IDENTIFYING DATA 2010_11
Subject (*) WINE REGULATIONS AND LEGISLATION Code 19042011
Study programme
Enologia (2002)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 4.5 0 Troncal Second First
Language
Català
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
RIBAS BELTRÁN, JOSEP
E-mail josep.ribas@urv.cat
Lecturers
RIBAS BELTRÁN, JOSEP
Web
General description and relevant information Aprofundir a l'analisi sensorial del vi, tant sota el punt de vista descriptiu com del tècnic
Because of the termination of the course you are studying, this subject is driven by tutorship (except ETSE's degrees). For more information, read the professor's meeting timetable.

Contents
Topic Sub-topic
1 – Legislació espanyola. Antecedents. La nova legislació Llei 24/2003
2 – La protecció de la qualitat. Els C.R D.O. de vi i altres productes
3 – Els vins especials: sangria, sidra,aperitius, generosos, brandy, vinagre, etc.
4 _ Legislació que afecta les Indústries Agràries.
5 _ Legislació Catalana. Llei 15/2002. l’INCAVI.
6 _ Legislació específica sobre vinyes. Les plantacions. Les produccions.
7 _ Legislació de la U.E.. Organització general. Els Reglaments
8 _ La P.A.C. i la O.C.M. Altres disposicions.
9 _ El Codi Alimentari. Additius, edulcorants, colorants, etc.
10 _L’etiquetat i presentació dels vins. Dades obligatòries i dades facultatives.
11_ Legislació sobre residus, envasos i embalatges.
12_ Legislació sobre afluents i aigües residuals.
13_ Agricultura Integrada. La traçabilitat
14_.

Personalized attention
Description
L'alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l'horari d'atenció dels professors

Assessment
 
Other comments and second exam session

Sources of information
Basic

Complementary

(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.