IDENTIFYING DATA 2008_09
Subject Code 19042012
Study programme
Enologia (2003)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
4.5 3 1.5 Troncal First Second
Language
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
MAS BARON, ALBERTO
E-mail albert.mas@urv.cat
nicolasrozes@urv.cat
Lecturers
MAS BARON, ALBERTO
ROZÈS ., NICOLAS ANDRE LOUIS
Web http://http://www.sre.urv.es/web/amb/index.html
General description and relevant information

Competences
Code  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A3 Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A6 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d’instal-lacions vitivinícoles.
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A9 Participar en programas de comercialització de vins o productes afins.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
A11 Participar en programes d’investigació vitivinícola.
A12 Controlar les produccions de products derivats del raïm, most i vi.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B1 Aprendre a aprendre.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B4 Treballar de forma autònoma amb iniciativa.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C1 Dominar l’expressió i la comprensió d'un idioma estranger.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món.
C4 Moure’s amb facilitat per l’espai europeu i per la resta del món.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Learning aims
Objectives Competences
Conèixer la Història de la Viticultura i Enologia. B1
B6
C2
C3
C4
Identificar els compostos presents als vi i la seva relació amb la salut humana. A5
A7
A8
A13
B1
B3
C3
Coneixer els efectes que els diferents additius i pràctiques enològiques i vitícoles tenen sobre la salut humana. A4
A5
A7
A8
B2
B3
B6
C3
Coneixer el metabolisme de l'alcohol i l'acetaldehid en humans. A8
A13
B1
B2
B3
B4
B6
B7
C3
Coneixer l'impacte medioambiental de les diferents pràctiques vitivinícoles. A1
A2
A3
A4
A5
A6
A10
B1
B2
B3
B4
B6
B8
B9
C1
C2
C3
Coneixer els mecanismes correctors de l'impacte medioambiental de les pràctiques vitivinícoles. A2
A3
A4
A5
A6
A10
A11
B1
B2
B3
B4
B9
Coneixer les implicacions gastronòmiques del consum de vi. A9
B1
B2
B6
C1
Coneixer les implicacions econòmiques a nivell mundial del comerç del vi i els seus derivats. A1
A5
A9
A12
B1
B2
B3
B8
B9
C1
C2
C3
C4
Coneixer el treball d'enoleg i el seu reconeixement social i legal a l'Estat espanyols i la Unió Europea. A1
A2
A4
A5
A7
A9
A11
B1
B3
B4
B6
B7
B8
B9
C1
C2
C3
C5
Coneixer les principals regions vitivinícoles espanyoles. A1
A5
A8
B1
B4
C1
C2
C3
C4
C5
Coneixer les principals regions vitivinícoles europees. A1
A5
A8
B1
B4
C1
C2
C3
C4
C5
Coneixer les principals regions vitivinícoles dels nous països productors. A1
A5
A8
B1
B4
C1
C2
C3
C4
C5
Coneixer les principals pràctiques enològiques implicades en vinificacions especials. A1
A5
A8
A12
B1
B8
Transferir coneixements teòrics a través de l'anàlisis crític d'articles mitjançant treball en equip. A1
A3
A4
A5
A11
B1
B2
B5
C2

Contents
Topic Sub-topic
El vi al llarg de la història Inici de la oproducciñó del vi. El vi a l'èpcoa romana. L'edat Mitjana. El descobriment del nou món i la especialització agrària. El reptes actuals.
Vi i salut L'alcohol: metabolització i efectes. Metabolisme i efectes de components secundaris. Antioxidants. Productes i additius tecnolòpics. Toxines d'origen microbià i fúngic.
Medi ambient Efectes de la indústria enològica sobre el medi ambient. Tractament de residus. Aigúes residuals.
Vi i gastronomia Maridatges. Revistes especialitzades. Utensilis per la degustació dle vi.
Vitivinicultura mundial Asopectes econòmics. Producció mundial. Importacions i exportacions. La situació del vi espanyol
Coneixement de vins del mon Denominacions d'origen espanyoles. França. Principals païssos productors europeus. Nous països productors. Vins especials.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
8 0 8
 
Lecture
18 18 36
Seminars
12 24 36
Laboratory practicals
15 15 30
 
Personal tuition
3 0 3
 
Objective short-answer tests
1 0 1
Objective multiple-choice tests
2 0 2
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Introducció al mon del vi: introducció històrica
Lecture Impartició de classes per especialistes
Seminars Discussió sobre un tema preparat prèviament sobre una zona o pais productor
Laboratory practicals Degsutació de vins. Anàlisi crític i comercial.

Personalized attention
 
Lecture
Laboratory practicals
Personal tuition
Introductory activities
Description
Hores de visita a cioncretar a traves de correu electrònic: albert.mas@urv.cat

Assessment
  Description Weight
Laboratory practicals Examen tipus test 40%
Objective short-answer tests Resolució de problemes, associació de conceptes 20%
Objective multiple-choice tests Elecció múltiple amb una sola resposta correcta. Preguntes fallades resten la part proporcional. 40%
 
Other comments and second exam session

Sources of information

Basic

Bravo, F. Y Bravo, J.M: Consumo moderado de bebidas alcohólicas: salud y civilización. Inesiba, Madrid, 1993.

Bujan, J. La Guía de la nueva cultura del vino. Rubes editorial, Barcelona, 2004.

Bujanda, L. Efectos del vino en la salud. Prous Science, Barcelona, 2001

Butlletí anual O.I.V.

Chiras D. Environmental Science. A framework for Decision Making. The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc., CA, 1988.

Ciurana, J. Els vins de Catalunya. Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. Generalitat de Catalunya, Barcelona. 1980

Empresa Nacional MERCASA: Alimentación en España 2003 (serie anyal). MERCASA, Madrid, 2003.

Garcia M.J., J.L. Aleixandre. Tratamiento y depuración de efluentes en enología. Vitivinicultura, 1-2, 1993.

Giralt, E. Vinyes i vins: Mil anys d’història. Universitat de Barcelona, 1993.

Grande Covian, F., El vino en la nutrición humana. CRDO Campo de Borja, Zaragoza, 1995

Hubrecht Duijker. Atlas de los vinos d'Espanya. Ed. Plaja & Janés. Barcelona, 1992.

Rochard, J.. Los efluentes vinícolas. Técnicas de reducción de la carga contaminante. Revista Enologia de ACE, 4art trimestre 1994.

Umwin, T. El viño y la viña. Geografía histórica de la viticultura y el comercio del vino. Tusquets editores. Barcelona, 2001

Vallee, B. L., El alcohol en el mundo occidental. Investigación y Ciencia, 263: 56-61, 1998.

 

 http://www.acenologia.com/

Complementary

Recommendations

Subjects that continue the syllabus
ECONOMIA I GESTIÓ DE L'EMPRESA VITIVINÍCOLA/19042010
VINS ESCUMOSOS I GASIFICATS/19042101
ANÀLISI SENSORIAL APROFUNDIT/19042208
VINIFICACIONS ESPECIALS/19042214

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
VITICULTURA/19042002
ENOLOGIA GENERAL/19042007