IDENTIFYING DATA 2008_09
Subject Code 19042007
Study programme
Enologia (2003)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
13.5 7.5 6 Troncal First Annual
Language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
E-mail fernando.zamora@urv.cat
jmcanals@urv.cat
mireia.esteruelas@urv.cat
gerard.fonts@urv.cat
antonio.coca@urv.cat
Lecturers
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
ESTERUELAS COMA, MIREIA
FONTS GUZMAN, GERARDO
COCA FITO, ANTONIO
Web
General description and relevant information Desenvolupar els coneixements científics i tecnològics necessaris per a l’elaboració i l’anàlisi sensorial del vi.

Competences
Code  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A6 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles.
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A9 Participar en programas de comercialització de vins o productes afins.
A11 Participar en programes d’investigació vitivinícola.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.

Learning aims
Objectives Competences
Coneixer la relació que existeix entre els components del raïm i del vi amb les sensacions organolèptiques. A8
B2
B3
Coneixer i identificar els atributs sensorials positius i els defectes dels vins mitjançant l'anàlisi sensorial. A7
A8
B2
B3
Coneixer l'evolució dels components del raïm al llarg de la maduració i com es poden veure afectats pels sistema de verema i/o transport i per les malalties de la vinya. A1
B2
B3
Coneixer totes les maquines i equips que s'utilitzen en l'elaboració del vi. A2
A8
B2
B3
B9
Coneixer els processos i sistemes d'elaboració, filtració, clarificació, estabilització i criança dels diferents tipus de vins, així com els tests de diagnòstic. A4
A6
A8
A12
B2
B3
B9
Decidir la data óptima de verema. A1
A8
A11
B2
B3
Diagnosticar mitjançant l'anàlisi sensorial la qualitat d'un viper a poder pendre decissions de procediment d'elaboració i de destí. A7
A8
A9
A12
B2
B3
Utilitzar la maquinaria i els equips habituals de vinificació amb criteri. A2
A4
A6
A8
A12
B2
B3
B9
Elaborar tot tipus de vins i derivats. A4
A5
A6
A8
A12
B2
B3
B4
B5
B6
B9

Contents
Topic Sub-topic
TECNOLOGIA 0. Introducció

1. Composició del raïm; Controls de maduressa

2. Les malaties de la vinya; Incidència enològica; Sistemes per a la detecció de la podridura.

3. Sistemes de verema i de transport de la verema.

4. Correccións del most.

5. Normativa de la CEE; sistemes de detecció de fraudes en les correccions del most.

6. Transformacions prefermentatives.

7. Influència de les condicions edafoclimàtiques, genètiques, culturals i enològiques sobre la qualitat del raïm i del vi.

8. Recepció i tractament de la verema.

9. Vinificació en blanc

10.Vinificacions especials en blanc: Hiperoxidació; Maceració Pelicular; Fermentació i criança en barrica del vi blanc.

11: Els compostos fenòlics en relació amb les sensacions organolèptiques i la capacitat del vi per envellir.

12. Vinificació en negre

13. Aturades de fermentació. Mesures preventives i curatives.

14. Criança i envelliment de vins.

15. Vinificació en rosat.

16. Elaboració de vins generosos.

17. Elaboració de vins espumosos i gasificats.

18. Destil.lats i altres derivats de la vinya i el vi.

19. La clarificació del vi. Estabilització del vi en front de precipitacions coloïdals.

20. Estabilització del vi en front de precipitacions de sals de ferro i coure.

21. Estabilització del vi mitjançant el fred.

22. Filtració del vi.

23. Els taps de suro.

24. L’embotellat del vi.
ANÀLISI SENSORIAL 1. Introducció a l'anàlisi sensorial..
2. Sentits que intervenen en el tast.
3. La vista.
4. Olfacte..
5. El gust..
6. Aplicacions de la degustació..
7. Degustació de vins blancs.
8. Degustació de vins rosats.
9. Degustació de vins negres..
10. Vins amb carbònic..
11. Defectes en el vi.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
0 0 0
 
Lecture
65 65 130
Seminars
5 5 10
Problem solving, classroom exercises
5 10 15
Laboratory practicals
60 105 165
Assignments
0 5 5
 
Personal tuition
1.5 0 1.5
 
Extended-answer tests
3 0 3
Objective short-answer tests
2 0 2
Practical tests
6 0 6
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities
Lecture Exposició teòrica dels continguts.
Seminars Discussió i anàlisi crític d’alguns temes d’especial interès.
Problem solving, classroom exercises Resolució de problemes relacionats amb la vinificació.
Laboratory practicals a) Probes i tests d’estabilització del vi.
b) Anàlisi sensorial de vins.
Assignments Informe de les practiques de laboratori.

