IDENTIFYING DATA 2008_09
Subject Code 19042101
Study programme
Enologia (2003)
Cycle 2nd
Descriptors Credits Theory credits Practical credits Type Year Period
6 4.5 1.5 Compulsory Second First
Language
Català
Department Bioquímica i Biotecnologia
Coordinator
GRAMONA MARTÍ, JAUME
E-mail jaume.gramona@urv.cat
josemaria.llaurado@urv.cat
estibaliz.mateo@urv.cat
Lecturers
GRAMONA MARTÍ, JAUME
LLAURADÓ REVERCHON, JOSÉ MARÍA
MATEO ALESANCO, ESTÍBALIZ
Web http://moodle.urv.net
General description and relevant information Conèixer els vins escumosos i saber com s’elaboren.

Competences
Code  
A1 Controlar el sistema productiu de la materia prima integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
A2 Controlar les caracteristiques productives de les instal.lacions en la bodega participant en la concepció del material tecnològic emprat.
A3 Controlar la qualitat desenvolupada pel personal tècnic, laboral i administratiu.
A4 Controlar les condicions de treball, normes de seguretat i ambientals.
A5 Cumplir les disposicions legals dictades per la Unió Europea o per les diferents administracions.
A7 Complir les normes legals en les anàlisis físiques, químiques, microbiològiques i organolèptiques.
A8 Transformar el raïm en most i el most en vi; controlar la evolució i transformació dels vins sotmesos a la criança i l’envelliment.
A10 Controlar les operacions de tractaments de residus de les empreses vitivinícoles.
A13 Participar en la creació i gestió de laboratoris d’anàlisis enològiques així com la certificació dels products i/o derivats del vi.
B2 Resoldre problemes de forma efectiva.
B3 Aplicar pensament crític, lògic i creatiu.
B5 Treballar de forma col·laborativa.
B6 Comprometre's amb l’ètica i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
B7 Comunicar-se de manera efectiva i amb asertivitat a l'entorn laboral i com a ciutadà.
B8 Aprendre a dirigir treball d’equip.
B9 Comprometre's amb la preservació del medi ambient.
C2 Utilitzar com a usuari les eines bàsiques en TIC.
C3 Desenvolupar la vida personal i professional tenint una perspectiva àmplia i global del món.
C5 Expressar-se correctament (tant de forma oral com escrita) en la llèngua pròpia.

Learning aims
Objectives Competences
1. Conèixer els diferents tipus de vins escumosos i gasificats. A3
C3
2. Situar la importancia dels vins escumosos en el mon. Situar els contextes de la champagne i la regió del cava. A4
C3
3. Conèixer els condicionants per obtenir un vi base de qualitat. A1
A2
A3
A4
A5
A8
B3
4. Preparar i propagar inòculs per utilitzar en segona fermentació. A2
A3
A4
A5
A7
A8
B2
B3
C2
5. Preparar tiratges. A2
A3
A4
A8
B3
6. Conèixer els factor que influeixen en la segona fermentació i la criança. A2
A8
B2
7. Conèixer i ser capaç de fer els procediments de clarificació i degorjament. A2
A3
A4
A7
A8
A10
8. Conèixer factors que influeixen en la conservació dels vins escumosos. A2
A8
B3
9. Conèixer i saber aplicar les metodologies de control de qualitat dels escumosos. A3
A5
A7
A13
B2
B3
10. Implicar-se a un treball d'equip en el treball pràctic. B2
B5
B8
C5
11. Participar de forma activa en les classes i en la visita als cellers. B3
B6
B7
B9

Contents
Topic Sub-topic
1. Introducció: Historia, legislació i classificació.
2. Diferents tipus d’elaboració de vins escumosos.
3. El diòxid de carboni. Propietats, escuma.
4. Elaboració de vins base per escumosos. Diferents processos.
5. El tiratge en el mètode tradicional, preparació i cinètica de la presa d’escuma.
6. La criança, degorjament i conservació en els vins escumosos tradicionals.
7. Introducció al control de qualitat.
8. La degustació dels vins escumosos, trets diferencials respecte als vins tranquils.

Planning
Methodologies  ::  Tests
  Competences (*) Class hours Hours outside the classroom (**) Total hours
Introductory activities
1 0 1
 
Lecture
33 49.5 82.5
Seminars
6 0 6
Problem solving, classroom exercises
5 10 15
External practicals (in the field/ excursions)
4 8 12
Laboratory practicals
15 15 30
 
Personal tuition
1 0 1
 
Extended-answer tests
3 3 6
 
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher.
(**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies
  Description
Introductory activities Presentació de l’assignatura.
Lecture Classe de d’exposició de coneixements. Els alumnes disposaran del material teòric a l’espai virtual de l’assignatura.
Seminars Classes de tast d’escumosos.
Problem solving, classroom exercises Problemes de preparació de tiratges i de propagació de peus de cup.
External practicals (in the field/ excursions) Visita a la Regió del Cava: recorregut per diferents caves de mida diferent. Visita i degustació realitzada per la direcció tècnica del celler.
Laboratory practicals Realització de diferents tasques implicades en l’elaboració de vins escumosos. Realització a laboratoris i en el celler Mas dels Frares

Personalized attention
 
Lecture
Problem solving, classroom exercises
External practicals (in the field/ excursions)
Extended-answer tests
Description
Per la consulta de dubtes poseu-vos en contacte per correu electrònic a jmcanals@urv.cat. Estic al despatx 118.

Assessment
  Description Weight
Problem solving, classroom exercises Resolució de problemes plantejats a classe. 10%
Laboratory practicals Imprescindible la assistència.
Presentació i posta en comú dels resultats de les pràctiques al celler Mas dels Frares.
10%
Extended-answer tests Examen al final del curs sobre tot els coneixements. 80%
 
Other comments and second exam session

Sources of information

Basic Giralt, Emili, Empresaris, nobles i vinyaters. 50 anys de recerca històrica, col•lecció Honoris Causa. Ed. Universitat de València, 2002
Cavazzani, Nereo, Fabricación de vinos espumosos, Ed. Acribia, 1989
Viader, Ramón, Manual de control de calidad, ,
Saracco, Carlo, Produzione dei vini spumanti e frizanti, Ed.Edagricole, 1987
De Rosa, Tullio, Tecnologia de los vinos espumosos, Ed. Mundi-Prensa, 1990

Complementary , Revistes especialitzades: Le vigneron champenois., ,
, www.champagne.com, ,
, www.crcava.es, ,

Recommendations

Subjects that continue the syllabus
VINIFICACIONS ESPECIALS/19042214


Subjects that it is recommended to have taken before
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004
BIOQUÍMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/19042006
ENOLOGIA GENERAL/19042007
PRÀCTIQUES INTEGRADES ENOLÒGIQUES/19042009
 
Other comments
Coneixements de llengua francesa a nivell de lectura