IDENTIFYING DATA 2010_11
Subject (*) OENOLOGICAL ENGINEERING Code 19042008
Study programme
Enologia (2002)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 4.5 0 Troncal Second First
Language
Català
Department Enginyeria Química
Coordinator
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
E-mail francisco.lopez@urv.cat
Lecturers
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Web
General description and relevant information Donar a conèixer l'equipament d'un celler, tant des del punt de vista de disseny com d’operació.
Because of the termination of the course you are studying, this subject is driven by tutorship (except ETSE's degrees). For more information, read the professor's meeting timetable.

Contents
Topic Sub-topic
TEMA 1: CONCEPTES GENERALS. Composició del raïm. Densitat del raïm. Classificació del most. Rendiments de l’operació d’extracció: Raïm/most/vi. Paràmetres químics i físics del most. Paràmetres químics i físics del vi.
TEMA 2: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (I). Sistemes de transport del raïm. Tolves. Vis sens fi. Cintes transportadores. Bombes de verema. Sistemes de trepitjat. Sistemes de derrapat. Transport de la verema: sencera, trepitjada, derrapada.
TEMA 3: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (II). Estudi de l’operació de premsar. Tipus de premses.
TEMA 4: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (III). Sistemes de neteja i filtració de mostos.
TEMA 5: ENVASOS EN ENOLOGIA: FERMENTADORS I VINIFICADORS. Diensionament i funcionament fermentadors
TEMA 6: BESCANVI DE CALOR. El control de la temperatura en la fermentació alcohòlica.
TEMA 7: FILTRACIO DE VINS Introducció. Filtres. Tipus de filtracions. Equips de filtració: disseny i càlculs.
TEMA 8: INSTAL.LACIONS PEL TRACTAMENT DEL VI I T»CNIQUES D’EMBOTELLAT: OPERACIONS AUXILIARS. Estabilitat del vi respecte a l’àcid tartàric. Utilització del nitrogen com sistema de bioprotecció dels vins. Tècniques de dosificació del sulfurós. Tècniques de clarificació. Tècniques d’agitació i barreges. Equips per l’embotellat del vi.

Personalized attention
Description
Si podrà anar a classe de l'assignatura de grau 19214122 Enginyeria Enològica

Assessment
 
Other comments and second exam session

examen final 100% nota


Sources of information
Basic

 

-       Ribereau-Gayon, J.,E. Peynaud, P.Ribereau-Gayon, P.Sudraud, "Traité d'Oenologie, Sciences et Techniques du Vin, Tome 4. Clarification et Stabilisations. Matérieles et Installations", Dunod, Paris, 1977.

-       Brennan, J.G., Butters, J.R., Cowell, N.D., Lilly, A.E.V. "Las operaciones de la ingenieria de los alimentos" Ed. Acribia S.A., Zaragoza, 1980.

-       GarcÌa Vaquero, E.; Ayuga, F. "Diseño y Construcción de Industrias Agroalimentarias" Muni-Prensa, Madrid, 1993.

-       Gautier, B., "Aspects Practiques de la Filtrations des Vins", Collection Avenir Oenologie, Burgogne-Publications, Chateau de Chaintré (près Macon).

-       "L'Hygiene en Oenologie, de la Vendage à la Mise en Bouteille", ITV, Paris, 1985.

-       López, A. "Las Instalaciones Frigoríficas en las Bodegas: Manual de diseño" Ed. A. Madrid Vicente Ediciones, Madrid, 1992.

-       Madrid, A., "Manual de Industrias Alimentarias", Ediciones A. Madrid Vicente, Madrid, 1986.

-       Madrid, A., "Manual de Enología Pràctica", Ediciones A. Madrid Vicente, Madrid, 1987.

-       Molina, R. "Técnicas de Filtración en la Industria Enológica" A. Madrid Vicente Ediciones, Madrid 1992.

-       Navarre, C., "L'Oenologie",.Lavoisier, Tec & Doc, J.B. Baillière, Paris, 1988.

-       Navarre, J.P. et C. Navarre, "Manuel d'Oenologie",.Ed. J.B. Baillière, Paris, 1986.

-       Négre, E. et P. Françot, "Manual Pràctico de Vinificación y Conservación de los Vinos",.3a edición, Ed. José Montesó, Barcelona, 1980.

-       Rapin, P.J. "Instalaciones Frigoríficas. Tomo II: Tecnología"  Ed. Marcombo Boixareu, Barcelona, 1992.

-       Ribereau-Gayon, J.,E. Peynaud, P.Ribereau-Gayon, P.Sudraud, "Traité d'Oenologie, Sciences et Techniques du Vin, Tome 3. Vinifications et Transformations du Vin", Dunod, Paris, 1976.

-          Troost, G., "TecnologÌa delVino", Ediciones Omega, Barcelona, 1986.

Complementary

(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.