Personalized attention
 
Lecture
Seminars
Laboratory practicals
Assignments
Extended-answer tests
Objective short-answer tests
Practical tests
Description
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Assessment
  Description Weight
Laboratory practicals Una o dues preguntes sobre els continguts pràctics. 10%
Assignments Informe de les pràctiques de laboratori. 10%
Extended-answer tests Preguntes llargues sobre el temari. Imprescindible aprobar aquest item per superar l’assignatura. 50%
Objective short-answer tests Preguntes curtes de raonament concret. Imprescindible aprobar aquest item per superar l’assignatura. 20%
Practical tests Un o dos problemes. Imprescindible aprobar aquest item per superar l’assignatura. 10%
 
Other comments and second exam session

Sources of information

Basic Bidan, P. i Bonneviale, J.R., Application à l'œnologie des progrès récents en microbiologie et en fermentation, OIV, París, 1988
Molina, Rafael, Clarificación de mostos y vinos, A. Madrid Vicente, ediciones, Madrid, 1994
E. Peynaud, El Gusto del Vino, Mundi-Prensa, Madrid, 1987
Zamora, F., Elaboración y crianza del vino tinto, Mundi-Prensa. AMV Ed., Madrid, 2003
Peynaud, E., Enologia pràctica, Ed. Mundi-Prensa, Madrid, 1989
E. Peynaud, Enología práctica (primera parte), Mundi-Prensa, Madrid, 1984
J. Sancho, Introducción al análisis de los alimentos, Edicions Universitat de Barcelona, 1999
Navarre, C., L'Œnologie, Collection Agriculture d'ajourd'hui. Ed. Lavoisier, Paris, 1988
J. Bangorri Anguiano, La Cata de Vinos, Ed. Agricola Española, Madrid, 1985
M. Ruiz Hernández, La Cata y el conocimiento de los vinos, A. Madrid Vicente, Ediciones, 1995
J. Pich, La degustació: estudis sobre la percepció del gust i l’acceptació dels aliments, Ed. UIB, 2001
S. Spurrier, La Degustation, Ed. Bordas, Paris, 1984
G. Fribourg, La degustation: conaitre et comprendre le vin, Edisud, Aix-en-Provence, 1989
Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D., Le vin de l'analyse à l'élaboration, Ed. Technologie et Documentation (Lavoisier), París, 1987
Madrid, A., Manual de enologia Pràctica, Ed. A. Madrid Vicente, Madrid, 1987
Suarez. y Iñigo, Microbiologia enològica, Mundi-Prensa, Madrid, 1990
Boulton, R.B., Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, New York, 1996
Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P., Sciences et Techniques du vin, 4 toms, Ed. Dunod, Paris (1975-76)
De Rosa, Tulio, Tecnología de los vinos blancos, Mundi-Prensa, Madrid, 1998
Troost, G., Tecnologia del vino, Ed. Omega, Barcelona, 1992
Madrid, A; Cenzano, J.M. y Cenzano, A.M., Tecnología y legislación del vino y bebidas derivadas, Ed. Mundi Prensa, Madrid, 1994
Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, A., Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod, París, 1998
M. Leglise, Una initiation a la degustation des grans vins, Ed. Laffitte, Marseille, 1984
Lafon-Lafourcade, S., Wine and Brandy, Institut d'Œnologie de Bordeaux, Burdeos, 1983
Fleet, G.H., Wine microbiology and biotechnology, Harwood academic publishers, Sidney, 1993
Jackson, R. S., Wine science: principles and applications, Academic Press, San Diego, 1994
RS Jackson, Wine tasting, Academic Press, 2002
M. A. Amerine, Wine: their sensory evaluation, Ed. Freeman, New York, 1983
J. Rabourdin, Œnologie: Index de 1700 vocables de la degustation, Ed. Elvire, La Chapelle-Saint-Mesmin, 1989
Flancy, C., Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques, Ed. Lavoisier, París, 1998

Complementary

Recommendations