IDENTIFYING DATA 2008_09
Subject Code 19042008
Study programme
Enologia (2003)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 4.5 0 Troncal Second First
Language
Department Enginyeria Química
Coordinator
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
E-mail francisco.lopez@urv.cat
joan.rabada@urv.cat
Lecturers
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
RABADÀ BAIGES, JOAN
Web
General description and relevant information Donar a conèixer l'equipament d'un celler, tant des del punt de vista de disseny com d’operació.

Competences
Code  
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A6 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Learning aims
Objectives Competences
Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat. A2
Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals. A4
Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions. A5
Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles. A6
Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles. A10
Aprendre a aprendre. B1
Resoldre problemes de forma efectiva. B2
Aplicar pensament crític, lògic i creatiu. B3
Treballar de forma autònoma amb iniciativa. B4
Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia. C5

Contents
Topic Sub-topic
TEMA 1: CONCEPTES GENERALS. Composició del raïm. Densitat del raïm. Classificació del most. Rendiments de l’operació d’extracció: Raïm/most/vi. Paràmetres químics i físics del most. Paràmetres químics i físics del vi.
TEMA 2: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (I). Sistemes de transport del raïm. Tolves. Vis sens fi. Cintes transportadores. Bombes de verema. Sistemes de trepitjat. Sistemes de derrapat. Transport de la verema: sencera, trepitjada, derrapada.
TEMA 3: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (II). Estudi de l’operació de premsar. Tipus de premses.
TEMA 4: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (III). Sistemes de neteja i filtració de mostos.
TEMA 5: ENVASOS EN ENOLOGIA: FERMENTADORS I VINIFICADORS.
TEMA 6: BESCANVI DE CALOR. El control de la temperatura en la fermentació alcohòlica.
TEMA 7: FILTRACIO DE VINS Introducció. Filtres. Tipus de filtracions. Equips de filtració: disseny i càlculs.
TEMA 8: INSTAL.LACIONS PEL TRACTAMENT DEL VI I T»CNIQUES D’EMBOTELLAT: OPERACIONS AUXILIARS. Estabilitat del vi respecte a l’àcid tartàric. Utilització del nitrogen com sistema de bioprotecció dels vins. Tècniques de dosificació del sulfurós. Tècniques de clarificació. Tècniques d’agitació i barreges. Equips per l’embotellat del vi.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
0 0 0
 
Lecture
35 35 70
Problem solving, classroom exercises
10 20 30
 
Personal tuition
5 0 5
 
Extended-answer tests
5 0 5
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities
Lecture
Problem solving, classroom exercises

Personalized attention
 
Description

Assessment
  Description Weight
Problem solving, classroom exercises
Extended-answer tests
 
Other comments and second exam session

Sources of information

Basic

 

-       Ribereau-Gayon, J.,E. Peynaud, P.Ribereau-Gayon, P.Sudraud, "Traité d'Oenologie, Sciences et Techniques du Vin, Tome 4. Clarification et Stabilisations. Matérieles et Installations", Dunod, Paris, 1977.

-       Brennan, J.G., Butters, J.R., Cowell, N.D., Lilly, A.E.V. "Las operaciones de la ingenieria de los alimentos" Ed. Acribia S.A., Zaragoza, 1980.

-       GarcÌa Vaquero, E.; Ayuga, F. "Diseño y Construcción de Industrias Agroalimentarias" Muni-Prensa, Madrid, 1993.

-       Gautier, B., "Aspects Practiques de la Filtrations des Vins", Collection Avenir Oenologie, Burgogne-Publications, Chateau de Chaintré (près Macon).

-       "L'Hygiene en Oenologie, de la Vendage à la Mise en Bouteille", ITV, Paris, 1985.

-       López, A. "Las Instalaciones Frigoríficas en las Bodegas: Manual de diseño" Ed. A. Madrid Vicente Ediciones, Madrid, 1992.

-       Madrid, A., "Manual de Industrias Alimentarias", Ediciones A. Madrid Vicente, Madrid, 1986.

-       Madrid, A., "Manual de Enología Pràctica", Ediciones A. Madrid Vicente, Madrid, 1987.

-       Molina, R. "Técnicas de Filtración en la Industria Enológica" A. Madrid Vicente Ediciones, Madrid 1992.

-       Navarre, C., "L'Oenologie",.Lavoisier, Tec & Doc, J.B. Baillière, Paris, 1988.

-       Navarre, J.P. et C. Navarre, "Manuel d'Oenologie",.Ed. J.B. Baillière, Paris, 1986.

-       Négre, E. et P. Françot, "Manual Pràctico de Vinificación y Conservación de los Vinos",.3a edición, Ed. José Montesó, Barcelona, 1980.

-       Rapin, P.J. "Instalaciones Frigoríficas. Tomo II: Tecnología"  Ed. Marcombo Boixareu, Barcelona, 1992.

-       Ribereau-Gayon, J.,E. Peynaud, P.Ribereau-Gayon, P.Sudraud, "Traité d'Oenologie, Sciences et Techniques du Vin, Tome 3. Vinifications et Transformations du Vin", Dunod, Paris, 1976.

-          Troost, G., "TecnologÌa delVino", Ediciones Omega, Barcelona, 1986.

Complementary

Recommendations