. Neuroanatomia.

Unitat temàtica XI: Sistema reproductor masculí.
Òrgans interns: pròstata, cordó espermàtic, testicles, epidídim, conducte deferent, vesícules seminals, uretra. Òrgans externs: escrot, penis. Sistema reproductor femení. Òrgans interns: ovaris, trompes de Fal·lopi, úter, vagina, lligament ample. Òrgans externs: llavis majors, llavis menors, vestíbul vaginal, clítoris. Pits.

Unitat temàtica XII: Sistema endocrí. Relacions. Hipòfisi. Epífisis. Tiroide. Paratiroides. Glàndules suprarenals. Pàncrees.

Unitat temàtica XIII: Sistema sanguini i limfàtic.


Bioquímica. programa Teòric

Unitat temàtica I. Bioelements i biomolècules.
Bioquímica i biomedicina. Elements químics de la matèria viva. Polímers biològics i els seus monòmers.

Unitat temàtica II. Aigua i dissolucions aquoses.
L'aigua, propietats, forces intermoleculars. Dissolucions aquoses. Propietats col·ligatives. Pressió osmòtica. Àcids i bases. Concepte de pH. Solucions amortidores, importància biològica, amortidors fisiològics.

Unitat temàtica III. Glúcids.
Concepte. Classificació: mono glúcids simples i derivats, oligoglúcids, poliglúcids simples i derivats. Propietats i funcions biològiques. Interès a la clínica.

Unitat temàtica IV. Lípids.
Concepte. Classificació: àcids grassos, lípids simples, lípids complexos i lípids isoprenoides. Propietats i funcions biològiques. Interès a la clínica.

Unitat temàtica V. Proteïnes.
Concepte. aminoàcids; classificació i propietats. Pèptids. proteïnes; nivells d'estructuració, desnaturalització. Propietats i funcions biològiques. Interès a la clínica.

Unitat temàtica VI. Àcids nucleics.
Concepte. Bases púriques i pirimidíniques. Nucleòtids i nucleòsids. DNA i RNA: estructura. Propietats i funcions biològiques dels àcids nucleics. Interès a la clínica.

Unitat temàtica VII. Membranes biològiques.
Composició i estructura de les membranes. Model de mosaic fluid.

Unitat temàtica VIII. Mecanismes de pas a través de membranes.
Mecanismes de pas, classes i nomenclatura. Difusió simple. Transport passiu. Transport actiu: impulsat per ATP i per gradient iònic. Canals iònics. Mecanismes de transducció de senyals.

Unitat temàtica IX. Catàlisi enzimàtica.
Catàlisi enzimàtica: característiques generals. Classificació i nomenclatura dels enzims. Cinètica enzimàtica; relacions entre concentració de substrat i velocitat. Coenzims i vitamines. Interès a la clínica.

Unitat temàtica X. Introducció al metabolisme.
Cicle de la matèria i flux d'energia a la biosfera. Concepte, fases i etapes del metabolisme. Metabolisme energètic; processos de producció, emmagatzematge i consum d'energia, ATP.

Unitat temàtica XI. Metabolisme oxidatiu.
Acetil CoA i piruvat; fonts i destins. Cicle dels àcids tricarboxílics (COT): reaccions, rendiment i regulació. Cadena respiratòria mitocondrial (CRM); transport d'equivalents de reducció, estructura de la cadena. Fosforilació oxidativa (FO), concepte d = acoblament CRM-FO. ATPasa mitocondrial.

Unitat temàtica XII. Metabolisme dels glúcids.
Paper central de la glucosa-6-P; destinacions possibles. Glicòlisi, gliconeogénesis, Glicogenòlisi, glicogenogénesis i ruta de les pentoses fosfat: fases, reaccions, rendiment i regulació.

Unitat temàtica XIII. Metabolisme dels lípids.
Fonts d'àcids grassos, alimentació i síntesi endògena. Transport de lípids, lipoproteïnes. Els triglicèrids com substància de reserva: biosíntesi i mobilització. Oxidació dels àcids grassos: fases, reaccions, rendiment i regulació. Síntesi i utilització de cossos cetònics, reaccions i regulació. Biosíntesi de lípids de membrana.

Unitat temàtica XIV. Metabolisme dels aminoàcids.
Origen dels aminoàcids. Reaccions de desanimació, transaminació i transdesaminación. Degradació dels esquelets carbonatats: aminoàcids glucogènics i cetogènics. Cicle de la urea: reaccions, rendiment i regulació.

Unitat temàtica XV. Metabolisme dels nucleòtids.
Biosíntesi de ribonucleòtids i desoxiribonucleòtids, factors reguladors. Biosíntesi de nucleòtids coenzimàtics. Degradació de nucleòtids, catabolisme de bases púriques i pirimidíniques, vies de recuperació.

Unitat temàtica XVI. Regulació del metabolisme.
Regulació i integració metabòlica. Regulació metabòlica en l'home. Ajustaments metabòlics en: cicle dejuni alimentació, obesitat, embaràs, lactància, exercici, diabetis i estrès.

Unitat temàtica XVII. Metabolisme del DNA.
Genoma eucariota. Organització cromosòmica. Replicació del DNA. DNA polimerasa i altres enzims. Lesions del DNA, reparació. DNA mitocondrial.


Unitat temàtica XVIII. Metabolisme del RNA.
El DNA motlle de la síntesi de RNA. Mecanisme de la transcripció: iniciació, elongació i terminació. RNA polimerasa. Processament posttranscripcional del els RNAm, RNAr i RNAt.

Unitat temàtica XIX. Metabolisme de les proteïnes.
Codi genètic, característiques. Estructures i molècules protagonistes de la traducció. Activació d'aminoàcids. Mecanisme de la síntesi proteica: iniciació, elongació i terminació. Modificació posttraduccional. Control de la transcripció en procariotes i en eucariotes. Degradació de les proteï

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours
Hours outside the classroom
(**) Total hours
Introductory activities
1 1 2
Seminars
A1
18 30 48
Lecture
A1
38 60 98
Personal attention
A1
1 1 2
 
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentació de l'assignatura.
Seminars Treball d'un tema monogràfic.
Ampliació dels continguts de l'exposició magistral.
Lecture Exposició dels continguts de l'assignatura.
Personal attention Se realitzarà atenció personalitzada a l'alumnat sempre que ho requerreixen, prèvia demanda.

Personalized attention
Description
Es realitzaran atencions personalitzades a l'alumnat sempre que ho requereixen, prècia demanda.

Assessment
Methodologies Competences Description Weight        
Seminars
A1
Proves mixtes 20%
Lecture
A1
Examen escrit de preguntes curtes. 80%
Others  
 
Other comments and second exam session

En la primera convocatòria la nota final de les proves escrites serà el promig de les parts. S'ha d'aprovar cada part independentment.

En segona convocatòria es recuperaran les parts no superades amb el mateix tipus d'examen.L'assignatura no s'aprova fins que no s'aprovin les dues parts independentment.

Sources of information

Basic Gary A. Thibodeau, Kevin T. Paton, Fernández Aceñero MJ., Anatomía y Fisiología, Última edición, Barcelona: Elsevier
Netter FH, Atlas de Anatomía Humana, Última edición disponible, Barcelona: Masson
J.A. Lozano, J.D.Galindo, J.C. García-Borrón y cols., Bioquímica y Biología m olecular, Última edición,

Complementary

Recommendations


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.