DADES IDENTIFICATIVES 2006_07
Assignatura PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA Codi 19042003
Ensenyament
Enologia (2003)
Cicle 2on
Descriptors Crèd. Crèd. teoria Crèd. pràctics Tipus Curs Període
9 0 9 Troncal Primer Anual
Llengua d'impartició
Departament Bioquimica i Biotecnologia
Coordinador/a
LAMPREAVE FIGUERAS, MIRIAM
Adreça electrònica agusti.villarroya@urv.cat
salvador.garcia@urv.cat
miriam.lampreave@urv.cat
franciscojavier.alsina@urv.cat
mariaassumpta.mateos@urv.cat
mariafrancesca.fort@urv.cat
josepa.menchon@urv.cat
Professors/es
VILLARROYA SERAFINI, AGUSTI
GARCIA LOPEZ, SALVADOR
LAMPREAVE FIGUERAS, MIRIAM
ALSINA CLARAVALLS, FRANCISCO JAVIER
MATEOS FERNANDEZ, MARIA ASSUMPTA
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
MENCHON BES, JOSEPA
Web
Descripció general i informació rellevant Realització de les tècniques i labors més freqüents en el conreu vitícola.

Competències
Codi  
A
A
A
A
A
A
A
A
B
B
B
B
B
B
B
B
B
C
C
C

Objectius d'aprenentatge
Objectius Competències
Comprendre les tècniques i labors més freqüents en el conreu de la vinya. A1
A5
A6
A7
A11
B1
B6
B9
Avaluar la metodologia a emprar en les tècniques i labors més freqüents en el conreu de la vinya. A1
A4
A5
A6
A7
A10
A11
B1
B3
B6
B9
C1
C2
Realitzar les tècniques i labors més freqüents en el conreu de la vinya. A1
A3
A4
A5
A6
A7
A10
A11
B1
B2
B3
B4
B5
B6
B7
B8
B9
C2
Defensar coneixements teòrics i pràctics a través d'informes individuals i en equip. A1
B1
B3
B4
B5
B6
B8
B9
C1
C2
C5

Continguts
Tema Subtema
Pràctica 1 (1er Q.) La poda d'hivern. Descripció i reconeixement dels òrgans del cep. Descripció i realització de podes curtes.
Pràctica 2 (1er Q.) La poda d'hivern. Descripció i realització de podes mixtes i llargues.
Pràctica 3 (1er Q.) Moviments de terra i Anivellació previa a la plantació
Pràctica 4 (1er Q.) Realització d'una nova plantació de vinya
Pràctica 5 (1er Q.) Plantació. Reconeixement i preparació del material vegetal.
Pràctica 6 (1er Q.) Reproducció del material vegetal. Procés d’obtenció de plantes en el viver.
Pràctica 7 (1er Q.) Seguiment dels Estadis fenològics.
Pràctica 8 (1er Q.) Sistemes de conducció. Descripció i característiques de diferents sistemes de conducció i emparrats.
Pràctica 9 (1er Q.) Caracterització de varietats i portaempelts al camp I.
Pràctica 10 (1er Q.) Reconeixement de diverses plagues i malalties de la vinya. Instal•lació de paranys per a la papallona del cuc del raïm: control de les poblacions.
Pràctica 11 (1er Q.) Realització de tractaments. Maquinària a utilitzar.
Pràctica 12 (1er Q.) Poda en verd. Descripció i realització de les diferents operacions.
Pràctica 13 (2on Q.) Control de maduració del raïm i creixement del cep
Pràctica 14 (2on Q.) Caracterització de varietats II
Pràctica 15 (2on Q.) Verema mecanitzada
Pràctica 16 (2on Q.) Estudi dels principals paràmetres a avaluar en un sòl vitícola.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe Hores fora de classe (**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
 
Sessió Magistral
15 15 30
Pràctiques a laboratoris
20 0 20
Pràctiques externes (de camp/sortides)
54 0 54
Treballs
0 80 80
 
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
5 10 15
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura.
Sessió Magistral Explicació dels continguts teòrics.
Pràctiques a laboratoris Anàlisis dels principals paràmetres que caracteritzen un sòl vitícola, el raïm, el most i la canòpia.
Pràctiques externes (de camp/sortides) Observació, reconeixement i realització de les tècniques i labors més freqüents en el conreu vitícola.
Treballs Realització d'informes sobre el treball de camp/sortides/pràctiques a laboratori, realitzat

Atenció personalitzada
 
Atenció personalitzada
Proves objectives de preguntes curtes
Descripció
Per solucionar dubtes.

Avaluació
  Descripció Pes
Treballs Informe de cadascuna de les pràctiques realitzada. 40
Proves objectives de preguntes curtes Examens 60
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Martínez de Toda, F, Biología de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1991
Huglin, P./Schneider, C., Biologie et ecologie de la vigne, Editorial TEC&DOC, Paris, 1998
Servei d'Extensió Agraria, El conreu de la vinya a Catalunya, Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990
Champagnol, F, Elements de physiologie de la vigne et la viticulture génerale, Edita l'autor, Montpellier, 1984
Madrid, A, Fertilizantes, Editor A.Madrid Vicente, Madrid 1996
Hidalgo, L, Ingeniería y mecanización Vitícola, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001
Mº Agricultura, Los parásitos de la vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998
Nat. Plant Food Ins., Manual de fertilizantes, Editorial LINUSA, Madrid 1999
Reynier, A, Manuel de viticulture, Editorial TEC&DOC, Paris, 1999
Martínez de Toda, F, Mecanización integral del viñedo, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995
Hidalgo, L, Poda de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999
Galet, P, Precis de viticulture, Editorial Déhan, Montpellier 2000
Marro, M, Principi di viticultura, EDAGRICOLE, Bologna 1986
Dominguez Vivancos, A, Tratado de fertilización, Mundi- Prensa Libros S.A., Madrid 1997
Hidalgo, L, Tratado de viticultura general, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2002
Fregoni, M, Viticultura generale, REDA, Roma 1987

Complementària

Recomanacions