DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) PRINCIPIS DE NUTRICIÓ A INFERMERIA Codi 18254108
Ensenyament
Grau d'Infermeria (Seu Baix Penedès) (2016)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Segon 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Infermeria
Coordinador/a
OSANZ MUR, ANA CRISTINA
Adreça electrònica ana.osanz@urv.cat
sonia.ortiz@urv.cat
Professors/es
OSANZ MUR, ANA CRISTINA
ORTIZ CARO, SONIA
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer la importància que té un bon estat nutricional en relació amb el manteniment de la salut i la prevenció de la malaltia. Així com la manera en què una aportació nutritiva adequat col•labora en el procés de millora d'algunes patologies. L'estudi introductori dels aliments, l'alimentació equilibrada, els factors socials i culturals que l'acompanyen. La consecució del consell dietètic més adequat en el marc de les cures integrades d'infermeria.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A5.1 Conèixer i valorar les necessitats nutricionals de les persones sanes i amb problemes de salut al llarg del cicle vital, per a promoure i reforçar pautes de conducta alimentària saludable.
 A5.2 Identificar els nutrients i els aliments en què es troben.
 A5.3 Identificar els problemes nutricionals de major prevalença i seleccionar les recomanacions dietètiques adequades.
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT3 Resoldre problemes de manera crítica, creativa i innovadora en el seu àmbit d’estudi
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A5.1 Explicar la història de l'alimentació humana i reconèixer els diferents factors que incideixen en l'alimentació de l'home en el decurs de la història
Identificar les necessitats alimentàries en les diferents etapes del cicle vital: embaràs i lactància materna, primera i segona infància, adolescència, etapa adulta i etapa d'envelliment
Explicar els aspectes bàsics de l'alimentació com a teràpia
 A5.2 Identificar els nutrients, el contingut nutritiu dels aliments, així com els diferents factors que poden influir negativament sobre la qualitat dels aliments
 A5.3 Realitzar valoracions de l'estat nutricional
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT3 Resoldre problemes de manera crítica, creativa i innovadora en el seu àmbit d’estudi
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Unitat temàtica 1: Introducció
Es defineixen el següents conceptes: nutrient, aliment, nutrició, alimentació, dietètica i dietoteràpia.
Relació entre salut i alimentació.
Breu repàs de la història de l'alimentació humana. Factors que incideixen en l'alimentació humana.
Unitat temàtica 2: Energia i nutrients
En aquest apartat s'estudia el valor energètic dels nutrients, les necessitats energètiques de l'home i els factors que influeixen.
Es descriuen els diversos nutrients i elements que es troben en els aliments: glúcids, lípids, proteïnes, elements químics essencials, vitamines, aigua i electròlits, fibra vegetal.
Unitat temàtica 3:Educació per la salut Comprén laintroducció a la higiene alimentaria, i als conceptes d'alimentació equilibrada i dietoteràpia.
Unitat temàtica 4: Digestió i absorció dels constituents bàsics de la nutrició Macronutrients. Transport epitelial. Absorció d'aminoàcids, lípids i glúcids. Metabolisme dels àcids biliars.
Micronutrients. Vitamines hidrosolubles i liposolubles. Macrominerals (Ca, Mg) i oligoelements (Fe, Zn, Cu, Cr, Se, I, Mn)
Unitat temàtica 5: Malalties d’origen alimentari
Per causes microbiològiques, biològiques i per altres causes.
Unitat temàtica 6: Interrelacions metabòliques Cicle dejú-alimentació. Interrelacions metabòliques dels teixits en diversos estats nutricionals i hormonals
Unitat temàtica 7: Alteracions de la ingesta
Indicadors de malnutrició. Malnutrició per defecte (desnutrició) i per excés (sobrepès i obesitat). S’estudien també els diferents aspectes que permeten valorar l’estat nutricional de la persona.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A5.1
A5.2
A5.3
CT3
17 22 39
Pràctiques a laboratoris
A5.1
A5.2
A5.3
CT3
10 12 22
Treballs
A5.1
CT3
1 7 8
Presentacions / exposicions
CT3
1 1 2
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves objectives de tipus test
A5.1
A5.2
A5.3
CT3
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura. Pressa de contacte i recollida d'informació dels alumnes.
Sessió Magistral Exposició interactiva i participativa dels continguts de l'assignatura.
Pràctiques a laboratoris Aplicar, a nivell pràctic, la teoria d’un àmbit de coneixement en un context determinat. Tallers participatius i interactius amb posades en comú en grup reduït d'aspectes treballats, bé a través de l'observació, l'anàlisi o de la interrelació dels continguts aplicats.
S'organitzaran diferents activitats (exercicis, expressió en debats d'opinió reflexiva, anàlisi crítiques) i realització de tasques proposades.
Treballs Treball que realitza l'estudiant en equip (grup aleatori petit) i l'exposició oral en classe.
Presentacions / exposicions Exposició oral per part dels estudiants del treball realitzar en equip (prèvia presentació escrita)
Atenció personalitzada Acompanyament en el procés d'aprenentatge

