IDENTIFYING DATA 2008_09
Subject Code 19042009
Study programme
Enologia (2003)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
6 0 6 Troncal First Second
Language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
E-mail fernando.zamora@urv.cat
josemaria.llaurado@urv.cat
jmcanals@urv.cat
mireia.esteruelas@urv.cat
Lecturers
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
LLAURADÓ REVERCHON, JOSÉ MARÍA
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
ESTERUELAS COMA, MIREIA
Web http://moodle.urv.net
General description and relevant information

Competences
Code  
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A3 Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A6 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles.
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A9 Participar en programas de comercialització de vins o productes afins.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
A11 Participar en programes d’investigació vitivinícola.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Learning aims
Objectives Competences
1. Comprendre les tècniques i labors més freqüents en un celler. A2
A3
A4
A5
A6
A7
A8
A9
A10
A11
A12
A13
B1
B2
B3
B4
B5
B6
B7
B8
B9
C1
C5
2. Realitzar les tècniques i labors més freqüents en un celler. A2
A3
A5
A6
A7
A8
A9
A10
A11
A12
B1
B2
B3
B4
B5
B6
B7
B8
B9
C1
C2
C5
3. Participar de forma activa en les pràctiques. A2
A3
A8
A12
B1
B3
B4
B5
B7
B8
C2
C5
4. Implicar l'alumne a un treball d'equip. A2
A3
A8
A11
A12
B1
B8
C2
C5
5. Col.laborar en les tasques de tot el procés de vinificació. A8
B1
B2
B3
B5
B8
C2
C5
6. Respectar les règles d'higiena i seguretat en la bodega. A8
B1
B3
B9
C2
7. Analitzar i interpretar els controls de maduració del raïm. A5
A7
A8
A11
B1
B2
B3
B4
B5
C1
C2
C5
8. Analitzar i interpretar els controls dels mostos i vins. A5
A7
A8
A11
B1
B2
B3
B4
B5
C1
C2
C5
9. Inculcar un sentit crític en totes les tasques realitzades en un celler. A8
A11
B1
B2
B3
B4
B8
C1
C2
C5

Contents
Topic Sub-topic

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
2 2 4
 
Laboratory practicals
62 62 124
Problem solving, exercises
5 5 10
Debates
5 5 10
 
Personal tuition
1 0 1
 
Objective multiple-choice tests
1 2 3
Practical tests
2 2 4
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentació de l'asignatura i asignació de grups. Organització de les pràctiques en equips amb tasques definides diaries i rotatives, amb la creació d'un equip de comandament.
Laboratory practicals controls de maduració, planificació de verema, elaboració del vi i controls de qualitat bàsics en el procés.
Problem solving, exercises Posar als alumnes questions pràctiques que vagin sortint i realització de càlculs necessaris en el dia a dia d'una verema.
Debates Presa de decisió de les tasques a dur a terme cada dia entre l'equip de directors tècnics i els diferents equips de pràctiques

Personalized attention
 
Debates
Laboratory practicals
Problem solving, exercises
Introductory activities
Description
Els alumnes seran atesos en grups de 3 o 4 persones com a màxim

Assessment
  Description Weight
Objective multiple-choice tests Es fran preguntes concretes de les pràctiques 80%
Practical tests Seguioment de l'actitud de l'alumne i l'acompliment horari. 10%
Others

Entrega informe de pràctiques que es realitzin al laboratori de la Facultat

10%
 
Other comments and second exam session

Sources of information

Basic

Complementary

Recommendations

Subjects that continue the syllabus
ENOLOGIA GENERAL/19042007

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
BIOLOGIA DE LA VINYA/19042001
PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA/19042003
ENOLOGIA GENERAL/19042007