Atenció personalitzada
Descripció
Es faran tutories de seguiment de l'aprenentatge de l'estudiant, presencials amb cita prèvia o en l'espai moodle

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A5.1
A5.2
A5.3
CT3
S’avaluarà l’assistència, les intervencions orals, la realització i participació activa en les activitats proposades. Es valoraran el contingut dels treballs en petit grup, la qualitat de les aportacions, el treball col·laboratiu, els exercicis, les reflexions i l’estudi dels supòsits de casos pràctics proposats 35%
Treballs
A5.1
CT3
Presentació escrita i exposició oral del treball en petit grup. Es valorarà el contingut i l’estructura del treball, la capacitat de síntesis, les fonts bibliogràfiques utilitzades, l’ús d’una terminologia adequada, la redacció comprensible, així como la qualitat de presentació i la puntualitat en l'entrega. 15%
Proves objectives de tipus test
A5.1
A5.2
A5.3
CT3
S’avaluarà l’assimilació de conceptes a partir d’una prova objectiva tipus test multi-ítems sobre els continguts treballats a les classes 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

L'avaluació és continuada: per poder obtenir la nota final caldrà aprovar les diferents parts de l'assignatura.

Es valorarà la participació interactiva a les classes teòriques mitjançant les activitats que es porten a terme durant l'horari.

En la segona convocatòria se seguiran els mateixos criteris. Cas de que l'alumne no hagi assistit a les pràctiques i altres espais participatius es dissenyaran diverses proves que integren els treballs realitzats durant el curs i les activitats que es considerin necessàries per l'aprenentatge. A la nota que s'obtingui es reflectirà la falta d'assistència o participació.


Fonts d'informació

Bàsica

- Amigo, P. et al., Nutrició humana i dietètica, Universitat Rovira i Virgili, 2010

-Brown, J.E., et al., Nutrición en las diferentes etapas de la vida, McGraw Hill Interamericana, cop. 2014

- Mataix Verdú, F. J., Nutrición y alimentación humana, Ergon, 2015

- Mahan LK i Raymond, J.L., Krause Dietoterapia, Elsevier, 2017

- Castillo Hernández, J.L.,  Nutrición comunitaria: métodos y estrategia Elsevier, 2015

- Gómez Candela, C., et al. Alimentación, nutrición y cáncer : prevención y tratamiento, Universidad Nacional de Educación a Distancia, 2016

- Coultate,T.P., Manual de química i bioquímica de los alimentos, Acribia, 2007

- Martínez, J. A., Nutrición saludable frente a la obesidad : bases científicas y aspectos dietéticos, Médica Panamericana, cop. 2014

- Thompson, J.L., Manore,M.M., y Vaughan,L.A., Nutrición, Pearson Educación , 2008

- Martín Salinas,C. y Díaz Gómez, J., Nutrición y dietética, Difusión Avances de Enfermería, 2009

- Ross, A.C., et al., Nutrición en la salud y la enfermedad

Wolters Kluwer Health, 2014

- Pascual Anderson, M.R., Enfermedades de origen alimentario: su prevención, Diaz de Santos, 2005

- Jáuregui Lobera, I., et al., Nuevas tendencias en alimentación y salud IC, 2014

- Ming Yeong, L.,Lo esencial en metabolismo y nutrición, Elsevier, 2010

- Salas-SalvadorJ. i Babio, N., Nutrició humana i dietètica, Publicacions URV, 2010

- Menendez, M.A., Los alimentos funcionales : nuevos alimentos para un nuevo estilo de vida, Fundación Alimerka , 2013

Complementària

Les fonts complementàries s’indiquen dins l’espai de treball de l’assignatura.

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent